Összeomlóban az illegális orosz kaszinóhálózat elleni per

2013-01-11
Bedőlni látszik az a per, melyet 2012-ben indítottak a moszkvai illegális kaszinóhálózat ellen, és melyben állítólag az ügyészség emberei játszották a szélhámosok védelmének szerepét.

 

A nagy illegális-kaszinó botrányt hatalmas figyelem övezi Oroszországban, az ügy rendszeresen főszerepet kap a médiában. Ivan Nazarov üzletembert azzal vádolják, hogy 15 illegális kaszinót üzemeltetett a moszkvai régióban. A bűnüldöző szervek szerint, a Belügyminisztérium és az Ügyészség több magasrangú tisztviselője is érintett az ügyben.

 

Egy, az ügyhöz közel álló forrás elmondása szerint „Nazarov maga védelem alatt áll. Az üzletember, aki ’pénzügyileg támogatta’ Alexander Ignatenko legfőbb államügyészt és stábját, együttműködést kezdeményezett a nyomozókkal, és részletes vallomást tett a korábbi magasrangú, védelmet biztosító tisztviselőkről. Ignatenko továbbra is Lengyelországban van őrizetben, ahol 2012. januárjában tartóztatták le. Októberben a Nowy Sacz kerületi bíróság úgy döntött, hogy őrizetét 2013. feburár 9-ig meghosszabbítja. A másik szökevény, a korábbi klini ügyész, Eduard Kaplun, tavaly augusztusban önként megjelent a Nyomozó Bizottság előtt. Az ügy több érintettje, mint például a korábbi serpukhovi ügyész, Oleg Bazylyan, noginski kollégája, Vladimir Glebov, és a volt odintsovoi ügyész, Roman Nischemenko már szabadlábon van.”

 

Viktor Grin főügyész a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott beadványában azt állítja, hogy jogtalan volt azoknak a rendőröknek a letartóztatása, akiket azzal vádoltak, hogy csúszópénzeket fogadtak el azért, hogy szemet hunyjanak az illegális kaszinók működése felett. Ha szabadon bocsátják őket, az ügy már egyetlen érdekeltje sem marad letartóztatás alatt.

Az ügyhöz közel állók szerint a moszkvai ügyészség perének bedőlése béke-megállapodásként értékelhető a két bűnüldöző szervezet - az Ügyészség és a Nyomozó Bizottság - között.

 

Mióta 2009 nyarán életbe lépett a kaszinókat tiltó jogszabály, közel 30.000 illegális játéktermet és 500 kaszinót zártak be. A rendőrség több, mint 450.000 nyerőgépet és egyéb felszerelést foglalt le. Az Ügyészség 1200 esetben indított vizsgálatot több, mint 53,4 millió rubelt (1,8 millió dollárt) foglalt le, és több, mint 132,5 millió rubel (4,5 millió dollár) büntetést szabott ki.

 
Címkék: kaszinó,