Összekerült a szerbekkel a pólóválogatott

2013-02-24
A magyar férfi vízilabda-válogatott a szerb, az ausztrál és a kínai csapattal, a női együttes pedig az olasz, a brazil és a kazah válogatottal alkot közös csoportot a nyári barcelonai világbajnokságon.

 

A sorsolást vasárnap délben ejtették meg a katalán fővárosban, ahol július 19. és augusztus 4. között bonyolítják majd le a 15. vizes vb-t.

 

Az előzetes kiemelésnél a férfigárdát a második kalapba tették, mivel a válogatott a tavaly nyári olimpián csak ötödikként végzett. A női válogatott mint londoni negyedik helyezett az első kalapba, vagyis a négy fő kiemelt közé került.

 

A pólósoknál mindkét nem tornáján 16-16 csapat vesz részt. A nőknél az alapszakasz első fordulója július 21-én lesz, a férfiaknál a négyesek küzdelmei július 22-én kezdődnek, és ezt a menetrendet tartva a folytatásban is kétnaponta lesznek a csoportmeccsek.

 

"Egyértelmű volt, hogy egy nagyon erős csapat lesz a csoportunkban, a szerbeket kaptuk" - reagált a válogatott honlapján Benedek Tibor, a férfiak szövetségi kapitánya, akinek véleménye szerint minden meccsnek jelentősége lesz, hiszen már a nyolcaddöntőtől kieséses a rendszer. "Nehéz a csoport, de nem tudnék se könnyebbet, se nehezebbet 'válogatni'. Így jó, ahogy van, végre tudjuk, hogy kik ellen kell készülni!"

 

A háromszoros olimpiai bajnokból lett szakvezető hozzáfűzte, ha a magyar csapat bejut a Világliga szuperdöntőjébe, találkozik a londoni nyári játékok bronzérmesével, és nagy valószínűség szerint a vb-t megelőzően még egy felkészülési tornán is játszik majd a szerbekkel.

 

Merész András, a női válogatott szövetségi kapitánya a csoportelsőség megszerzését jelölte meg feladatnak a sorsolás végeredményével szembesülve.

 

"Az olaszokkal régen játszottunk, s bár az olimpiai selejtezőn kikaptunk tőlük, meg kell nyernünk a csoportunkat a barcelonai vb-n, ahol a dobogóra kerülés a célunk változatlanul" - nyilatkozta az MTI-nek. Azt is elmondta, hogy az éremszerzés roppant nehéz lesz, mivel együttese egyfelől a folytatásban a legerősebb csoportból, az olimpiai bajnok Egyesült Államokat és a világbajnoki címvédő Görögországot is felvonultató C betűjelűből kap ellenfelet, másfelől a női pólóban továbbra is az a helyzet, hogy a tíz legjobb közül gyakorlatilag bárki képes legyőzni bárkit.

 

A vb-csoportok összetétele:

férfiak:

A csoport: Montenegró, Spanyolország, Görögország, Új-Zéland

B csoport: Horvátország, Kanada, Egyesült Államok, Dél-afrikai Köztársaság

C csoport: Szerbia, MAGYARORSZÁG, Ausztrália, Kína

D csoport: Olaszország, Németország, Románia, Kazahsztán

 

nők:

A csoport: Spanyolország, Oroszország, Hollandia, Üzbegisztán

B csoport: Ausztrália, Kína, Új-Zéland, Dél-afrikai Köztársaság

C csoport: Egyesült Államok, Kanada, Görögország, Nagy-Britannia

D csoport: MAGYARORSZÁG, Olaszország, Brazília, Kazahsztán

 

Forrás: MTI

 

Címkék: vízilabda,