Összefognának a nyerőgépesek II.

2012-03-30
Megkérdeztük szakértőnket, vajon a pénznyerősök csoportja milyen jogalappal, hogyan indíthat pert a Magyar Állam ellen.

 

A válasz szerint a jogalap megtalálása sajnos elég nehéz. Az probléma lényege ugyanis jelenleg az, hogy a minisztérium késlekedik a jogszabály megalkotásával. Ez így önmagában nem képezheti egy per alapját, legfeljebb a jogbiztonságot veszélyezteti. 

 

Szét lehet nézni még az Európai jogban, annyit tudni kell azonban, hogy a szerencsejátékkal kapcsolatban nem érvényesül a jogharmonizáció elve.

 

Érdekes kérdés lehet azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Szerencsejáték Felügyelet, valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Mérésügyi Hatóság által tavaly lefolytatott vizsgálat eredménye, amely szerint 5 évre visszamenőleg az összes nyerőgép integrált ellenőrző készülékét (IEK) meg kell vizsgálni, történtek-e visszaélések a bevételek eltitkolására. Napvilágra kerültek ugyanis olyan vélemények, miszerint a pénznyerő gépesek különböző módszerekkel befolyásolják a nyerőgép számlálóját, ami által ki tudnak venni pénzt a nyerőgépből úgy, hogy a NAV ne szerezzen róla tudomást.

 

A feltevések akár évi 400 milliárd forintot elérő összeg elcsalásáról szóltak. Rövid számolgatás után (erre egy nyerőgépes hívta fel a figyelmet) kiderül, hogy a 400 milliárd forint 2000 milliárd forint be nem vallott jövedelmet feltételez, ami 32 ezer géppel és 12 hónappal elosztva 5,2 millió forint eltitkolt pénzt feltételez havonta az ország minden egyes játékgépére a bevallott tiszta játékbevételen felül. Tegyük fel, hogy a játékgépeseknek csak a fele csalt, máris havi 10 millió felett járunk. Ez az elgondolás egész biztosan nem állja meg a helyét, szinte fizikailag lehetetlen ennyi pénzt bedobni egy hónap alatt az automatába. De ha mégis ilyen jól ment a "bolt" a nyerősöknek, akkor valószínűleg farzsebből kifizették volna a félmilliós gépadót, hogy megszerezhessék a fennmaradó 10 milliót.

 

Amennyiben a vizsgálat nem igazolta a csalás tényét (a vizsgálat eredményéről levélben megkérdeztük az illetékes szerveket),  rágalmazási per indításán is el lehet gondolkodni, ami a közemberek vélekedését változtathatja meg a nyerőgép-ágazattal szemben.