Összefog az ukrán és a litván szerencsejáték hatóság

2022-08-01
Ukrajnának az orosz invázió miatt jelenleg ugyan súlyosabb problémái is vannak, az ország szerencsejáték-szabályozó hatósága szeretné rendben tartani szerencsejáték-iparát.

 

Ennek jegyében Ukrajna a napokban egyetértési megállapodást írt alá Litvániával, amely reményeik szerint kölcsönösen előnyös lesz mindkét ország szerencsejáték-piaca számáraj - írja a Casino.org.

 

A szerencsejátékok szabályozásával foglalkozó ukrán (CRGL) és litván hatóság (GCA) a jövőben kéz a kézben fog működni szerencsejáték-törekvéseik előmozdításában. A memorandum közös együttműködésre szólít fel a szerencsejátékkal kapcsolatos műveletekben, lehetővé téve a piacok felelősségteljes növekedését.

 

Litvánia és Ukrajna olyan eljárásrendet fog kialakítani, amely megkönnyíti az információcserét, beleértve a bevált gyakorlatok és a szerencsejátékokkal kapcsolatos új megközelítések megosztását. Együtt dolgoznak majd a globális játékipar tanulmányozásán is, és ugyanakkor figyelnek arra, hogy az üzemeltetők betartsák a vonatkozó szerencsejáték-törvényeket.

 

Litvánia játékpiaca valamivel régebbi, mint Ukrajnáé, de mindkettő épp változás alatt áll. Litvánia a közelmúltban hagyta jóvá szerencsejáték-törvényének módosítását, amely lehetővé teszi a GCA számára, hogy speciális távszerencsejáték engedélyeket adjon ki. Korábban az engedélyek csak földi tevékenységre szóltak. Litvániában szigorú szabályok vonatkoznak a szerencsejátékok promóciójára, már több, 25 ezer eurós bírságot szabtak ki a szabályokat megszegő üzemeltetőkre.

 

Az orosz támadás és az a miatt elrendelt kijárási tilalom miatt Ukrajna-szerte bezártak a kaszinók, az üzemeltetők azonban egyes területeken már szeretnének visszatérni a játékba. Az elmúlt hetekben több kaszinó kezdett hosszabb ideig újra nyitva tartani, aminek a szabályozó hatóság nem örül. A kijárási tilalom továbbra is érvényben van, és emlékeztetőt küldött a létesítmények tulajdonosainak, hogy be kell tartaniuk a szabályokat. A kaszinók ugyan kinyithatnak, de ugyanúgy be kell tartaniuk a kijárási tilalmat, mint mindenkinek. Felelősségteljesnek kell lenniük, és nem lehet olyan helyzetet teremteniük, amely veszélyes körülmények közé csábíthatja a polgárokat.

 

Az orosz invázió előtt Ukrajna szerencsejáték-törvényének módosításán dolgozott, többek közt az új adóintézkedések kidolgozásán, a törvényhozók azonban nem jutottak konszenzusra a szünet előtt, és a háború tovább késlelteti a változtatásokat.