Őrült összegben fogadnak az amerikaiak az egyetemi kosármeccsekre

2019-03-29
Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség által a közelmúltban nyilvánosságra hozott új felmérés szerint az amerikai fogadók idén várhatóan 8,5 milliárd dollár értékben kötnek fogadásokat az egyetemi kosárlabda mérkőzésekre - minden 5 felnőtt közül 1 fogadni fog.

 

USA szerte óriási népszerűségnek örvend az egyetemisták kosárlabda bajnoksága, az úgynevezett March Madness (Márciusi Őrület), melyre minden évben rengetegen fogadnak is. Nem csak a hivatalos fogadóhelyeken tesznek téteket az emberek, lehet úgy mondani, hogy a hatalmas országban mindenki erről beszél, és latolgatja az esélyeket, majd ezzel párhozamosan fogadásokat tesz – munkatársak, családtagok, szomszédok egymással, ideiglenes munkahelyi fogadókörök alakulnak, még Obama elnök is minden évben kitöltötte az aktuális tippszelvényt (bracket), amit a Fehér Ház nyilvánosságra is hozott. Amerika szerte 40-50 millió ember teszi minden évben ugyanezt, és nagyjából 100-150 millió tippszelvényt töltenek ki, többet, mint ahány szavazatot leadnak egy-egy elnökválasztáson.

 

 

Mind a 64 csapat eredményét szinte lehetetlen jól megtippelni, ennek esélye 1 a 9,2 trillióhoz (1 : 9.200.000.000.000.000.000). Pár évvel ezelőtt Warren Buffet amerikai milliárdos és a Quzicken Loans vállalat 1 milliárd dollárt ajánlott fel annak, akinek ez mégis sikerül – de végül aztán senki sem kaparintotta meg az összeget.

 

A bajnokság lebonyolítói bizonyos sportszponzorációs szempontok szerint kiválasztott csapatok közül választanak minden évben. Amerika államait 4 régióra osztják, régiónként 16-18 csapattal, és ezek a régiók mérkőznek meg egymással. Nem sorsolásos módszerrel, hanem egy erősségi rangsor alapján minden régió legjobbja a másik régió legjobbjával, majd a másodikok, és így tovább.  A legjobb négy mérkőzése a bajnokság fénypontja, ezeket a nagy érdeklődéssel kísért meccseket minden évben más nagyvárosban tartják, idén Minneapolis-ban. 

 

Egy, a Morning Consult által készített tanulmány szerint idén 47 millió amerikai felnőtt körülbelül 8,5 milliárd dollár értékben tesz meg téteket a bajnokságra.

- 4,6 milliárd dollárt a 149 millió úgynevezett „bracket”-en keresztül fog megtenni körülbelül 40 millió ember.

- Közel 18 millióan sportfogadó irodákban, online, bukinál vagy barátokkal fog fogadni 3,9 milliárd dollár értékben.

- 4,1 millióan valamelyik kaszinó fogadóirodájában, vagy annak legális applikációját használva fogják leadni tétjeiket.

- 2,1 millióan illegálisan, egy bukinál fognak fogadni.

- 5,2 millióan pedig online, valószínű egy offshore oldalon keresztül.

 

A fogadók kedvence idén a Duke (29%), ezt követi a Gonzaga (9%), North Carolina (8%), Kentucky (7%), Virginia (5%) és Michigan (5%).

 

“Az idei torna ideje alatt a sportrajongók várhatóan 40%-kal többet fognak fogadni, mint az idei Super Bowl-ra.” – nyilatkozta Bill Miller, az AGA elnöke. „A March Madness minden sporteseménytől különbözik, több millió embert vonz, akik bracketeket töltögetnek, a barátaikkal kötnek fogadásokat, vagy legális fogadóirodákban tesznek meg téteket, amit most már egyre több helyen megtehetnek Amerika szerte.”

 

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság 2018 májusi döntése óta az amerikaiak több mint 5,9 milliárd dollár értékben fogadtak abban a 8 államban, ahol ez most már lehetséges.

 
Címkék: sportfogadás,