Oroszország megbírságolta a Google-t a tiltott oldalak listázása miatt

2019-01-16
Az orosz telekommunikációt felügyelő szervezet valóra váltotta fenyegetését, és pénzbírságot szabott ki a Google keresőóriásra, amiért az orosz nyelvű keresési találatok között tiltott anyagokat – így nemzetközi liszensszel rendelkező szerencsejáték oldalakat – is megjelenít.

 

A Tass orosz hírügynökség cikke szerint az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság,a Roskomnadzor  500 ezer rubel, tehát úgy 7.500 dollár összegű bírságot szabott ki a Google-re, amiért orosz keresési eredményeit nem kötötte össze az orosz szövetségi információs rendszerrel (FGIS).

 

A Roskomnadzor november végén indított közigazgatási eljárást a Google ellen, miután többször panaszkodott, hogy a kereső engedi, hogy „tiltott internetes források”, jelenjenek meg a keresési eredmények között az orosz felhasználók számára. Ezek közé tartozik az a több ezer online szerencsejáték-domain, melyeket a Roskomnadzor évente feketelistára tesz, beleértve azt az újabb 13.600 domaint amit novemberben, és azt a 3200-at amit csak december első hetében tiltólistázott.

 

A Roskomnadzor vezetője, Alexander Zharov szerint “többször is elmagyarázták a Google-nek a jogi követelményeket”, de ők folyamatosan azt állították, hogy tevékenységük összhangban van az orosz jogszabályokkal. Zharov szerint ugyanakkor az, hogy tiltott oldalak jelennek meg a Google orosz találati listáján „megdönthetetlen bizonyíték arra nézve, hogy a szűrést nem hajtották végre.”

 

Ezért, mondta Zharov, a Roskomnadzor nem habozna újabb közigazgatási eljárást indítani a tech cég ellen, ha az továbbra sem felel meg orosz jognak. Egy novemberi Reuters cikk szerint az orosz jogalkotók az ilyen bűncselekmények pénzügyi szankcióinak drasztikus növelését fontolgatják annak érdekében, hogy elegendő visszatartó erejű legyen.

 

A cikk szerint az egyik javaslat szerint a vállalatokat az oroszországi éves bevételük 1%-ával szankcionálná. A Google orosz bevétele 2017-ben elérte a 45,2 milliárd rubelt (640 millió dollárt), így a potenciális bírság némileg büntetőbb, 6,4 millió dollár lenne.

 

Az oroszok aggályai egyébként láthatóan nem találnak teljes mértékben süket fülekre a Google-nél. A közelmúltban az orosz médiában megjelent egy hír, miszerint a Google videó platformja, a YouTube két népszerű rapper számos videóját blokkolta amiatt, hogy a videókat online fogadóirodák szponzorálták.

 

A szóban forgó fogadóiroda a Fonbet és a PariMatch volt. Ugyan mindkettőnek van orosz online fogadási liszensze, de olyan nemzetközi oldalakat is üzemeltetnek, mely más típusú szerencsejátékot (kaszinót és pókert) is kínál, melyeket az orosz jog nem engedélyez.

 

Az orosz hatóságok májusban kezdtek nyilvánosan panaszkodni azzal kapcsolatban, hogy a YouTube engedélyez olyan orosz nyelvű videókat, amelyekben hip-hop csillagok bizonyos online kaszinók erényeit ecsetelgetik. A Szövetségi Monopólium-ellenes Szolgálat ígéretet tett arra, hogy "kéri", hogy a YouTube csapjon oda ezeknek.

 

Januárban ismételten az Oroszországban tiltott tartalmak kiszűrésére, valamint az orosz szövetségi állami információs rendszerhez (FGISZ) való csatlakozásra szólította fel a Google-t a Roszkomnadzor. - számolt be róla az MTI.

 

A Google-hoz intézet második felszólításról Vagyim Ampelonszkij, a Roszkomnadzor sajtótitkára számolt be újságíróknak kedden Moszkvában. Mint mondta, az amerikai informatikai cég nem fizette ki azt az 500 ezer rubeles bírságot, amelyet a hatóság azért szabott ki rá december 11-én, mert nem csatlakozott a FGISZ-hez.

 

A befizetés határideje február 20-án jár le, ha a Google addig nem fizet, a bírság összege 700 ezerre emelkedhet (egy rubel = 4,20 forint). 

 

Vagyim Szubbotyin, a Roszkomnadzor helyettes vezetője decemberben kilátásba helyezte a Google keresőmotorjához való oroszországi hozzáférés blokkolását arra az esetre, ha a cég továbbra sem távolítja el keresési találatai közül a tiltott oldalakat. Elismerte ugyanakkor, hogy a jelenleg érvényes orosz jogszabályok a hozzáférés akadályozását egyelőre nem, csak a bírságolást teszik lehetővé, ezért, mint mondta, törvénymódosításra lesz szükség.

 

Szubbotyin elmondta: a Google-től az várja el a hatóság, hogy egy szeptemberben elfogadott törvény értelmében szűrje ki a gyermekpornográfiára, az öngyilkosságra, a kábítószerekre, a szerencsejátékra, az alkoholárusításra, a terrorizmusra és szélsőséges tartalmakra utaló linkeket. Megfigyelők szerint az orosz tilalmi listán politikai okokból tiltott oldalak, így ukrán hírportálok is szerepelnek.