Oroszország fog pórul járni a japán kaszinók miatt

2018-02-19
A Fitch szakértői szerint a formálódó japán kaszinóipar – mely évente úgy 3-9 milliárd dollár tiszta játékbevételt érhet majd – nem lesz nagy hatással Makaóra, viszont Oroszország és Korea szerencsejáték szektora rosszul járhat.

 

“Úgy véljük, hogy a kannibalizáció sokkal regionálisabban fog jelentkezni. A japán integrált resortok sokkal inkább a koreai és vlagyivosztoki kaszinókra lesznek negatív hatással, míg várakozásaink szerint a Fülöp-szigeteken és Malajziában alakuló helyzet sokkal nagyobb hatással  lehet Szingapúrra mint Makaóra.

 

“Azt várjuk, hogy a makaói piacot sokkal inkább a makrogazdasági feltételek, másodlagosan pedig a Makaón és környékén zajló szolgáltatásbeli és  infrastrukturális fejlesztések hajtják. A Makaón kívüli játékszektor fejlesztése nem lesz különösképpen negatív hatással Makaóra, de enyhe szembeszelet jelenthet a makaói növekedésben, különösen a piac high-end szegletében."

 

A makaói játékbevétel januárban a legnagyobb növekedést produkálta négy év óta. A tiszta játékbevétel elérte a 26,26 milliárd MOP-ot, ami 36,4 százalékos növekedés a 2017-es év januárjához képest. Ez volt a legnagyobb fejlődés egy év alatt 2014 februárja óta.

 

A Morgan Stanley szerint januárban a VIP szektor 46, a tömeg-szektor pedig 28 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

“Véleményünk szerint ez a látogatószám (karácsonyi és újévi látogatók), és az egy főre eső költés növekedésének együttesen köszönhető.” – közölte a Morgan Stanley.

 

A januári számok ellenére a Fitch szerint a makaói kaszinó szektor 2018-ban le fog lassulni: a növekedés 2017-ben 19 százalékos volt, idén 11-re várják.