Oroszország bekeményít az illegális szerencsejátékkal szemben

2014-12-29
A Putyin elnök által aláírt új jogszabály a korábbinál is keményebb szankciókat alkalmaz az illegális szerencsejáték szolgáltatókkal szemben.

 

Az orosz kormány weblapján megjelent új törvény az illegális weblapokat és játéktermeket üzemeltetőkkel szembeni körvonalaz intézkedéseket. A Rapsi hírszolgálat szerint, az új törvény értelmében az illetéktelen szerencsejátékot szolgáltatók minimum 4300-5300 dolláros, illetve 1-3 éves bevételükkel egyenértékű büntetésre számíthatnak. 

 

A hírügynökség értesülései szerint az elkövetők 240 órányi közmunka teljesítésére is kötelezhetőek, illetve akár 4 év szabadság korlátozásra és 2 év börtönbüntetésre is ítélhetőek. 

 

Az új jogszabály értelmében a bírság azokra a létesítményekre is kiszabhatóak, melyek a kormány által kijelölt szerencsejáték-zónákon kívül üzemelnek. Már majdnem öt éve annak, hogy Oroszországban - négy világtól távol eső hely kivételével - országszerte betiltották a szerencsejátékokat. Az eredetileg engedélyezett helyszínek után (Vlagyivosztok, Altai-terület, Kaliningrad és az Azovi-tengeri/Fekete-tengeri övezet) Putyin elnök júliusban a Krím-félszigeten és Szocsiban is lehetővé tette a szerencsejátékokat.

 

Oroszország szigorú álláspontot képvisel az online szerencsejátékkal szemben is, melyet ip-cím blokkolással és a fizetési tranzakciók ellehetetlenítésével próbál betartatni. A feladatot olyannyira komolyan veszik, hogy nemrégiben a Google elöljáróit is figyelmeztették, hogy adminisztratív bírságok kiszabása elé néznek, amennyiben nem akadályozzák meg azt, hogy az online szerencsejáték reklámok eljussanak az orosz állampolgárokhoz. A hónap elején a Google beismerte a hibát, és azzal védekezett, hogy a reklámkihelyezők teljes lendülettel azon dolgoznak, hogy különböző módszerekkel támadható réseket találjanak az AdWords szűrőin, és néha sikerrel is járnak.