Foci-vb 2018: Profitáljunk mi is a videóbíróból!

2018-06-14
Az Oroszország - Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdődik a 2018-as foci-vb, ahol debütál a videóbíró (VAR). A Konföderációs Kupán tavaly tesztelte a FIFA, vb-n először kerül 'bevetésre'. Mi most ebből próbálunk profitot termelni.

Oroszország - Szaúd-Arábia

Sok cikk született, amely próbálja megfejteni ennek a nyitómeccsnek a lehetséges kimenetelét, mi azonban nem írnánk egy újabbat. Egyrészt nem célunk, másrészt őszintén szólva nem is ismerjük annyira a két együttest. Az oroszokat még csak-csak, de a szaúdi labdarúgókat nem igazán. Egy-két kivételtől eltekintve csak barátságos, felkészülési meccsen láttuk őket, és nem hétről-hétre, mint a nagyobb bajnokságokban edződő játékosokat.

Viszont a mi tippünkhöz nem is szükséges ismerni a két együttest.

Amire mi alapozunk, az a VAR, azaz a video assistant referee. Major sportokból az Egyesült Államokból már ismerős lehet, főleg aki NFL-t néz, hogy a játékvezető(k) sokszor videóról nézik vissza a kétes szituációkat. Ott van két 'edzői challenge', amikor a csapatok edzői kérhetik, hogy a játékvezetők nézzenek vissza egy-egy szituációt, de van olyan eset, amikor a sporik kötelesek visszanézni például egy TD-t. Rögbinél szintén bevett szokás a videózás pontszerzésnél, ahogy jéghokiban is vissza lehet nézni például a gól-nem gól szituációkat, vagy a kislest. NBA-ben szintén egy re többet videóznak a sporik, és az amerikai labdarúgó bajnokságban, az MLS-ben is bevezették már a VAR intézményét.

(Itt egy jó cikk ami a témával foglalkozik: https://rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2018/06/13/videobiro-a-veben/ )

A tavalyi Konföderációs Kupán már tesztelték a rendszert, használták is jópárszor, de ami igazán fájó, hogy egyszer-egyszer a VAR alapján is sikerült meghozni a rossz döntést.

 

Hogy nyerhetünk mi a VAR-ral?

Annak a korszaknak vége, amikor a lécről fél méterre a gólvonal mögé pattan a labda, és mégsem ítélnek gólt, vagy a méteres leseket is nehéz lesz 'elnézni'. 

A sportingbet/bwin kettős már több fogadási opciót is kínál a VAR-ral kapcsoltban a mérkőzésekre. Lesz-e használva, ha igen, akkor hányszor. Lesz -e VAR alapján meghozott büntető, gól vagy piros lap, szóval a FIFA mellett párhuzamosan egy-két fogadóiroda is újít.

Az említett irodáknál például 1.35-ös odds van rá, hogy a VAR-t alkalmazni fogják a nyitómeccsen. Magyarul durván háromszor nagyobb az esélye annak, hogy bevetik, mint annak, hogy nem. Ha bevetik, akkor viszont 1-2 percig biztosan áll majd a játék. Gondoljunk csak bele, adódik egy kérdéses szituáció, rögtön mindkét csapat játékosai, edzői reklamálnak. Egyik fél azért, másik azért. A spori ekkor kapcsol, hogy OK, nézzük meg videón. Ahogy a linkelt cikkből kiderül, visszanézheti ő maga is, ekkor ki kell szaladni, megnézni, visszajönni, ami szintén idő. Ha csak a fülesen várja az infót, akkor szaladni nem kell sehová, de akkor is idő telik el, mire 'fent' visszanézik. Aztán ha megvan az ítélet, a rosszabbul járó csapat még mindig reklamál majd, mert miért ne. Simán lehet, hogy ekkor előkerül egy sárga is a dumáért, amit elkönyvelni szintén idő.

Több irodánál lehet fogadni akár pre-match, akár majd élőben, hogy hány perc lesz a hosszabbítás. Ugye a standard az az, hogy az első félidőben 1 percet, a másodikban 3-at tesznek rá a sporik. Viszont a VAR bevezetésével ez változhat, mert egy-egy videózás sok időt vehet el, és akkor még ott vannak a sajnálatos sérülések, amik benne voltak a játékban a VAR előtt is, ami miatt szintén illik hosszabbítani, főleg, ha a pályán kell a játékost ápolni. A VAR bevezetésével viszont lesz meccs, ahol már az első félidőben 4-5 percet is hosszabbít a spori, ha sokat áll a játék. Szóval érdemes majd figyelni a szorzókat, és a félidőkben a 0 és 1 perces standarok helyett a 2, esetleg a 3 vagy több perces hosszabbításra fogadni, mert ezek az opciók elég szép vaskos szorzót szoktak kapni!

Címkék: sportfogadás, tipp,