Óriási üzlet a Super Bowl a Vegasi fogadóirodáknak

2014-01-30
A Las Vegasi fogadóirodák (is) teljes harci készültséggel várják a hétvégi Super Bowlt, és többszáz szokatlanabbnál szokatlanabb prop fogadási eseményt kínálnak a játékosoknak.

 

Nem véletlenül: ezekkel az őrültnek tűnő fogadási lehetőségekkel azokat is el lehet csábítani, akiket egyébként nem érdekel az amerikai foci. Óriási üzlet ez, hiszen manapság már a Super Bowlra érkező fogadási forgalom 45 százaléka ezekből a prop betekből származik. (Az első évben, mikor megjelent ez a fogadási forma még csak 5 százalékot tett ki az aránya.)

És hát Nevadában bármelyik más sporteseménynél több fogadás érkezik a Super Bowl-ra. Tavaly az itteni kaszinókban összesen 99 millió dollár értékben fogadtak a focidöntő eseményeire, és az ottani szerencsejáték felügyelet adatai szerint a 183 fogadóiroda több mint 7 millió dollár nyereséget könyvelhetett el. 

 

És bár a látszólag legyőzhetetlen csapatok is tudnak néha veszíteni, a bukmékerek persze szinte mindig pénzüknél vannak. Las Vegasban az utóbbi 10 Super Bowlon az irodáknak átlagosan 5,5 millió dolláros árrésük volt, és az utóbbi 23 évben 21-szer nyereséget könyvelhettek el

A legnagyobb veszteséget 2008-ban szenvedték el az irodák, mikor a Giants elverte a Patriots-ot, ez 2,5 millió dollárjukba fájt. Az egyetlen másik fekete év az 1995-ös volt, mikor a 49ers porig alázta a Chargerst- akkor 396.000 dollár veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a bukmékerek. A 2005-ös döntőn (az Eagles-Patriots meccsen) ugyanakkor minden rekordot megdöntő mértékben kaszáltak, akkor 15,4 millió dollár nyereséget könyvelhettek el. 

 

Nem véletlen tehát, hogy a Las Vegasban üzemelő 180 sportfogadási iroda minden elképzelhető piaci szegmenset lefed. Ott van a Wynn, ami a nagy tétben játszó, több millió dolláros bankszámlával rendelkezőket vonzza elsősorban. Aztán ott van a South Point Race and Sports Book , amely a nap 24 órájában nyitva tart, és amit elsősorban a helyiek kedvelnek. Egy másik nagyon népszerű iroda, a Casino Valle Verda egy benzinkút mellett található, itt a játékosok akár munkából hazafelé menet is könnyedén megállhatnak, és megtehetik tétjeiket. 

 

És akkor lássunk párat az idei év legfurcsább fogadási eseményei közül:

A Bovadánál például nemcsak azt lehet megtippelni, hogy milyen hosszan fogja előadni Renée Fleming az amerikai himnuszt (2:25 percnél rövidebben: 1.71; ennél hosszabban: 2.00 nyereményszorzóval), hanem arra is, hogy elfelejti-e a Star-Spangled Banner legalább egy szavát (igen: 3.50, nem: 1.25). Ha az énekesnőn lesz kesztyű, akkor az erre fogadók a pénzük másfélszeresét kapják vissza, ha nem, akkor viszont 2.50-es szorzóval számolhatnak. 

Fogadható az is, hogy fog-e esni a hó a Super Bowl alatt. Ha igen, akkor az erre fogadók 3.50-szeres nyereményt kapnak, ha nem, akkor csak 1.25-szerest.  

Idén a Red Hot Chilli Peppers és Bruno Mars szórakoztatja a félidőben a nagyérdeműt. Ha a Red Hot Chilli Peppers legalább egy tagja leveszi a pólóját az előadás alatt, akkor az erre fogadók dupla pénzt tehetnek zsebre, ha nem, akkor 1.71-szeres nyeremény üti markukat. És hogy vajon milyen kalap lesz a köztudottan kalapimádó Mars fején? (fedora: 1.63, szőrkalap: 6.00, tuque: 11.00, semmilyen: 3.00)

De megtippelhető az is, hogy milyen színű üdítőt öntenek majd a győztes csapat nyakába. Itt  a legjobban a zöld (11.00), a legrosszabbul a fehér (3.00) szín fizet. 

És végül egy igazán fura: vajon kimondja-e a hangosbemondó a játék alatt azt a szót, hogy "marihuána"? Ha igen, az irodák hatszoros nyereményt fizetnek az erre tippelőknek.

 
Címkék: sportfogadás,