Online szerencsejátékok: hogyan csökkenthető a kockázat?

2012-10-30
Az Európai Bizottság új fogyasztóvédelmi cselekvési tervet készít elő, melynek célja a felelőtlen szerencsejáték-hirdetések és a fogadáshoz kötődő eredménybefolyásolás leküzdése.

 

Egyre többen vesznek részt online szerencsejátékokban. A pókerhez hasonló játékok – a kaszinókkal, sportfogadásokkal és a sorsolásos játékokkal együtt – hatalmas üzletet jelentenek: 2011-ben 6,8 millió európai kötött online fogadást. Ezáltal összesen 9,3 milliárd euró bevételt teremtett az online szerencsejáték-szolgáltatók számára. Ez a szám 2015-re várhatóan 13 milliárd euróra rúg majd.

 

Számos európai uniós ország vezetett be olyan jogszabályokat, amelyek védeni hivatottak a szerencsejátékosokat, azonban ezek a szabályok országonként eltérőek.

  • Németországban és Hollandiában betiltottak bizonyos típusú online fogadásokat.
  • Finnországban, Portugáliában és Svédországban egyetlen szolgáltató kezében futnak össze az online szerencsejáték-szolgáltatások.
  • Dánia, Észtország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország engedélyek bevezetésével teszi lehetővé, hogy egynél több vállalat is szolgáltathasson online szerencsejátékokat. Az online szerencsejáték-szolgáltatás biztosítása Magyarországon is engedélyhez kötött.

Minden egyes rendszert úgy terveztek meg, hogy az védelmet nyújtson a csalás ellen, és megóvja az olyan kiszolgáltatott népesség-csoportokat, mint pl. a gyerekek.

 

Az online szerencsejátékok jellegéből adódóan azonban a polgárok nem feltétlenül élvezik a saját hazájuk jogszabályai nyújtotta védelmet. Egy német állampolgár például dönthet úgy, hogy online fogadásban vesz részt egy olyan internetes oldalon, amelyet az Egyesült Királyságban működtetnek.

 

Ez a cselekvési terv ezt a jogbizonytalanságot hivatott leküzdeni, és arra ösztönzi a szabályozó hatóságokat, hogy működjenek együtt. Ezáltal növelhető a polgárok védelme, és a hatóságok könnyebben szembe szállhatnak a szabályozatlan szerencsejáték-oldalakkal, amelyeket többségükben az Európai Unión kívül hoznak létre.

 

A cselekvési terv célja annak biztosítása is, hogy a tagállami törvények megfeleljenek az európai uniós jogszabályoknak. Az Európai Bizottsághoz számos panasz érkezett a határokon átnyúló szerencsejáték-tevékenységekre vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban. A Bizottság néhány tagállam kormányával szemben eljárást indított.

 

Végezetül, az Európai Bizottság ajánlásokat fog intézni az európai uniós tagországokhoz a fogadáshoz kötődő eredménybefolyásolás leküzdésére vonatkozóan. A javaslatok között lesz majd az információ megosztására, a gyanút keltő tevékenységek nyomon követésére, az összeférhetetlenséget érintő rendelkezésekre, valamint olyan forródrótok létrehozására vonatkozó tervezet, amelyeken a gyanús magatartást észlelők tehetnek jelentést.

 

A cselekvési tervhez tartozó kezdeményezések benyújtására 2013-től kerül majd sor.

 

 

Címkék: EU jog, online játék,