Online szerencsejáték cégek a belga törvények ellen

2012-11-21
Betelt a pohár a vezető online szerencsejáték szolgáltatóknál Teufelberger múlt heti letartóztatásával, és közösen írtak levelet a Financial Times-nak a belga szerencsejáték törvény ellen tiltakozva.

  

Mint ismeretes, a 2012 januárjában életbe lépett belga szerencsejáték törvény csak annak a cégnek adott online szerencsejáték szolgáltatására vonatkozó engedélyt, akinek élő kaszinója is van az országban. A PokerStars is csak úgy tudott például engedélyt szerezni, hogy a Circus Groupe hálózatba tartozó Casino de Namurral együtt létrehozta a pokerstar.be-t. Rajta kívül még két pókercég, a Partouche.be és az iPoker hálózatba tartozó GPWin.be kapott liszenszet. Azokat a kaszinókat és pókertermeket, akik nem kaptak liszenszet, de továbbra is fogadtak belga játékosokat, feketelistára tették, és hozzáférésüket letiltották az internetszolgáltatóknál, a belga játékosoknak pedig pénzbüntetést helyeztek kilátásba.

Természetesen ez az intézkedés már 2009-ben tiltakozást váltott ki a körből kiszorult szolgáltatóknál. A cégek úgy tartják, hogy a törvény ellenkezik az EU normáival, a bwin.party pert is indított az ügyben a belga hatóságok ellen.

A Financial Timesnak írt levelet Teufelberger-en és Jim Ryan-on (a bwin.party másik igazgatója) kívül a még 11 komoly cég vezető tisztségviselője írta alá:

 

Michael Carlton – CEO, Victor Chandler International

Denise Coates and John Coates – Joint CEOs, bet365

Stéphane Courbit – President, Betclic Everest Group

Canel Frichet – CEO, Winamax

Noel Hayden – Managing Director, Gamesys

Denis Kelly – CEO, Stan James

Brian Mattingly – CEO, 888 Holdings

Andrew McIver – CEO, Sportingbet

Magnus Silfverberg – CEO, Betsson

Ralph Topping – CEO, William Hill

Ed Ware – CEO, 32Red

 

A levélben emlékeztetnek Michael Barnier, az Európai Bizottság belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa  2010-es nyilatkozatára, amiben sürgeti, hogy az EU államok tartsák be az EU előírásait, ellenkező esetben a megfelelő lépések megtételéről biztosította a hallgatóit.

 

Ez sajnos elmaradt, így elég keményen fogalmaz a levél vége:

 

"Reméljük, hogy, az Európai Bizottság ezentúl be fogja tartatni az európai jogszabályokat, és felgyorsítja az eljárást. Az olyan államokat, mint például Belgium, vagy Görögország, akik teljesen egyértelműen jelenleg is sértik az uniós jogot, valamint minden eszközzel igyekeznek saját elképzelésüket az európai uniós törvények fölé helyezni, elsőként fogják vizsgálni. Az udvarias eszmecsere ideje már lejárt. Tettekre van szükség szavak helyett."

 

Belgium kis ország, de online szerencsejáték ügyében nem elhanyagolható. Egy év elejei becslés szerint az engedéllyel rendelkező szerencsejáték oldalaknak 35.000 ügyfele volt, de ezen kívül még 150.000 belga játszott engedély nélküli oldalakon. Ezeknek a játékosoknak a megszerzése/elvesztése most a tét.

 

Forrás: pokernewsdaily.com