Online sportfogadási oldal indul gyerekeknek

2014-01-28
Egy ausztrál szerencsejáték-ellenes csoport igen érdekes módját választotta a tiltakozásnak: kimondottan kisgyermekek részére hozott létre online sportfogadási oldalt és mobil appot.

 

A SimBet.com viccelődő küldetési nyilatkozata szerint a sportfogadás "csak azok számára probléma, akik nem jók benne!" Mivel "gyermekeink jó eséllyel egyszer úgyis kipróbálják" a SimBet kötelességének érzi, hogy "már kis korban megtanítsa a gyerekeket a sportfogadás rejtelmeire."

 

A februárban induló “innovatív és gyermekbarát” oldal az ígéretek szerint az egész család számára tartogat sportfogadási játékokat. Azt állítják, hogy 100 százalékban oktatási jellegű lesz az oldal, mely segítségével a gyerekek nem csak értékes sportfogadási leckéket kaphatnak, hanem „matekzsenik is lesznek!”

 

Az oldal fogadtatása igen vegyes, egyesek szerint az általa alkalmazott humor túl kifinomult a gyerekek számára, és így nem értik meg, hogy  a szerencsejáték állítólagos rossz oldaláról kellene tanulniuk. (Mások szerint az is ugyanolyan rossz, ha a gyerekek egyáltalán nem hallanak a szerencsejátékról, és a szerencsejátékkal kapcsolatos oktatást a szexuális oktatáshoz hasonlóan oldanák meg: igen, létezik; ezek a tények; menj, éld az éled… csak ügyelj a golyóidra!)

 

A SimBet egy anonim szóvivője azt nyilatkozta, hogy a csoportnak „elege van a tévécsatornákat elárasztó számtalan sportfogadási reklámból”, melyek különösen a sportközvetítések és sport témájú műsorok alatt burjánoztak el. Mivel ezeknek a reklámoknak a gyerekekre gyakorolt hatása nem ismert, elhatározták, hogy létrehoznak egy „gyermekeknek szóló szimulált fogadási platformot, hogy legalább ’tapasztaltak’ és ’tanultak’ legyenek”, mikorra már abba a korba érnek, hogy legálisan szerencsejátékozhatnak. (Egyesek szerint viszont csupán egy jól sikerült gerillamarketing kampányról van szó, és így akarják a figyelmet az újonnan induló, közösségi játékplatformra irányítani.)

 

Való igaz, hogy az elmúlt években meglehetősen nagy vitát kavartak Ausztráliában a sportfogadási reklámok. A  Tom Waterhouse és a többi ausztrál fogadóiroda sportközvetítések alatti reklámjai már arra késztették Julia Gillard miniszterelnöknőt, hogy teljes fogadási reklám tilalmat helyezzen kilátásba, ha a műsorszolgáltatók nem fékezik meg az élő oddsszok mindent elborító promócióját.

 

A SimBet által indított Twitter csatornán a csoport nemrégiben azt hangoztatta, hogy „mi magunk is imádjuk a sportfogadást, de túl sok a reklám”. Itt közölték azt is, hogy februári indulásuk csak abban az esetben fog megtörténni, ha „a sportfogadási reklámok a jelenlegi módon folytatódnak”. Kiemelték, hogy az oldal már 100 százalékban indulásra kész, de le fogják állítani, ha a sportfogadási reklámok kikerülnek az élő sportközvetítésekből.