Olimpiai szám marad a birkózás

2013-09-09
A birkózás maradt a 2020-as tokiói olimpia programjában - döntött vasárnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

 

A birkózás maradt a 2020-as tokiói olimpia programjában - döntött vasárnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A birkózás a fallabdával és a baseball/softballal szemben győzött a szavazáson.

 

A birkózás 49, a közösen szereplő baseball/sofball 24, a fallabda pedig 22 voksot kapott. A mostani NOB-döntés a 2020-as mellett a 2024-es programban maradást is biztosítja.

 

„Véleményem szerint sportágunk nem érdemelte meg, hogy ilyen sötét felhők gyűljenek fölé, de mindig is azt hangoztattam, hogy ez egy küzdősport, amely meg fog harcolni az olimpiai helyéért” - mondta az MTI-nek Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, aki a döntésről szóló híreket együtt várta többek között Struhács György kötöttfogású és Gulyás István szabadfogású szövetségi kapitánnyal, illetve Gáspár Tamással és Maróthy Istvánnal, a szövetség igazgatójával és szakmai alelnökével.

 

Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke kacsint, miután aláírta a kormánnyal kötött megállapodást a Parlamentben 2013. július 9-én. Mögötte Orbán Viktor miniszterelnök, Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Zrt. vezérigazgatója. MTI Fotó: Kovács Tamás

„Nagyon nehéz volt számunkra ez a pár hónap, és nagyon megviselt személy szerint engem is. Természetesen nagyon boldog vagyok a mai döntés után”- folytatta Hegedüs Csaba. Hozzátette: a NOB-ülés helyszínén, Buenos Aires-ben tartózkodó Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke annyit mondott neki, amikor a jó hírt közölte, hogy nagyszerű prezentációt tartottak a birkózás képviselői.

 

„Különösen örömteli ez a döntés, mivel néhány nap múlva kezdődik Budapesten a világbajnokság, amelyre Schmitt Pálon keresztül meghívtam a NOB leendő elnökét, és nagyon örülnénk neki, ha ez lenne az első sportesemény, amelyen megjelenik” - magyarázta Hegedüs Csaba.

 

Üdvözölte a döntést Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, valamint a sportág két londoni érmese, Módos Péter és Lőrincz Tamás is. „Nagy érdeklődés kíséri a NOB-ülést. Az elmúlt napokban benne volt a levegőben, hogy a birkózás marad az olimpia műsorán. Jó barátom, a háromszoros olimpiai bajnok orosz birkózó, Alekszandr Karelin Isztambult tartotta ugyan befutónak 2020-ra, de a birkózás győzelmében biztos volt” - idézi a MOB sajtóanyaga Szabó Bencét.

 

Módos Péter, London olimpiai bronzérmese nem értette, miként fordulhatott meg néhányak fejében, hogy az olimpiáról leveszik a birkózást. „Győzött az igazság! Az olimpiai eszme csorbult volna, ha nem marad a programban a sportág. Olyan lenne, mintha egy autóból kiszednék a motort” - mondta.

 

Lőrincz Tamás, a 2012-es játékok ezüstérmese bízott a kedvező döntésben. „Nem tudtam elképzelni, hogy ne így legyen. Ilyen összefogás után, amit az elmúlt hónapokban a nemzetek, földrészek mutattak, nem is lehetett volna másképp! Ott a helyünk az olimpián, mindig is ott volt, és ott leszünk, most már tudjuk, Tokióban is!” - jelentette ki Lőrincz.

 

A 2020-as olimpia műsorának kialakítása a NOB végrehajtó bizottságának februári ülésével kezdődött, amelyen a testület tagjai az eddigi 26-ból 25 sportágat megtartásra, míg egyet - a birkózást - kivételre javasoltak.

 

Az óriási nemzetközi visszhangot és felháborodást kiváltó döntést a NOB többek között azzal magyarázta, hogy a nemzetközi szövetségben (FILA) a női és a sportolói képviselet szinte teljesen hiányzott.

 

Az első sokk után a FILA-ban lavinaszerű változások zajlottak le: megvonták a bizalmat az addigi elnök Raphael Martinettitől, és ideiglenesen, majd véglegesen is a szerb Nenad Lalovicot bízták meg az elnöki teendőkkel.

 

 Lőrincz Tamás nemzeti színű lobogóval, miután aranyérmes lett a kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjában a Tbilisziben zajló birkózó Európa-bajnokságon 2013. március 24-én. (MTI/EPA/Zurab Kurtsikidze)

A közvélemény által erősen kritizált szabályokon is változtattak, méghozzá a támadó birkózás segítésével. Megszüntették a kétperces meneteket és a golyóhúzásos sorsolásokat. Ezentúl kétszer három percet birkóznak majd a felek, a pontok összeadódnak, s a bírók intésekkel büntetik a passzivitást.

 

A FILA ezek mellett úgy döntött, hogy a férfi és női birkózás közötti egyenlőtlenségek feloldása érdekében az olimpiai programban eddig szereplő hét-hét szabad- és kötöttfogású, illetve négy női súlycsoport helyett a jövőben, így már a 2016-os játékokon is minden fogásnem hat kategóriával szerepel majd.

 

A változtatások májusban eredményt hoztak, legalábbis a NOB vb-t meggyőzték, mivel a nyolc programba kerülésre pályázó sportág közül a bizottság a birkózást - amely mindössze egyszer, az 1900-as játékokon nem szerepelt műsoron - a fallabda és a baseball/softball mellett alkalmasnak találta a felvételre.

 

Nenad Lalovic, a FILA elnöke őszinte háláját fejezte ki a NOB minden egyes tagjának, hogy megmentette a birkózást az olimpiai játékok számára. „Biztosíthatok mindenkit, hogy a modernizáció nem áll le. Továbbra is arra törekszünk, hogy a legjobb partnerek legyünk az olimpiai mozgalom számára. Ezzel a szavazással azt mutatták, hogy értékelték az eddigi lépéseinket, amelyeket a sportág javítása érdekében tettünk” - tette hozzá Lalovic.

 

A kedvező NOB döntés utáni első világbajnokságnak szeptember 16. és 22. között a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont. Magyarországnak eddig 54 olimpiai érmet hozott és 19 bajnokot adott a sportág.

 

A fallabda olimpiai szempontból új sportágként jelentkezett, férfi és női tornát szeretett volna a játékokon, mindkettőben 32 versenyzővel.

 

A férfiak által játszott baseball 1992-ben, a nők által űzött softball pedig 1996-ban szerepelt először az olimpiai programban. A NOB 2005-ös döntése nyomán aztán mindkét sportág lekerült a 2012-es műsorról, majd 2009-ben külön-külön ismét pályáztak, de veszítettek a golffal és a rögbivel szemben. Mostani pályázatuk két nyolccsapatos, hatnapos tornát tartalmazott.

 

Forrás: MTI

Címkék: sportesemény,