Olaszországé a legnagyobb európai online póker piac

2012-03-19
A bimbózó európai online kaszinó piacon, Olaszország lett a kontinens legnagyobb online pókerjátékosa.

 

 

A gamingclub.com tájékoztatója szerint Olaszország online póker szektora először 2010-ben múlta felül a többi európai országét. A piacvezető szerencsejáték adatspecialista, a H2 Capital adatai szerint 2009-ig az Egyesült Királyság vezette az európai online póker piacot, aztán 2010-ben Olaszország átvette a vezetést. 

 

Olaszország az egyik első nagy európai állam, ami legalizálta és szabályozta az online póker, kaszinó és nyerőgép játékokat. Az olasz játékosok kezdetben csak tournament pókert játszhattak online, aztán 2011. júliusában mindez megváltozott, mikor megreformálták a jogszabályokat, és így lehetővé vált, hogy az olaszok valódi pénzes online pókert is játszhassanak. A H2 Capital ennek eredményeként 2014-re lényeges növekedést prognosztizál az olasz piacon.

 

Bár az online póker piac növekszik, továbbra is a VLT maradt az olaszok leggyakoribb szerencsejáték formája. Egy 2010-es MAG Consulenti Associati tanulmány szerint, 2010 első félévében a VLT-kből származott a teljes olasz szerencsejáték bevétel közel fele, és a legutóbbi Amministrazione Autonoma dei Monopoli de Stato (AAMS) adatok azt mutatják, hogy továbbra is a VLT az olaszok kedvenc szerencsejátéka.

 

Nem Olaszország az egyetlen, ahol népszerű a póker - a norvég szerencsejáték szövetség hivatalos adatai azt mutatják, hogy az online póker Norvégiában is az online kaszinó játékok legnépszerűbb formája. A felmérésben résztvevő játékosok 28%-ának a póker a kedvenc online szerencsejáték tevékenysége; 27% a sportfogadást, 7% pedig egyéb kaszinó játékokat játszik legszívesebben.

 

Az online póker az amerikai piacon is tekintélyes részt tudhat magáénak: 2010-ben az amerikai online kaszinó bevétel 19%-a pókerből származott. Az amerikai földi kaszinókban azonban továbbra is a nyerőgépek dominálnak - országszerte több, mint 800.000 gép található.

Az asztali játékok között az utóbbi időben a baccarat lett a listavezető - ezt a pozíciót 2009-ben vette át a blackjack-től. A baccarat bevétel tekintetében is túlszárnyalta a blackjack-et a a las vegas-i kaszinókban - 2011-ben az MGM Grand asztali játék bevételeinek közel 60%-át köszönheti ennek a játéknak. 

 

Az amerikai piaccal ellentétben az egyre növekvő ázsiai kaszinópiac adatai azt mutatják, hogy az ázsiai játékosok jobban szeretik az asztali játékokat, mint a nyerőgépeket. A 2008 első negyedéves adatok szerint míg Nevada-ban az össz szerencsejáték bevétel 70%-a származott nyerőgépekből, addig Makaóban ez csak 4,5%. A kínai asztali játék szektorban, messze a baccarat a listavezető, 2008-ban Makaóban az ebből származó bevétel 44-szerese volt a blackjack-ének.

 

Címkék: piaci információ,