Olaszország enyhít sportfogadási szigorán

2015-12-07
Az olasz szerencsejáték-felügyelet (AAMS) 2016 márciusától nagyobb függetlenséget ad a licensszel rendelkező sportfogadó irodáknak bizonyos fogadások meghatározásakor.

 

Az AAMS éveken át szigorúan korlátozta, hogy milyen fogadásokat ajánlhatnak az engedéllyel rendelkező szervezők, és emiatt az AAMS engedélyét kellett beszerezni ahhoz, hogy az irodák kifizethessék a nyerteseket. Az AAMS 2013-ban enyhített valamennyit a szigorán, megengedve hogy a szervezők a fogadások szélesebb választékát kínálják, de még mindig megkövetelik, hogy a szervezők engedélyeztessék a fogadási típusok listáját.

 

A szervezők régóta panaszkodnak, hogy az AAMS bizonyos fogadások érvényesítése során - így például az alsóbb osztályok bajnokságai esetén - nagyon lassú. Ez a lassúság nagyban befolyásolta a szervezők nyeremény-kifizetési képességét, melynek eredményeképp az olasz liszensszel nem rendelkező nemzetközi szervezők kínálata vonzóbb volt az olasz fogadók számára.  

 

Az AAMS most zöld utat adott az „egzotikusabb” fogadási típusoknak is, igaz, néhány megszorítással, például, hogy a fogadásoknak olyanoknak kell lenniük, amelyeknek hitelesíthető a kimenetelük. A szervezők nem kínálhatnak olyan fogadásokat, amelyek bírósági eljárás eredményére, magánéletre vagy olyan eseményekre vonatkoznak, amelyek közerkölcsbe vagy közrendbe ütköznek.

 

Költségvetési tervezet: több engedély, több adó

 

Az olasz kormány a közelmúltban hozta nyilvánosságra a költségvetési törvénytervezetét, mely tartalmaz néhány szerencsejátékkal kapcsolatos változást is. Például a kormány 120 új online szerencsejáték-szervező engedélyt tervez kiadni egy 2016. július 31-ig lezajló eljárás keretében. Az engedélyek egyenként 200 ezer euróba kerülnek, és hat évre szólnak. Mivel a földi szerencsejáték engedélyek jövőre tömegesen lejárnak, Olaszország tízezer fogadóiroda-engedélyt tervez kibocsátani, melyekre az ajánlattételi ár egyenként 32 ezer euró. Ezen kívül ötezer, úgynevezett „fogadósarok” engedélyt is kiadnak, 18 ezer eurós kiinduló áron. Ez utóbbiak abban különböznek a fogadóirodától, hogy míg az iroda elsődleges célja a szerencsejáték, a „fogadósarok” például dohánybolt részeként is működhet. A licensz 9 évre fog szólni.

 

Olaszország tervezi még az úgynevezett CTD-k szigorúbb verzióját, olyan, jogilag egyelőre szürkezónás, terminállal rendelkező internet kávézókat, amelyek nemzetközi online szerencsejáték szolgáltatókhoz kapcsolódnak. Olaszország felhívta a CTD üzemeltetők figyelmét, hogy - amennyiben folytatni kívánják tevékenységüket - 2016. június 30-ig folyamodhatnak engedélyért. Az új költségvetési tervezet alapján azokat a külföldi szervezőket, akiknek olyan CTD hálózatuk van, amely nem kapott engedélyt, a hatóságok olasz adóalanyként kezeli, és a pénzintézetek minden tranzakciójukból 25%-ot levonnak.