Októberben Magyarországon is elindul az Eurojackpot lottó

2014-07-09 FRISSÍTVE az SzZrt válaszával
A minimum 10 millió eurós, tehát nagyjából 3 milliárd forintos jacpotot kínáló összeurópai lottó szervezői bejelentették, hogy Magyarország csatlakozott a játékhoz, így az év végén már hazánkban is megvásárolhatóak lesznek a szelvények a lottózókban.

 

Az EuroJackpot német üzemeltetője nemrég bejelentette, hogy 2014 októberétől három új országgal bővül a résztvevő országok köre, és Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia csatlakozásával már 17 országban lehet majd szelvényt vásárolni.

 

A szervezők azt is bejelentették, hogy a csatlakozással egy időben az EuroJackpot lottó szabályai is változnak. 2014 októberétől változatlanul 5 főszámot kell majd kiválasztani az 50-ből, ám a két plusz számot az eddigi 8 helyett 10-ből sorsolják majd, nagyon hasonlóvá téve ezzel a játékot a nagytestvérhez, az Euromillionshoz.

 

Kontinensünkön két nagy országokon átívelő lottójáték létezik, az Euromillions és az Eurojackpot. Az Euromillions résztvevőgárdája viszonylag fix, a 2004-es indulás óta mindössze egyszer bővítették, többek között a szomszédos Ausztria is akkor lett tagja a játéknak. Az Eurojackpotot az igen sikeres Euromillions mintájára hozták létre, és – Spanyolország kivételével - azokban az országokban kezdték meg az értékesítését, melyek nem vettek részt az Euromillionsban. A többi résztvevő ország jelenleg: Horvátország, Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Izland, Olaszország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Szlovénia, Svédország. 

 

Az EuroJackpot ugyan Amszterdamban született, ám a heti egyszeri sorsolások Helsinkiben zajlanak, péntek esténként. Élő tévéközvetítés nincs, azonban a sorsolás nyilvános, tehát ha valaki éppen Finnországban jár, nyugodtan betérhet, és megnézheti. A finn YLE TV1 egyébként egy későbbi időpontban leadja a sorsolás felvételét. 

Az első telitalálatos szelvényre hét hetet kellett várni, az első jackpotot egy német játékos nyerte meg a 15, 21, 38, 39, 47 + 1, 5 számokkal 2012. május 11-én. 19,5 millió eurót, azaz 5,7 milliárd forintot tehetett zsebre.

Az eddigi legnagyobb EuroJackpot nyeremény is egy német játékosé lett – ő 2013. április 12-én 46 millió eurónak (13,8 milliárd forint) örülhetett. A jackpot egyébként 90 millió euróig halmozódhat, ha addig nem nyeri meg senki, a nyereményt az alsóbb nyerőosztályok között sorsolják ki.

Az új résztvevők csatlakozása miatt várhatóan nőni fog a főnyeremény és a másodlagos nyeremények összege is. Az EuroJackpot 2012-es indulása óta egyébként eddig nagyjából 942 millió euró nyereményt osztottak ki hozzávetőlegesen 47,4 millió nyertesnek Európa szerte.

 

Magyarországon 2013-ig jogszabályi akadályai voltak az ilyen közös lottókhoz való csatlakozásnak, azonban tavaly két törvénymódosítás is finomított a szerencsejáték törvényen az európai nagy közös lottók vonatkozásában. Először márciusban, majd decemberben változtatták a törvényt, így ettől kezdve már csak a szelvényárusítás gyakorlati nehézségeinek megoldása volt hátra. A Szerencsejáték Zrt. tavaly novemberben el is kezdte a technikai készülődést: közel 100 millió forint értékben kötött szerződést az SG Kft-vel, hogy a Scientific Games által szállított lottózós terminálokra implementálják az Eurojackpot játékot. 

 

Kérdéses, hogy a külföldi lottószelvény euróban megadott árát hogyan fogja tudni kezelni a magyar lottózóban elhelyezett terminál, hiszen az árfolyam állandóan változik. Ezt Angliában úgy oldották meg, hogy ott eleve drágábban (két euró helyett két fontért) árulják a szelvényt, az árkülönbözetből pedig extra milliomosokat sorsolnak ki, időnként egész sokat. Elképzelhető, hogy nálunk is az lesz a megoldás, hogy az eddigi legmagasabb euró árfolyam fölé helyezik egy kicsivel az szelvény árát, úgy 650-700 forint körülire. 

 

Kértük a Szerencsejáték Zrt-t, hogy erősítse meg a hírt, ahogy választ kapunk, frissítjük cikkünket…

 

Frissítés 2014.07.18:

Megérkezett a Szerencsejáték Zrt - szokás szerint - "nagyon informatív" és "sokatmondó" válasza:

"Ahogyan korábban is megosztottuk a közvéleménnyel, zajlanak a tárgyalások egy nemzetközi játékhoz való csatlakozásról. 

A kimenetel számos tényező függvénye, jelenleg nem áll módunkban bővebb információt megosztani. 

Megértését köszönjük. "