Obama marad a Fehér Házban a bukmékerek szerint

2012-10-25
Ha lehet hinni a brit fogadóirodáknak, a jövő hónapban ismét Barack Obama-t választják meg elnöknek az Egyesült Államokban.

 

A közvélemény kutatók felmérései szerint Obama fej-fej mellett halad Mitt Romney-val a Fehér Házért való versenyben, azonban a fogadóirodák oddsszai azt mutatják, hogy a szerencsejátékosok a hivatalban lévő elnökre teszik a pénzüket.

“Nagyon izgalmas. A fogadóirodák és a közvélemény kutatók versenyeznek egymással, hogy kinek az előrejelzése pontosabb.” mondta a Reuters-nek a Ladbrokes vezérigazgatója, Richard Glynn. 

 

Két héttel a november 6-i választások előtt ennél az irodánál Obama a favorit 2/5-es (1,40) oddsszal, tehát a fogadóknak 5 fontot kell kockáztatniuk ahhoz, hogy nyerjenek plusz kettőt. Romney jobb szorzóval, 15/8-as (2,88) oddsszal fogadható, tehát az ő győzelme esetén majdnem megduplázható a tét.

 

A Betfair online fogadási tőzsde, mely közvetítőként áll a fogadók között, 66 százalék esélyt ad Obama és csupán 34 százalékot republikánus kihívója győzelmére. A Betfair állítása szerint fogadási tőzsde sokkal megbízhatóbban körvonalazza a választások várható kimenetelét, mint bármilyen közvélemény kutatás. Ennek alátámasztására a hírhedt 2004-es példát idézi, mikor az exit pollok a demokrata John Kerry győzelmét jósolták, a fogadási tőzsde pedig a végül helyesnek bizonyult végeredményt, George W. Bush ismételt győzelmét mutatta. 

„Azok az emberek, akik a pénzüket kockáztatják, sokkal átgondoltabb döntést hoznak.” mondja a Betfair szóvivője, James Midmer. “A közvélemény kutatóknak  az emberek inkább azt mondják, hogy kit szeretnének nyerni látni.”

 

A legnagyobb brit fogadóiroda, a William Hill tájékoztatása szerint körülbelül egymillió font értékben várnak fogadásokat az amerikai választásra – ez az eddigi legnagyobb összeg, melyet a választás alatt kockáztattak a fogadók.

 
Címkék: fogadás,