16 hónap alatt 8-szor “nyert a lottón” – felkeltette az adóhatóság figyelmét

2015-03-17
David Marjaliza építőipari vállalkozó nyolc lottónyereményt tüntetett fel adóbevallásában, összesen 257 ezer euró (88 millió forint) értékben, a hatóság pedig most pénzmosással gyanúsítja.

 

A spanyol üzletember egyike annak az 51 embernek – köztük a madridi régió hat polgármesterének – akiket tavaly októberben tartóztattak le azzal a váddal, hogy egy olyan politikai korrupciós csoportnak a tagjai, melyben 250 millió euró értékű szerződést osztottak szét saját embereik között. 

Az ajánlattételben való összejátszás bizonyítékai és a nem létező munkákról szóló hamis számlák ellenére Marjaliza azt állítja, hogy pénze egy részét legálisan, bár igen nagy szerencsével szerezte. 

A spanyol adóhatóság korrupcióellenes ügyészei számára összeállított jelentés szerint a 46 éves madridi üzletember 16 hónap alatt nyolcszor nyert a lottón, ami a nyomozók szerint felveti a pénzmosás gyanúját. 

2012 decembere és 2014 márciusa között az építőipari szakember nyolc nyertes lottószelvényről tájékoztatta az adóhatóságot, melyek összességében 257 ezer eurót, mintegy 88 millió forintot érnek. 

 

 

Az adóhivatal nyomozóinak számításaik szerint annak valószínűsége, hogy valaki másfél év alatt kétszer nyerjen a lottón, 1 a 43 trillióhoz. Elmondásuk szerint a lottószelvények segítségével történő pénzmosás gyakori, mert viszonylag egyszerű kivitelezni. 

Először is, a pénzmosónak meg kell szereznie egy valódi nyertes nevét és elérhetőségét a lottótársaságtól – ez természetesen olyan információ, amit az adatvédelmi törvények értelmében legálisan nem lehet(ne) kiadni.

Miután az illető leküzdötte ezt az akadályt, ajánlatot tesz a szerencsés nyertesnek, hogy megveszi tőle a szelvényt – többet ad érte annak tényleges értékénél, készpénzben, azonnal. Ennek a csábításnak, úgy tűnik, sokan nem tudnak ellenállni.

 

„Van egy kiskapu, melyet az adóhatóság még nem zárt be: nem ellenőrzik, hogy kik váltják be a nyertes szelvényeket. Ezt a sorsolást követő naptól kezdve meg lehetne tenni, hogy lássák, hogy ki mos pénzt ily módon.” – mondja José María Mollindeo, az adóellenőrök szakszervezetének, a Gesthának a vezetője. A Gestha szerint „a politikai akarat” hiánya miatt van lehetőség Spanyolországban nagyléptékű csalásokra.

 

Marjaliza, aki továbbra is őrizetben van, míg a bíróság kivizsgálja a korrupciós hálózatot, nem az első spanyol, akit pénzmosással és csalással vádolnak, és aki állítása szerint ördögien szerencsés. Carlos Pabra, a Néppárt egykori vezetője, aki jelenleg börtönbüntetését tölti adócsalás miatt, több alkalommal is nyert állítólag óriási összegeket a híres-nevezetes spanyol karácsonyi lottón, az El Gordo-n. 

Aurelio Martínez, a spanyol állami lottó- és fogadási hivatal korábbi igazgatója elismeri, hogy történnek hasonló visszaélések. „Számos olyan eset volt, mely azt bizonyítja, hogy nagyon híres emberek nagyon szerencsések...”

 

A nyertes szelvényekkel illetve sorsjegyekkel való trükközés nem csak Spanyolországban probléma. Egy tavaly év végén nyilvánosságra hozott nyomozás eredménye szerint New Jersey-ben a 20 leggyakrabban nyerő játékos fele vagy hivatalos lottózót üzemeltet, vagy valamelyik családtagja teszi ezt. Egy lottóstatisztikákkal foglalkozó szakértő elmondta a lapnak, hogy egy hasonló nyerési sorozathoz statisztikailag több mint 1 millió dollárt kellene elkölteni kaparós sorsjegyekre. Az Asbury Park Press által végzett nyomozás kiderítette, hogy 2009 óta ez a tíz játékos összesen 840 nyereményt vett fel, közel 1,8 millió dollár értékben, és ennek 70 százaléka azzal a Pick 4 elnevezésű sorsjeggyel történt, melynek nyerési esélye egy a tízezerhez.

 

Több magyarázat is lehet arra, ha valaki nem akarja saját nevében felvenni a nyereményét: például valamilyen adó- vagy gyerektartás hátraléka van, és nem akarja, hogy a letiltást érvényesítsék a nyereményen; esetleg adózási megfontolásokból dönt úgy, hogy inkább egy kisebb jutalékért cserébe mással veteti fel az összeget.

 

De az USA más államaiban is találkoznak ilyen jellegű problémával a lottótársaságok. Egy Massachusetts államban élő család például két év alatt 340 kaparós sorsjeggyel váltott ki nyereményt összesen több, mint 440 ezer dollár, tehát körülbelül 100 millió forint értékben.

 

A legtermékenyebb sorsjegynyeremény beváltó pedig a 76 éves Clarence Jones. Ő több mint 1300 sorsjegyet váltott pénzre a tavalyi évben – ez négyszerese annak, mint mikor 1988-ban először felfigyeltek rá. Az elmúlt évtizedben több, mint 12.000 sorsjegyet váltott be, mintegy 22 millió dollár, azaz 5 milliárd forint értékben.

 

A probléma megoldása nem egyszerű, hiszen a lottótársaság bárkinek köteles kifizetni a nyereményt, aki beviszi a nyertes sorsjegyet. Legtöbb esetben a lottótársaság emberei nem tudják bizonyítani, hogy a sorsjegyet másvalaki vásárolta meg, mert nem tartják nyilván, hogy ki vett meg egy bizonyos szelvényt. Ezen kívül pedig végülis nem törvényellenes odaadni valaki másnak a szelvényt, vagy beváltani azt valaki más helyett (hacsak nem egyértelműen adóelkerülésről vagy csalásról van szó)...

 

Címkék: lottó, lottónyertes,