Nyilvános feketelistára kerülnek a kaszinók adósai

2013-09-03
A hatóságok ugyan megkérdőjelezik a jogszerűségét, a nyilvános feketelista létrehozása óta több mint 8 millió dollárt fizettek már vissza a kaszinóknak tartozó játékosok.

 

A kínai és angol nyelven is olvasható weboldalon több, mint 70 olyan kínai állampolgár szerepel, akik nem fizették vissza szerencsejátékból eredő tartozásukat. A tartozások pár ezertől több millió yuan-ig (40 ezertől 40 millió forintig) terjednek. Az oldal az adósok fényképe mellett azok születési dátumát és családi állapotát is feltünteti, ráadásul jutalmat ígér azoknak, aki segít a kézrekerítésükben. 

A világ legnagyobb szerencsejáték piacán keletkező behajthatatlan követelések elleni küzdelem ezen újszerű módja azonban nem nyerte el a rendőrség tetszését, már nyomoznak az esetleges jogszerűtlensége miatt, a hatóságok szerint a módszer számos adatvédelmi kérdést vet fel.

 

Makaó - ami az egyetlen hely Kínában, ahol engedélyezik a kaszinók működését – a tavalyi évben 38 milliárd dollár bevételt ért el szerencsejátékokból, melynek 70 százaléka a VIP szektorból származott. 

A szerencsejátékokból származó adósságok behajtása illegális Kínában, így a 35 makaói kaszinó igencsak rá van szorulva a hitelezőkre – olyan vállalatokra vagy ügynökségekre, akik magukhoz csalogatják a nagy pénzben játszó szerencsejátékosokat. A legnagyobb ilyen ügynökségek hatalmas konglomerátumok, ahol több ezer alkalmazott is dolgozik, és akik akár milliókat is kölcsönöznek a játékosoknak.

Az adóslistát tartalmazó oldalon szerepel például egy fiatalember, aki állítólag több tízmillió yuannal, tehát többszázezer forintnak megfelelő összeggel tartozik 2011 óta. A róla készült fotón szemüvegben és kék ingben látható egy autóban, hobbijaként pedig az „evés, vidámkodás és szerencsejátékozás” említik. 95 százalékos veszélyességi fokozat szerepel a neve mellett, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy vissza fogja fizetni a tartozásait. 

 

Az angolul Wonderful World néven futó site eredetileg szórakoztató- és hírportálként indult egy éve, aztán két hónappal ezelőtt a főszerkesztő egy barátjának ötletére kezdték el feketelistázni a szerencsejátékosokat – mondta Mr. Teng, a lap egyik szerkesztője a Reuters hírügynökségnek. Teng elmondása szerint a játékosok személyes adatait a hitelezőktől kapják, akiktől állítólag nem kérnek semmit a listázásért, és jutalékot sem kapnak a behajtott pénzekből….

 
Címkék: kaszinó,