Nyerőgépipar 1989- 2012 ┼ Élt 23 évet

23 év alatt voltak jó, rosszabb, és még rosszabb időszakok. Interjúalanyunk, Váradi Csaba végigcsinálta, a szakma sok részletébe belekóstolt. Most vele beszélgettünk a mögöttünk álló időszakról.

 

Ha jól tudom, Ön 1989 óta képviselteti magát az iparágban. Pályája kezdetén milyen típusú gépekkel foglalkozott?

V. Cs.:Kizárólag szórakoztató jellegű gépekkel (szimulátorokkal, video játékokkal, flipperekkel), azaz játékautomaták forgalmazásával, üzemeltetésével.

 

Mi történt a játékgépekkel? 

V. Cs.: Sajnos a  Bokros csomag megadóztatta a szórakoztató gépeket. Az adó önmagában nem volt sok, 60.000 forint évente, de nem lehetett rövidebb időre kiváltani az engedélyt, pedig ezek főleg szezonális helyeken működtek. A szimulátorok és video játékok rendkívül drágák voltak, a bevételek pedig gyengék. A gépek javítása drága volt, sokszor Japánba kellett kiküldeni az eszközöket, ami rettentő költségeket rótt ránk. Folyamatosan halt meg az ipar, senkinek nem tűnt fel, senkit nem érdekelt. 

A flipperek rendkívül szervízigényesek, mivel rengeteg mozgó alkatrész van bennük. Ezeknek a karbantartása is túl sok pénzt emésztett fel, ezért lassan elfogytak a kocsmákból. A Sega, Namco, Konami, Taito disztribúciós jogaim elértéktelenedtek. Érdekképviseletünket a Hunomat látta el, ez volt a játékautomata üzemeltetők, forgalmazók (nem a pénznyerő automata forgalmazók) első érdekképviselete, de semmi lobbi erővel nem rendelkezett.

 

Ön szerint miért keverik össze a játékautomatákat a nyerőgépekkel?

V. Cs.: Roppant egyszerű. Senkit nem érdekel a különbség, csak minket, szakmabelieket. A pénznyerő automata ugyanis nem egyenlő a játékautomatával. A játékautomatánál a játék élményét kapjuk a pénzünkért cserébe, a pénznyerőnél a nyerés esélyét vagy tényét. 

Hasonló hozzá nem értő módon hiszik, hogy a félkarú rabló egyenlő a pénznyerő automatával. Ezt a kifejezést a jól ismert magyar rosszindulat vette át az egyébként külföldön ritkán használt „one armed bandit” fordításaként kb. 20-25 évvel ezelőtt. Egyébként, ha valaki morális irányba viszi a pénznyerő automatákkal kapcsolatos üzemeltetést, akkor ez jól hangzik: már a nevében is benne van a csalás, a bűnözés, a rossz. Szerintem elég ízléstelen és unalmas a 21-ik században így nevezni azokat a pénznyerő automatákat, amiket az állam vasszigorral bevizsgál, vasszigorral ellenőriz!!

 

Vajon honnan erednek azok az állítások, hogy a pénznyerő szektor alvilági körökkel van kapcsolatban, és 1999 óta folyamatosan a saját  érdekeik szerint befolyásolták a törvényhozást? Mi történt 1999-ben,  2003-ban? Lobbi vagy maffia áll a háttérben?

V. Cs.: Szerintem ez is roppant egyszerű. Sok Hollywoodban készült maffia filmet néztek az emberek, miközben egyáltalán fogalmuk sincs a szerencsejáték iparról. Sajnos a törvényhozóknak sincs, csupán reflexből utálják, mert ez van beégetve az áramkörökbe! 

1999-ben úgynevezett mechanikus tárcsával működő őrület volt Európában, csak ezeket a típusú gépeket játszották hazánkban is. Járai Zsigmond úr beterjesztett egy törvényt, mely szerint rendszerbe kötött automatákat üzemeltetett volna az állam. Ez nem jött létre. Szakmailag nem is volt létjogosultsága, mivel azok az automaták kezdetleges video alapú játékok voltak, akkori állapotukban nem voltak versenyképesek a mechanikus tárcsás pénznyerő automatákkal, és az emberek is idegenkedtek tőlük. A vendéglátó egységekben még ma is 70-80% volt a mechanikus tárcsás gépek részesedése, pedig közben eltelt 13 év! 

2003-ban állítólag adóemelést akadályozott meg az alvilág, ami ezért 2 évet csúszott. Ez elég érdekesen hangzik, mivel szerintem semmilyen alvilág nem dolgozott ezen a piacon.  A magyarázat annyi, hogy az adó mértéke mindig is magasabb volt, mint más országokban. Egyszerűen annyit történhetett, hogy az akkori vezetés belátta, hogy még nem időszerű emelni. Semmiféle maffiának nem volt köze ehhez. Mindig ezeket a vádakat, és a pénzmosást dobták be a köztudatba, pedig ez egy túlszabályozott, túlellenőrzött piac volt. A piaci szereplőknek minden évben személyi megfelelőségi vizsgálaton kellett átesni. Volt, hogy 20-22 igazolást, papírt kellett beadni a hatóságoknak, olyan vámhivatali és adóhatósági papírokat, amiket a maffia biztosan nem tudott volna kiállíttatni.  

A Szerszöv lobbiereje olyan gyenge volt, hogy alapvető dolgokban sem tudott semmit elérni. Ennek két oka van. Az egyik a magyar állam, aminek pedig az lenne a feladata, hogy meghallgassa, és segítse a vállalkozókat. De az állam soha nem volt partner, mert ezt a vállalkozói szférát teljesen indokolatlanul megbélyegezték. A másik ok, hogy a bizalom hiánya miatt nem volt egyeztetés, pedig nagyon sokat segíthettünk volna, közösen biztos sokkal előrébb jutottunk volna. Részükről nem volt igény a segítségre, volt más, hozzá nem értő tanácsadójuk. Ez ma is így van.

 

Ön, aki gépeket üzemeltetett, forgalmazott, bevizsgált, fekete dobozt  épített be, hogyan látja: lehetséges (volt)-e a gépeket manipulálni az elmúlt húsz évben, és ha igen, mikor, milyen mértékben? A Szerencsejáték Felügyelet milyen lépéseket tett ez ellen?

V. Cs.:Szerintem a Felügyelet vasszigorral ellenőrzött, állandóan és nagyon sokszor indokolatlanul büntetett. A szakma pedig tűrte, mert nem tudta kezelni ezeket a helyzeteket, a Szövetség pedig gyenge, erőtlen volt.

Csalni szinte lehetetlen, a programokat egy állami szerv, az Országos Mérésügyi Hivatal vizsgálja be, szintén rendkívül szigorúan. A gépek egész belsejét be kellett dobozolni, azt pedig sorszámozott plombával leplombálni! A külföldi gyártók nem is értették, hogy mire való ez, a hardverek pedig melegedtek tőle, a gép nem tudott rendesen szellőzni tőlük. 

A magyar rendszer volt a legszigorúbb egész Európában egészen 2008-ig, amikor Olaszország bevezette a VLT rendszert, ami szerintem példaértékű. Manipulálni mindent lehet, csak értelmetlen, mivel a cégek fenntartása nagyon sokba kerül, a bevételek pedig folyamatosan zsugorodtak, nem lehetett már mit manipulálni. Csak 1991 előtt volt erre lehetőség, mert akkor még nem volt ellenőrzés. 

Városi legendák voltak, lesznek. Egyik kedvencem a rulett gépekkel kapcsolatos. Például az, hogy a rulett golyót (ami kívül műanyag, belül alumínium) egy, a gépbe beépített óriási mágnessel manipulálja a szervező. Vicces, ugyanakkor jól jellemzi az emberek gondolkodását. Fölösleges manipulálni, hiszen a játékos kapzsisága az, ami miatt pénzt termel a szerencsejáték ipar - csak ezt nem szokta senki kimondani! A fair esély mindenki számára biztosított, hiszen mindent a törvény szabályoz, amit a magyar hatóság be is tartat, nem úgy mint az online szektorban!

 

Alkalmasak ezek a gépek pénzmosásra?

V. Cs.: Pénzmosásra egy étterem is alkalmas, de ez túlságosan közhelyes. Egy biztos: a 1991-es törvény rossz és szakmaiatlan! Csak egy példa a hiányosságokra: ha Magyarországon beteszek 10.000 forintot a papírpénz elfogadóba, akkor azt a Beszámláló játék nélkül is beírja. A Beszámláló nem egyenlő az eredménnyel. A Beszámláló és a Kiszámláló különbsége adja azt az eredményt, amiből adót tudunk fizetni. Külföldön csak a ténylegesen feltett tétek iródnak be. De honnan is értene a törvényhozó ezekhez, nem is feladata. Segítség nélkül lehetetlen jó törvényt alkotni, pedig ez mindkét fel számára fontos lenne. Van egy SBGA nevű szövetség, ők tömörítik a gyártókat, forgalmazókat - ott van tudás, van szakmaiság. Rájuk sem kíváncsi Állam Bácsi, pedig nélkülük nehéz előremutatót alkotni. De nyomatékosan hangsúlyozom, hogy pénzmosásért egy szakmabelit sem ítéltek el, és nem is tudok arról, hogy indítottak volna ilyen eljárást. 

 

Ön hány nyereményigazolást állított ki az elmúlt 5 évben?

V. Cs.: Egyet sem, és nem is jellemző. Voltak megkeresések, de a becsületét senki nem kockáztatja egy nyereményigazolásért. A felügyeleti szerv rögtön kivizsgálja, ha valaki kiad ilyet, egyszóval itt pénzt mosni nem lehet. De ez egy nagyon hangzatos érv a pénznyerő szektor ellen, imádják használni, ez a favorit!

 

Számos országban vannak üzleti kapcsolatai, ismeri az iparág külföldi viszonyait is. Miben mások a nyerőgépek, azok szoftverei itthon, mint külföldön? Máshol miért virágzik az, ami nálunk nem?

V. Cs.: Minden más. Sajnos nem is tudunk válogatni a nemzetközi választékból, mert a piac kicsi, túlszabályozott, és a gyárak nem hajlandók módosítani a gépeket a magyar törvényeknek megfelelően. Ha valaki mégis hajlandó módosításokat végezni, akkor egy kis szériára szabott árat kapunk, ami drágább. Ezeket, ha el akarom adni, akkor senkinek sem kellenek, mert magyar. Ezért duplán rosszul járunk. Röhejes, de ez van! Külföldön meghallgatják a szereplőket, és egyenrangú partnerként kezelik a szakmát, mert ez egy ugyanolyan szakma mint poharakat gyártani. Nincs különbség. 

 

Önnek van-e valamilyen elképzelése a most kialakult helyzet hátteréről, a betiltás okairól, amit mindenki csak találgat? 

V. Cs.:Vannak különböző elképzelések, a nemzetbiztonsági okot viszont nem hiszi el senki a szakmán belül. Lehet hogy Pelikán elvtársat keresik? Egy jó bűnbakra szükség lenne.

Egy dolog érdekelne, hogy vajon ki írta a szerveres rendszer műszaki tartalmát. Szívesen megismerném! Nem ártott volna egy pár év gyakorlat egy külföldi nagy gyártónál. Rendkívül gyenge munka az egész, és ez nem csak az én véleményem, hanem a komoly gyártóké is. 

 

Az Ön meglátása szerint milyen formában üzemelnek tovább a nyerőgépek a kaszinókban? A már leauditált szerver fogja kiszolgálni ezeket a gépeket, vagy új szereplő lép porondra? Elképzelhető, hogy a hagyományos gépek fognak itt tovább üzemelni?

V. Cs.: Kaszinóban állítólag nincs pénzmosó maffia, szóval oda minek az új rendszer? Ráadásul minden be van kamerázva, és ugye a kamera teljesen csalhatatlan. Kivéve, ha a pénzmosó maffia kezében volna. Fölösleges pár kaszinóra egy méregdrága rendszert bevezetni, amit nem is ellenőrzési céllal találtak ki, hanem a profit maximalizálására. Ellenőrizni olcsón is lehetett volna, csak az akarat hiányzott valamiért. Nem szeretnék találgatni, de csodálkoznék ha nem jönne el Joe Black! 

 

Lát-e reális esélyt az online szerencsejáték megadóztatására?

V. Cs.: Nem, borzasztóan lesújtó a személyes véleményem az egészről, ahogy működik! Amit nem értek; az ellenőrzött magyar cégek gépeit betiltották, mivel ráfogták, hogy elvették a szegényektől a pénzt. Viszont a kieső 30 milliárdot (ami szerintem sokkal több, ha a járulékokat és egyebeket is beleszámoljuk) az online szerencsejátékból szeretnék pótolni. Ott nem baj, ha játszik a szegény, a gyerek, esetleg belemegy az állítólagos segély. Ott, ahol nem ellenőriz senki, az állam nem lát rá semmire, ott nem baj. Nem értem! 

 

Hogyan látja: reálisak azok a számok, miszerint 40.000 ember vesztheti el állását vagy kereseti forrását a nyerőgépek betiltása következtében? Ön hány alkalmazottját kényszerült elbocsátani?

V. Cs.: Teljesen reálisak, sőt alulbecsültek. Én most 30 alkalmazottamnak mondtam fel. Nincs mindenhol ennyi alkalmazott, de a kiskocsmák jó része tönkre fog menni - ez érinti a takarító, a beszállító személyzetet is, sőt a pohárgyártóktól kezdve, az italgyártókig mindenki meg fogja érezni. Ők eddig SZJA-t, iparűzési adót termeltek az országnak, most kétségbeesetten mennek a segélyért.

 

Vajon hogyan tovább? Személy szerint Ön mivel fogja folytatni?

V. Cs.: Talán politikusnak kellene menni, bár én megbélyegzett szakmában dolgozom ezért biztos nem sikerülne. Képzelje el mindenki hogy holnaptól nem csinálhatja azt, amit az elmúlt 24 évben, mert tilos! Néha nem árt elvonatkoztatni, hogy értsük a lényeget.