Nyerőgépek a kaszinókban - egy új piac kezdete

2014-09-13
Messze lejárt a nyerőgépek fénykora Magyarországon, sőt majdnem teljes kihalásra ítéltettek. Most mégis látszik némi fény az alagút végén azoknak, akik szeretik ezt a fajta szerencsejátékot, vagy esetleg üzemeltettek ilyen gépet.

 

Interjúnkban Váradi Csaba, az Ardeco Kft tulajdonosa, a német Gausellmann csoport pénznyerő automatagyártó cégének, a Merkur Gaming magyarországi disztribútora válaszol pár kérdésünkre. 

 

Magyarországon 2012 októbere óta szinte teljesen megszűnt a nyerőgépek üzemeltetésének és forgalmazásának a lehetősége. Miért döntöttek mégis úgy, hogy új termékkel lépnek be a magyar  kaszinó piacra? Mik a cég tervei Magyarországon?

Mindig is előre tekintettünk, próbáltuk a trendeket megjósolni, alakítani. A 2012 utáni időszakban csak előre tudtunk menekülni, hogy cégünk ne kerüljön a többi cég sorsára, elkerüljük a totális csődöt. Lehetőségeinket mérlegelve, tudtuk, hogy a piacvezető Ainsworth automatáink mellé, portfóliónkat bővítenünk kell. Ezért úgy döntöttünk, hogy keresünk egy Európában jelenlévő, erős gyártó céget, aki versenyképes tud lenni a piac jelenlegi résztvevői mellett. Mivel régi üzleti kapcsolataink voltak a Merkur Gaminggel ezért elkezdtük a tárgyalásokat. Ennek eredményeként 2014. márciusától a Merkur Gaming Gmbh kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk. A Merkur Gaming a legdinamikusabban fejlődő európai gépgyártó. Az elmúlt 5 évben a cég folyamatos átstrukturálásának, fejlesztéseinek és beruházásainak köszönhetően Európa egyik vezető automata gyártójává nőtték ki magukat . Elért eredményeink és üzleti tapasztalataink segítségével sikerült meggyőznünk az  anyacégét, hogy a megváltozott magyar piaci helyzetben megcélozzuk a most formálódó új magyar kaszinópiacot. Szeretnénk, ha gépeink bekerülnének a jövő évben nyíló kaszinók kínálatába.

 

Hol tartanak most a megvalósításban?

Hosszú, közös munka után, sikeresen típusvizsgáltattuk a gépeket, programokat és ezután megérkeztek az első gépek Magyarországra. Mára már sikerült elérnünk, hogy mind a két budapesti kaszinóban jelen vagyunk. Jelenleg tesztelési időszakban tartunk és az első hat hét tapasztalatai alapján elégedetten mondhatom, hogy az automaták nagy népszerűségnek örvendenek a vendégek körében. 

 

A tiltás előtti időszakban hogyan volt jelen a Merkur Gaming Magyarországon?

Mint nagy üzemeltetők, szerves részei voltak a piacnak. A bezárás előtti időszakban próbálták saját fejlesztésű gépeket bevezetni a piacra, túlnyomó részben saját játéktermeikben - kevés sikerrel. Az alap elképzeléseik, játékaik igen ígéretesek voltak, de messze álltak a vetélytársaktól. A fejlesztési munka 2012-2014 során zajlott, amikor nálunk már betiltották a gépeket. A kemény munka eredményeként több országban is áttörő sikereket értek el.

 

Mely országokban a legerősebb a Merkur Gaming gépek piaca? 

Rendkívül erős piaci pozícióban vannak otthonukban, Németországban, ahol a piac 60%-a az ő terméküket üzemelteti. A 250.000 darabszámos piac tükrében ez egy igen erős piaci részesedés. Hollandiában gépeik a legjátszottabb és legkeresettebb automaták a játéktermi piacon. Spanyolországban, Olaszországban és Dél-Amerikában szintén nagyon erős a piaci részesedésük, de a világ minden táján megtaláljuk a Merkur brandet. 

 

Cégük alapításakor milyen gépek voltak forgalomban? 

Eleinte csak szimulátorokkal, flipperekkel foglalkoztunk. Amikor a szerencsejátékra növekvő igényt felmértük, és az állam is legális keretek közé szorította azt, akkor paneleket exportáltunk. Később tárcsás automata cégeknek voltunk a képviselői, majd trendfordulóval az úgynevezett utcai/arcade gépgyártó cégekkel dolgoztunk együtt. Ezekkel a cégekkel értük meg az iparág folyamatos változásait, fejlődését. 

Ma az automaták video alapú gépek, minden kényelmi funkcióval ellátva. A gépekben megtalálható programok terén is nagy előrelépést tapasztalhattunk a régi időkhöz képest. A játékok sokkal látványosabbak, különböző hang-, és fényeffekteket vonultatnak fel a nagyobb játékélmény érdekében. Kényelmi szempont, hogy a gépek „beülős” változatúak, tehát a játékos kényelmesen, ülve tud játszani. A Merkur gépekben a legnagyobb a programválaszték hazánkban, 130-150 program variálható. Portfóliónkban 3 féle programcsomag van 40-40 programmal, melyekből a játékosok ízlésüknek megfelelően válogathatnak, vagy akár mindegyiket végigjátszhatják. 

Sajnos a nyerőgépeket vagy még 50 évig félkarú rablónk fogják hívni Magyarországon, mert könnyebb így szimpátiát nyerni az ellenzőknek. Pedig nagyon fontos, hogy egy rendkívül ellenőrzött piacon működtek, nem volt lehetőség a játékos „kirablására”. Az egész piac túl volt szabályozva, szigorítva.  

 

Melyek a legnépszerűbb programok?

A jelenlegi tesztjeink alapján a Hocus Pocus, Brilliant Sparkle és az Extra Wild játékokat szeretik legjobban a játékosok. 

 

Mi alapján válogatja ki a programokat? 

Egyszerű. Sokat játszunk a játékokon és analizáljuk őket. Közel egy évet játszottunk rajtuk, mire kiválogattuk a szerintünk Magyarországra legjobban illő programokat. Tudjuk, melyik program hogyan működik. A 25 év nagykereskedői, üzemeltetői tapasztalatunk alapján a vonalszámok, tétek úgy vannak beállítva, hogy a magyar piacnak megfelelő legyen.  

 

Mi kell most, és mi kellett régebben ahhoz, hogy a gépeket Magyarországon forgalmazni lehessen? 

A játéktermi időkben olyan szabályozás volt, hogy a magyar piacra szánt gépeket magyar specifikus hardware- és szoftverfejlesztéseknek kellett megfelelnie. Például a hardvert úgy kellett átépíteni, hogy plombanyitás nélkül ne lehessen semmihez hozzáférni. A teljes állami kontroll miatt az összes automatába fekete dobozt kellett beleépíteni, amely segítségével minden gépet ellenőrizni tudtak, és még sorolhatnám a különböző, értelmetlen követelményeket. Ebből eredt az a probléma, hogy a piac bezárása után ezeket a gépeket nem lehetett sehova eladni. Az egész szabályozás túl volt misztifikálva, és ez rendkívül hátrányosan érintette az egész szakmát. Olyanok hozták „odafönt” az intézkedést, akik egyáltalán nem értettek hozzá. Én mindig is ellene voltam a fekete doboznak. Fölösleges költséget és terhet jelentett mindenkinek. 

Pedig lett volna egy egyszerű, ingyenes módja az ellenőrzésnek, ugyanaz, amit minden más országban használnak. Máshol ugyanis elég, ha a mechanikus és elektromos számláló egyezik, ez minden, és sikerrel alkalmazzák. De ez már a múlt.

A most behozott gépeket is az OMH vizsgálja be, ott rendkívül jó szakemberek dolgoznak, segítőkészek. A kaszinó piacra szánt gépekhez soha sem voltak szükségesek a magyar specifikus változtatások, fejlesztések, ez most is így van.

 

Számítottak-e arra, hogy 2012 őszén egy gyors döntéssel betiltják az összes, kaszinón kívüli nyerőgépet?

Az egész szakma félt a Fidesztől, mert már az előző kormányzásuk idején is észlelhető volt, hogy furcsán álltak a szerencsejátékhoz. Számítottunk adóemelésre, bár nem 500 ezerre, mert ez már magában tiltást jelentett. Egy gép átlagos bevétele, akkor 200 ezer forint körül volt a 24.000 automata viszonylatában, ehhez képest hihetetlenül magas volt a havonta fizetendő 500 ezres adó. Biztosak voltunk benne, hogy kedvezőtlen lesz a hozzáállás, de erre azért nem számítottunk, különösen, hogy már majdnem kész volt a szerver alapú üzemeltetés rendszere, amit a kormány szavazott meg, és írta meg annak szabályozását. Egyszóval semmilyen jele nem volt, hogy betiltsák az iparágat. Jól kialakult, szabályozott piac volt, amely kimagaslóan magas bevételt hozott az állami kasszába.

Véleményem szerint egyébként a "server based" koncepció egy teljesen elhibázott történet volt. Az állam olyan súgókra hallgatott, akik szakmailag azt sem tudták, mi a lenyege a "server based" üzemeltetésnek. Igazából pont nem az, amit sugalltak. Szerintem nagyon nagy fennakadásokat okozott volna az egész szakmának, ha ezt bevezetik, az egyéb gyomorforgató részére már nem is térnék ki . 

 

Milyen hatással volt ez a döntés az Önök cégére? 

Teljesen tönkretette, és ellehetetlenítette az üzemeltető cégünket. Csőd szélére kerültünk, az adót sem tudtuk fizetni. De így járt minden üzemeltető. Nagykereskedő cégünk bevétele az egyik napról a másikra megtizedelődött. Hála a jó fejlesztéseinknek, majdnem azonnal szerződni tudtunk a budapesti kaszinókkal, ami a cég túléléséhez adott esélyt.

 

Milyen üzlet volt bérbe adni régen, és milyen most? Miben látja a kiutat?

Régen versenyhelyzet volt, ebben egy forgalmazónak jobb lehetősége volt még az értelmetlen szabályok mellett is. Most tulajdonképpen monopólium van, ami az önköltségi árakig leszorítja az árakat.  Az egyetlen kiút, ha a tehetséges emberek olyan országban fektetnek be, ahol stabilak a törvények. Magyarország nem ezek közé tartozik.

 

Mi a véleménye arról, hogy a szerencsejáték törvény végrehajtási rendeletében nem engedélyezné az online szolgáltatóknak, hogy fogadó terminálokat működtessen Magyarország területén?

Óriási probléma. Csodálkozom, miért nem, hiszen a terminál sem más, mint egy kabinetben elhelyezett ugyanolyan számítógép, amilyen bárki otthonában megtalálható. Az azon folytatott online szerencsejátékot, fogadást pedig engedélyezik, illetve az egyetlen állami oldal már most is működik, igaz, csak sportfogadás terén. Szakmailag teljesen indokolatlan a döntés. Véleményem szerint egy „megbízható szerencsejáték szervezőre” akarják rábízni a piacot, vagy a kormány közeli erőknek kiosztott élő kaszinóknak nem szeretnének konkurenciát teremteni.

 

Mit vár a jövőtől? Bízik abban, hogy lesz még a gépeknek piaca Magyarországon?

A Merkur gépek már sok országban bizonyítottak, így bízom abban, hogy a magyarországi kaszinókban is megszeretik őket. A Tropicana-ban például már most sokkal jobb a kihasználtságuk, mint más gépeknek. 

Szeretnénk, ha a budapesti kaszinókban majd állandó jelleggel is megtalálhatók lennének ezek a gépek, szeretnénk kiépíteni egy erős játékos bázist.  

 

Ön szerint ugyanaz a réteg fog járni a kaszinókba is, mint a játéktermekbe?

Úgy gondolom, hogy 90%-ban ugyanaz a réteg fogja látogatni a kaszinókat. Természetesen lesznek, akik nemet mondanak a szabályzások miatt, mint például a kötelező regisztráció. Mások, akiknek a pénznyerő automatázás egy életforma, adrenalin növelő tényező, azoknak az is fog maradni, ezek az emberek minden körülmény között játékosok maradnak.

Címkék: kaszinó, nyerőgép,