Növekvő probléma a kiskorúak szerencsejátéka Franciaországban

2015-04-23
Egy új tanulmány azt állapította meg, hogy a francia gyerekek igencsak aktívan szerencsejátékoznak, de meglepő, hogy ezt nem online teszik, és, hogy leginkább a kaparós sorsjegyekre vannak rákattanva.

 

Franciaországban a szerencsejátékok rengeteg válfaja engedélyezett, de úgy tűnik, hogy nem csak a felnőttek próbálják kihasználni a lehetőségeket. Egyre élesebb vitákat szül a gyerekek illegális szerencsejátékozásának mértéke.

 

A kábítószer ügyeket felügyelő francia szervezet (OFDT) és a francia szerencsejáték hatóság (ODJ) új tanulmánya szerint a francia kiskorúak 33 százaléka szerencsejátékozott legalább egyszer az elmúlt év folyamán, legtöbbjük valamelyik földi fogadóirodában. 

 

A 665 gyerek megkérdezésével készült felmérésből az derült ki, hogy a 18 éven aluliak legtöbbször kaparós sorsjegyekkel próbálnak közel kerülni Fortuna pénzeszsákjához, és próbálják meg kiegészíteni egy kicsit a zsebpénzüket. A gyerekek körében a sportfogadás a második legnépszerűbb szerencsejáték, harmadik helyen pedig a lottó áll.

 

Bár ezeknek a gyerekeknek a legnagyobb részét nem fenyegeti a függőség kialakulásának veszélye, körülbelül 11 százalékuknál (vagyis a teljes populáció valamivel több, mint 3 százalékánál) figyelhető meg „problémás” viselkedés. Ez körülbelül kétszerese a felnőttek körében tapasztaltnak, így egyértelműen jelzi, hogy komolyan kell venni a gyerekek szerencsejátéktól való tiltását. Ez a kutatók szerint kudarcot vallott Franciaországban, így új stratégiákat kell kitalálni a fiatalok szerencsejátéktól való távoltartására. 

 

Összességében egyébként a szerencsejáték mértéke növekvő tendenciát mutat az országban, a megkérdezett 15 és 75 év közöttiek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy játszott az elmúlt egy évben. Ez körülbelül 10 százalékkal magasabb, mint amennyien 5 évvel korábban, az online szerencsejáték bevezetésekor nyilatkoztak így.

 

Érdekes, hogy mégsem az online fogadás lehetősége a növekvés mozgatórugója, hiszen a felmérés szerint csak a francia lakosság 4 százaléka használja az online szerencsejáték oldalakat, és továbbra is a lottójátékok a legnépszerűbb játékok.

 

Meglepő, hogy az online szerencsejáték tehát viszonylag ritka a franciák körében, még a szerencsejátékozó gyerekek körében is, akiknek csak 6,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az interneten játszott.  Ez az adat komoly fegyvertény lehet az online szerencsejátékokat pártolók számára, hiszen most egyértelműen kiderült, hogy bár a francia gyerekek sajnos igencsak sokat szerencsejátékoznak, ezt jellemzően nem online, hanem a földi fogadóirodákban teszik.