Növekszik a szabályozott online szerencsejáték piacok bevétele

2013-04-25
A szabályozott online szerencsejáték piacok a helyi liszenszekkel továbbra is egyre növekvő részesedést vívnak ki maguknak a globális e-szerencsejáték bevételekből.

 

A GBGC piackutató számításai szerint 2012-ben az online sportfogadásból, kaszinójátékokból, pókerből és bingóból származó 32,9 milliárd USD globális szerencsejáték bevétel 40,4 százaléka olyan internetes szerencsejáték vállalatoktól származott, melyek helyi liszenszek alatt működnek. A 2011-es évben ez az adat 38,0 százalék volt, és az iroda azt prognosztizálja, hogy 2017-re 44 százalékra fog emelkedni.

 

Természetesen nagy szórás van a különböző régiók és a különböző szerencsejáték szektorok között. Míg például 2012-ben a globális sportfogadási bevétel 50 százaléka helyi online szerencsejáték liszenszek alatt működő vállalatoktól származott; az online kaszinók esetében ez az arány csak 18 százalék volt. Ugyanígy, 2012-ben Nyugat-Európában a helyi liszenszekből származott az online szerencsejáték bevételek 65 százaléka, Kelet-Európában ugyanakkor ez a szám csak 35 százalék volt.

 

Globális online szerencsejáték - Bevétel a helyi liszenszekből %

 

“A szabályozott online piacok az elkövetkezendő években egészen biztosan folytatják növekedésüket, amint az olyan országok, mint Svédország, Németország és Görögország egyre inkább kialakítják internetes szerencsejáték szabályaikat, és az olyan meglévő piacok, mint az olasz és a spanyol, kiterjesztik az engedélyezett játékok körét. Emellett egyre több USA tagállam is követni fogja New Jersey, Nevada és Delaware példáját.” – magyarázta a GBGC igazgatója, Lorien Pilling.

 

A GBGC számításai szerint a globális online szerencsejáték piac 2012-ben 38,32 milliárd dollárt ért (beleértve az állami lottótársaságokat is). Az iroda előrejelzése szerint 2017-re ez a szám 49,64 milliárd dollárra fog nőni. 

 

Interaktív szerencsejáték bevétel - Globális interaktív szerencsejáték bevétel (millió USD)

 

A tavalyi évben a sportfogadásból származott a globális szerencsejáték bevétel 50 százaléka. Az állami lottótársaságok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az online szerencsejáték piacból, ahogyan a lottótársaságok egyre több játékukat teszik elérhetővé az interneten és a mobil készülékeken. Az állami lottótársaságok egyre növekvő számban kapcsolódnak be olyan új területekre is, mint például az online póker és kaszinójátékok.

 

2012-ben a globális szerencsejáték piac (online és offline) 430 milliárd dollár értékű volt, az egy főre eső szerencsejáték költés 82 USD. Az adatok azt mutatják, hogy az egy főre eső költésben nagy a szórás az egyes földrajzi területek között. Míg Afrikában ez csupán 7 dollár, Óceániában több, mint 700!  De nem csak az egyes kontinensek közt van ekkora különbség, például míg az Egyesült Államokban 400 dollár az egy felnőttre eső költés, a szomszédos Kanadában 620 dollár. Ugyanígy Hong Kong-ban 500 dollár, a szomszédos Kínában pedig csak 16 dollár.

 

Globális szerencsejáték bevétel - Globális szerencsejáték költés fejenként (USD) országonként

 

Globális szerencsejáték bevétel
Globális szerencsejáték költés fejenként (USD) területenként – 2012

 

“Ezekre a számokra az is hatással van, hogy a világ sok részén az emberek korlátozottan férnek hozzá a szabályozott szerencsejátékokhoz.” kommentálta a GBGC igazgatója.

 

Forrás: Global Betting, Gaming Consultant

 

Címkék: piaci információ,