Norvégia liberalizálja szerencsejáték piacát

2013-10-17
Az október 14-én hatalomra került új koalíciós kormány bejelentette, hogy liberalizálja a norvég online szerencsejáték piacot, és lehetővé teszi a külföldi szolgáltatók belépését is.

 

A szerencsejátékokkal kapcsolatos jogi helyzet eddig meglehetősen érdekes volt Norvégiában. Egyes típusai, köztük a sport- és lóversenyfogadás, valamint pár lottójáték legálisak, az élő kaszinójátékok, mint például a póker és hasonló játékok azonban illegálisak. 

 

Jelenleg csak két, állami tulajdonban lévő vállalat jogosult szerencsejátékok szervezésére, a Norsk Tipping és a Norsk Rikstoto. Az előbbi lottójátékokat, sportfogadást és kenó típusú játékokat, az utóbbi pedig legnagyobbrészt lóversenyfogadást kínál.

 

Korábban körülbelül 20 ezer nyerőgép is üzemelt az országban, ezek legnagyobb részt a Vöröskereszt és más jótékonysági szervezetek tulajdonában voltak, amelyek jelentőst bevételhez jutottak ezáltal. Azonban 2007 közepén a norvég kormány elrendelte a nyerőgépek leszerelését, majd a Norsk Tipping-nek adott monopoljogot a szigorú napi limittel rendelkező interaktív videóterminálok üzemeltetésére.

 

Ezidáig legálisan egy online kaszinó sem volt elérhető el a skandináv országban, így nem csoda, hogy a frusztrált norvég játékosok az egyre inkább virágzó szürkepiacon kerestek vigaszt. A norvég kormány ugyan tett kísérleteket a külföldi szolgáltatók kitiltására, de mint tudjuk, ezek az erőfeszítések ritkán vezetnek eredményre. Egy, az amerikai szerencsejáték törvényhez hasonló kísérlet is megfeneklett, mert a tranzakciók csekély része zajlott csak a norvég bankrendszeren keresztül, és az alternatív fizetési feldolgozók szabadon elérhetőek a norvég állampolgárok számára.

 

Az új kormány végül úgy döntött, hogy feladja a szélmalomharcot, és novembertől elérhetővé teszi állampolgárai számára az online szerencsejátékokat. Érdekes pont a szabályozásban, hogy játszani csak este héttől reggel háromig, szigorú napi illetve havi vesztési limitek mellett lehet majd.  Havonta maximum 10 ezer koronát, nagyságrendileg 360 ezer forintot játszhatnak majd el a norvégok, de már ez is nagyságrendi előrelépés a semmihez képest…