Női kézilabda Eb - Hétéves átok törhet meg a norvégok ellen

2012-12-14
A magyar női kézilabda-válogatott tétmérkőzésen legutóbb hét éve, a 2005-ös szentpétervári világbajnokságon tudta legyőzni Norvégiát, amellyel szombaton a szerbiai Európa-bajnokság elődöntőjében találkozik.

 

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány az MTI-nek elárulta, hogy megálmodta: hazája válogatottja - a keretben élettársával, a világ legjobb beállósának tartott Heidi Lökével - és jelenlegi csapata összefut majd a szerb fővárosban.

 

"Tudom, hogy Norvégia és Heidi miatt pikáns a meccs, de nem az én személyem a fontos! A saját válogatottamra koncentrálok, hogy a lányok mutassák meg, bárkit képesek legyőzni! Az Eb-n több mérkőzésen is remek teljesítményt nyújtottunk, és ehhez magas színvonalú védekezés, valamint kapusteljesítmény kellett. Tudom, nem mi számítunk esélyesnek, csak tökéletes játékkal lehet keresnivalónk az elődöntőben" - mondta Böhn. Hozzátette: készül egy kis meglepetéssel honfitársai ellen, de hogy pontosan mivel, azt nem árulta el.

 

A csütörtökön az oroszoktól elszenvedett vereséggel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg: mivel tét nélküli összecsapás volt, így tudtak piheni az alapjátékosok, és most ez volt a legfontosabb. Hozzátette, sérülés és betegség nem zavarja a felkészülést, Böhn szerint csapata remek formában várja az ütközetet.

 

A magyaroknak az utóbbi időszakban - nem túlzás a jelző - katasztrofálisan megy az aktuális olimpiai és világbajnok, sorozatban négy Eb-n aranyérmes norvégok ellen. A legutóbbi találkozó a két évvel ezelőtti Eb-n, Lillehammerben 34-13-as vereséget hozott. Előtte 2009-ben, a kínai vb-n 25-19, a dániai Világkupán 33-13, a 2008-as Eb-n pedig 34-20 volt a skandináv együttes javára. Ezen a négy találkozón a magyarok összesen 65 gólt lőttek és 126-ot kaptak. 

 

Az utóbbi nyolc párharcot az északiak nyerték. Mostanáig az utolsó magyar győzelem 2007. február 28-án született, akkor Szombathelyen 32-27 lett a végeredmény. A magyarok nem Magyarországon - jelesül Norvégiában - utoljára 2006. április 4-én, Kristiansandban, éppen Böhn szülővárosában nyertek a rivális ellen 25-24-re. Az utolsó tétmérkőzésen aratott siker 2005. december 10-én volt a szentpétervári vb-n, amelyen 20-18-ra sikerült legyőzni a norvégokat, igaz a félidőben még 9-6-ra ők vezettek.

 

Az Eb-k 1994 óta íródó történetében a magyarok ötödik alkalommal jutottak az elődöntőbe. Az első kontinensviadalon, Németországban negyedik lett a gárda úgy, hogy a bronzmérkőzésen 24-19-re kapott ki Norvégiától. Négy év múlva Hollandiában is összefutott a két csapat, akkor az elődöntőben a skandináv alakulat 28-14-re nyert a később a harmadik helyet megszerző Mocsai-csapat ellen. Mocsai Lajossal - közvetlenül az ezüstérmet hozó sydneyi olimpiát és a távoli földrészen a norvégok 28-23-as elődöntős legyőzését követően - Romániában aranyérmes lett a magyar válogatott. Ezen az Eb-n nem találkozott a két együttes. A 2004-es, magyarországi rendezésű kontinenstornán Kiss Szilárd csapata az elődöntőben 44-29-re kapott ki a norvégoktól, majd megszerezte a bronzérmet az oroszokkal szemben.

 

Külön szektor a magyar szurkolóknak

A szervezők külön szektort biztosítanak a magyar szurkolóknak a Szerbiában zajló női kézilabda Európa-bajnokság szombati és vasárnapi játéknapján.

A magyar szövetség (MKSZ) pénteki tájékoztatása szerint a szerb rendezők mindkét napra összesen 2000 belépőt tartanak fenn magyarok számára a belgrádi aréna több szektorában. Szombatra 12, illetve 15 eurós, vasárnapra pedig 15 és 20 eurós jegyek vásárolhatóak kizárólag a magyar szurkolók részére fenntartott szektorokba (418, 419, 420, 421, 422, 423, 424 és 425).

Az MKSZ arra kér minden kiutazót, hogy ezekbe a szektorokba vásároljon belépőket, mert így egy táborban lehet szurkolni a válogatottért.

Internetes jegyvásárlásra az elődöntőkre szombat délelőttig, a másnapi helyosztó mérkőzésekre vasárnap délelőttig van lehetőség, ezt követően a csarnok jegypénztárában lesznek kaphatók a belépők. A szervezőktől kapott információk szerint a magyar szurkolók számára célirányosan a fenti szektorokba kínálják a jegyeket.

 

A szerbiai Eb-n nemcsak a magyar-norvég, hanem a szerb-montenegrói elődöntő is pikáns lesz. Szerbia és Montenegró 2003 februárja és 2006 májusa között államszövetség volt. A két ország női válogatottja Eb-n még soha nem szerepelt ilyen jól. A vendégek az idei londoni olimpián ezüstérmesek voltak, ám most várhatóan közel 20 ezer szurkoló szorít majd a Belgrád Arénában a hazaiaknak.

 

A kontinensviadalon a négy elődöntős gárda már nem érdekelt a jövő évi, ugyancsak szerbiai rendezésű világbajnokság selejtezőinek vasárnapi sorsolásán, hiszen már mindannyian kijutottak a vb-re.

 

Az Eb további programja:

szombat (Belgrád):

az 5. helyért: Dánia-Oroszország 12.00

elődöntő:

Norvégia-Magyarország 14.30

Szerbia-Montenegró 17.00

vasárnap (Belgrád):

a 3. helyért 14.30

döntő 17.00

 

Forrás: MTI

  

Címkék: kézilabda,