EB elődöntős a női kézilabda válogatott

2012-12-12
Elődöntőbe jutott a magyar női kézilabda-válogatott a szerbiai Európa-bajnokságon, miután a középdöntő második, keddi fordulójában 25-19-re legyőzte Románia csapatát.

 

A nap korábbi eredményei alapján eldőlt, hogy a románok elleni siker elődöntőt ér, minden más esetben a döntés a csütörtöki zárókörre marad, ráadásul egy vereség esetén már nem a magyarok kezében lenne a saját sorsuk.

 

Jó hír volt, hogy Görbicz meggyógyult vírusos betegségéből, de az irányító poszton Szucsánszki kezdett. Ugyanakkor Tomori eltiltását nem törölték, így ő nem léphetett pályára a fontos összecsapáson. Mezét a többiek a cserepadra tették ki. Az Eb-re becserélt, nemrég honosított Triscsuk most debütált a válogatottban.

 

Az 5. percig, 2-2-ig felváltva estek a gólok, majd négy rossz támadás eredményeként a románok 5-2-re elléptek. Böhn időt kért, és a két átlövő poszton cserélt, Görbicz és Bulath jött be a két fiatal, Rédei-Soós és Klivinyi helyére. A nyolcperces gólcsendet Kovacsicz törte meg, ugyanakkor Neagu átlövéseivel nem tudott mit kezdeni a magyar fal.

 

Manea kapott két percet Bulath letaglózásáért, ezt kihasználva feljött a Böhn-csapat 7-6-ra. Az egyenlítés sem maradt el, ekkor pedig a rivális kért időt, amelyet követően feljavult a védekezése. Szekerest is kiküldték két percre, de nem nőtt a különbség. Azonos létszámban pedig sikerült fordítani Triscsuk pályafutásának első magyar válogatott találatával. A szünet előtti öt percet 5-1-re nyerték a magyarok.

 

A második félidőre több helyen cseréltek a románok, ám gyorsan kaptak két gólt. Sok volt a hiba mindkét oldalon, ziccerek maradtak ki. A 17-14-es állás öt percen át nem változott, és innen a románok rugaszkodtak el jobban. A 44. percben 18-17-re jöttek fel, ám a feljavuló védekezés és Kiss kapusbravúrjai átlendítették a csapatot a holtponton. 

 

Nyolc perccel a vége előtt 22-17-re elhúztak a magyarok, ekkor újból időt kért az ellenfél, de hiába. A végén még Herr is büntetőt fogott emberhátrányban. A remek napot kifogó magyar válogatott megérdemelten nyert - főleg kifogástalan védekezésének köszönhetően.

 

Karl Erik Böhn, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

"A védekezésünkkel nyertük meg a meccset. A védőfal középen jól zárt, hagytuk lőni az ellenfél szélsőit, onnan pedig Kiss szinte mindent védett. Több nagyszerű teljesítmény is akadt, fantasztikusan küzdöttünk. Már mondtam korábban is: ha nagy a tét, akkor tud igazán hajtani ez a csapat."

 

Kiss Éva:

"Minden román játékosra külön készültünk. Fontos volt, hogy amikor Neagu az elején elkapta a fonalat, megállítsuk. Ezt külön őrzővel sikerült is, onnantól már tényleg remekül védekeztünk. Életem egyik legfontosabb meccse volt."

 

Szucsánszki Zita:

"Kiss fantasztikusan védett, Görbicz parádézott, Triscsuk pedig védekezésben volt remek. Mindenki Tomoriért küzdött, mivel számunkra elfogadhatatlan, hogy az a játékos, aki leüti az ellenfelét, a következő mérkőzésen már játszhat, aki pedig szóvá teszi, hogy ellenfele durváskodik vele szemben, azt egy meccsre eltiltják."

 

Görbicz Anita:

"Nem voltam még teljesen jó erőben, de napról napra nyerem vissza a formámat. A szállodai kosztot kerülni fogom. Nincs megállás, szombaton fontos meccs vár ránk. De addig még az oroszokkal is találkoznunk."

 

Gheorghe Tadici, a románok szövetségi kapitánya:

"Most nyújtottunk a legrosszabb teljesítményünket az Eb-n. Átlövőinket lefogták, nem tudtuk járatni a labdát megfelelően, szélről is sokat hibáztunk, ugyanakkor a hátsó alakzat sem tudott összezárni. Ezek után törvényszerű és könnyű volt magyarok győzelme."

 

Középdöntő, II. csoport (Újvidék):

Magyarország-Románia 25-19 (14-12)

Újvidék, 2000 néző, V: Gusko, Repkin (fehérorosz)

 

Magyarország: 

Kiss - Kovacsicz 4, Rédei-Soós, Szucsánszki 3, Szamoránsky 2, Klivinyi 1, Vérten 7, - cserék: Herr (kapus), Triscsuk 1, Szekeres, Görbicz 6/1, Bulath, Kovacsics 1

 

A román góldobók: Nechita, Neagu 6-6, Stanca 3, Bradeanu, Meirosu, Dinca, Geiger 1-1

 

Korábban:

Németország-Montenegró 27-20 (14-9)

Spanyolország-Oroszország 25-25 (13-14)

 

Az állás:

1. Magyarország 6 pont (107-99), 2. Montenegró 6 (101-100), 3. Németország 3 (94-93), 4. Spanyolország 3 (105-108), 5. Oroszország 3(99-102), 6. Románia 3 (91-95)

A középdöntő végén azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

 

Csütörtök:

Montenegró-Spanyolország 16.15

Románia-Németország 18.15

MAGYARORSZÁG-Oroszország 20.15

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kézilabda,