Női kézilabda EB - Cél a hat közé jutás

2012-11-30
A legjobb hat közé szeretne bekerülni a magyar női kézilabda-válogatott a kedden kezdődő szerbiai Európa-bajnokságon azok után, hogy az utóbbi két világversenyről - a tavalyi világbajnokságról és az idei londoni olimpiáról - lemaradt.

 

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány - akinek ez lesz az első jelentős tornája a magyar kispadon - döntőnek tartja a cél elérésében, hogy sikerül-e legyőzni először a horvátokat, majd szerdán a németeket. 

 

"Fontos a jó rajt. A horvátok a londoni olimpián hetedikek voltak ugyan, de azóta több kulcsjátékosuk is kidőlt sérülés és egyéb okok miatt. A németekkel szemben van mit törleszteni, hiszen éppen miattuk nem jutott ki a csapat az olimpiai kvalifikációs vb-re" - mondta az MTI-nek a norvég szakvezető.

"Az Eb minden csapat és minden játékos számára fontos. A csoportunk is és az águnk is erős. Éppen ezért minden pontnak jelentősége lesz. A felkészülésünk jól sikerült, azonban a hajrában Triscsuk és Cifra sérülése is felborította a terveket" - tette hozzá Böhn.

 

A horvátok a legutóbbi, 2010-es Eb-n a magyarok előtt végeztek, a vb-n és az olimpián is hetedikek lettek. A németek - ahogy Böhn fogalmazott - ugyanolyan kiszámíthatatlanok, mint a magyarok: jó napot kifogva bárkit legyőzhetnek. A kvartett negyedik tagja a spanyol válogatott, amely Londonban és a brazíliai vb-n is bronzérmes volt.

 

A négyesből az első három jut tovább, és találkozik a román-montenegrói-orosz-izlandi csoport legjobb három helyezettjével. A románok a BL-ben is vitézkedő Valceára építenek, a montenegróiak döntőztek az olimpián, míg az oroszok minden tornán dobogóesélyeseknek számítanak. Izland vb-12., és Eb-15.

 

A magyar csapat elsőszámú kapusa Herr Orsolya lesz, neki kell helyettesítenie a visszavonult Pálinger Katalint. A belső posztokon (átlövők, beállósok) olyan játékosoknak is bizalmat szavazott Böhn, akik világversenyen még nem szerepeltek. Klivinyi Kinga és Rédei-Soós Viktória közül utóbbi például az egyedüli jobbátlövő a keretben, így nagy felelősség hárul rá. Eredetileg Cifra Anita is kerettag volt, ám vállsérülése miatt ő az első héten biztosan nem játszhat.

 
Forrás: MTI
 
Címkék: kézilabda,