Nigéria lehet az új afrikai szerencsejáték központ

2013-11-27
Valószínű, hogy Afrikában nem alakulhat ki olyan gazdag szerencsejáték piac, mint Ázsiában, Európában vagy Amerikában, de Nigériában alakul valami, amire felfigyelt a PricewaterhouseCoopers.

 

Az afrikai szerencsejáték piacról szóló második éves jelentése szerint a PwC úgy gondolja, hogy Nigéria jó úton halad, hogy a kontinens legnagyobb szerencsejáték piacával rendelkező három ország (Dél-Afrika, Kenya és Nigéria) közül ő mutassa a legnagyobb növekedést. A PwC a három ország közül Nigériában bízik a leginkább, előrejelzései szerint az ország az elkövetkezendő öt évben 16 százalékkal fogja növelni tiszta játékbevételét. 

 

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy a három ország közül messze Dél-Afrikáé a legnagyobb szerencsejáték- és földi kaszinópiac. Dél-Afrika földi kaszinóinak tavalyi 1,7 milliárdos tiszta játékbevétele mellett eltörpül Nigéria 31 millió, illetve Kenya 18 millió dollárja.

Azonban az, hogy itt található a legérettebb piac, nem jelenti azt, hogy növekedésben is túlszárnyalja Nigériáét és Kenyáét. Sőt, a PwC számításai szerint 2017-ig a három ország közül itt lesz a leglassabb a növekedés: 5 százalékot, illetve 2,1 milliárd dollárt jósolnak.

 

Az erős gazdasági növekedés, és a turisztikai lehetőségek bővülése ugyanakkor rengeteg ember előtt nyitja meg az utat Nigéria felé; a kaszinó- és szerencsejáték vállalkozások pedig várhatóan kihasítják a maguk szeletét az egyre növekvő tortából - annak ellenére, hogy csak a szerencsejátékok két fajtája engedélyezett az országban.

 

Aztán ott van Kenya, ahol a szerencsejátékok minden formája legális, beleértve a még gyerekcipőben járó online szerencsejátékot is.  Nigériához hasonlóan Kenya is várhatóan teljes mértékben ki fogja tudni használni a gazdasági növekedés tényét, és az ország idegenforgalmi kvalitásait. A PwC előrejelzései szerint 2017-re Kenya tiszta játékbevétele 12,5 százalékos növekedéssel elérheti a 33 millió dollárt.

 
Címkék: kaszinó,