Neymar: 412 perc, 133 passz, négy gól

2013-07-01
A 22 esztendős brazil futballista mind a három csoportmeccsen, majd a fináléban is gólt szerzett a Konföderációs Kupán.

 

Az egybehangzó nemzetközi értékelések szerint a négy góljával és két gólpasszával a labdarúgó Konföderációs Kupa legjobbjának választott Neymar egyértelmű vezérré nőtte ki magát a brazil válogatottban és az ötgólos Freddel karöltve kulcsszerepet játszott a torna megnyerésében.

 

Bár a kerethirdetésnél általános meghökkenést váltott ki, hogy Luiz Felipe Scolari kihagyta mindkét aranylabdását, Ronaldinhót és Kakát a csapatból, az élet a 64 esztendős szövetségi kapitányt igazolta.

 

Neymar mind az öt mérkőzésen játszott és 412 percet töltött a pályán. Ez idő alatt a fifa.com statisztikái szerint 133 pontos passzt adott - ami kimagasló a támadók között -, huszonkét megindulása volt, és tizenhat lövésből tizenkétszer eltalálta a kaput, ezáltal a legaktívabb játékosnak bizonyult az uruguayi Diego Forlán és a csapattárs Fred előtt.

 

A 22 esztendős futballista mind a három csoportmeccsen, majd a fináléban is betalált - egyedül az uruguayi Muslera kapuját nem tudta bevenni -, mindezt tette úgy, hogy kétszer a tizenhatoson kívülről, kétszer pedig a büntetőterületen belülről volt eredményes. Három akció- és egy szabadrúgásgól fűződik a nevéhez, utóbbival az olaszok klasszis kapusát, Gianluigi Buffont szomorította el.

 

A spanyolok ellen 3-0-ra megnyert döntő után a meccs emberének választották.

 

„Megmutattuk a világnak, hogy ezt a brazil csapatot igenis tisztelni kell - nyilatkozta a sikert követően Neymar. - Nagy győzelmet arattunk ma a világ legjobb csapata ellen. Az egész meccsen remek erőben voltunk, rengeteget futottunk. Olyan teljesítményt nyújtottunk, amivel bizonyítottuk, hogy számolni kell velünk.”

 

Neymarék diadalának értékét növeli, hogy a nemzeti csapat sportágtörténeti mélypontról, a világranglista 22. helyéről vágott neki a hazai rendezésű tornának. A brazil együttes a Konföderációs Kupát megelőző hat meccséből mindössze egyet tudott megnyerni, hogy aztán sorozatban elért öt győzelemmel a tornán csúcsra érjen.

 

A Konföderációs Kupa gólkirálya öt találattal a spanyol Fernando Torres lett, míg a legjobb kapusnak a brazil Julio Césart választották meg.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,