New York 70-350 millió dolláros befektetést vár el az új kaszinóktól

2014-05-14
A New York-i szerencsejáték szabályozó hatóság bejelentése szerint azoknak a fejlesztőknek, akik kaszinót akarnak építeni New Yorkban, a régiótól függően legalább 70 - 350 millió dollár értékű projektet kell vállalniuk.

 

A testület a hét elején minden régióra vonatkozóan meghatározta a befektetési minimumokat, melynek célja, hogy maximalizálja a kaszinók gazdaságra gyakorolt hatását. Az elvárt befektetési minimum Orange és Dutchess megyékben a legmagasabb (350 millió dollár), ami nem csoda: itt van a legnagyobb érdeklődés a befektetők részéről, hiszen ezek a területek fekszenek a legközelebb New York City-hez. A Catskills régióban 100 millió, az Albany régióban 135 millió dollár az a minimális befektetési érték, melyet a kaszinóknak vállalniuk kell; Broome, Chemung, Schuyler, Tioga és Tompkins megyékben 85 millió, a Rochesterhez közelebbi Wyne és Seneca megyékben pedig 135 millió dollár. 

 

A három régió, ahol kaszinóliszenszeket osztanak

 

Iparági szakértők szerint ez 350 millió dolláros összeg egyébként meglepően alacsony egy ilyen projekt esetében. Az elmúlt hétekben nagy találgatások folytak az összegről, és többen azt gondolták, hogy jóval magasabb, akár 1 milliárd dollár körüli minimumot fognak erre a régióra meghatározni, hogy elbátortalanítsák a befektetőket, és segítsék a City-től távolabb eső helyszíneket. 

 

A minimális befektetési érték nem tartalmazza a terület megvásárlásának, illetve a liszensznek a költségét. A testület becslése szerint egy Orange megyei befektetés értéke egyébként meg fogja haladni a 472 millió dollárt is. 

 

New York lakossága tavaly novemberben szavazott igennel arra az alkotmánymódosító javaslatra, mely hét Las Vegasi stílusú kaszinókomplexum építését teszi lehetővé az államban. A kaszinók az állam három északi területén (Catskills, Capital Region és a Southern Tier) épülhetnek majd fel. New York Cityben és külvárosaiban legalább hét évig még nem épülhetnek kaszinók, és egyik kaszinó sem lehet annak az öt játékteremnek a közelében, melyeket az indián törzsek üzemeltetnek.

 

A New York-i szerencsejáték hatóság április elején tette közzé a liszenszfeltételeket, mely szerint az érdeklődőknek 1 millió dollárt kell fizetniük csak azért, hogy egyáltalán jelentkezhessenek a most kiadásra kerülő négy liszensz egyikéért. Ez a díj nem visszatérítendő – tehát azok a jelentkezők is búcsút inthetnek neki, akiket végül elutasítanak. És ez csak a kezdete az igencsak költséges folyamatnak. 

 

Azoknak a szolgáltatónak ugyanis, akiket végül kiválasztanak, akár 70 millió dollárt is fizetniük kell a liszenszért (az eredményhirdetést követő 30 napon belül), és vállalniuk kell a területre érvényes minimális befektetési összeget. A liszensz ára nagyban függ a helyszíntől: New York nyugati részén 20 millió, Orange  vagy Dutchess megyében pedig 70 millió dollárról indul. Érdekes módon még az egyes régiókon belül is igen nagy a szórás: például egy a Catskillstől északabbra fekvő területen már 35 millió dollárért is megszerezhető egy engedély, ami fele annyi, mint amennyit egy Orange vagy Dutches területén lévőért kérnek.

 

A liszenszekért június 30-ig lehet jelentkezni, a múlt hónapban 22 vállalat adta be igényét (ebből öt Orange megyére), és fizette be az 1 millió dolláros jelentkezési díjat. Ezeknek a cégeknek most – a minimális befektetési követelményt megismerése után- öt napjuk van arra, hogy visszavonják jelentkezésüket.

 

Címkék: kaszinó,