Nevadában nincs bocsánat

A Nevadai Szerencsejáték Felügyelet által vezetett listán szereplők nem léphetnek be egyetlen kaszinóba sem. A 68 éves Francis Citro most felvette a harcot, megpróbálja a lehetetlent: még életében lekerülni a listáról.

 

Az 1960-ban létrehozott, "Black Book"-nak elnevezett listán ma összesen 33-an szerepelnek. Létrehozásakor 11 bűnöző szerepelt rajta, akik jellemzően valamilyen szerencsejátékkal kapcsolatosan elkövetett súlyos kihágást, csalást követtek el. A nevek között volt William “Icepick Willie” Alderman, Murray “the Camel” Humphries és Chicago maffiavezérét, Sam “the Cigar” Giancana is. A rosszfiúk összegyűjtésével a kaszinók elleni csalásoknak akartak gátat szabni.

 

A Fekete Könyvben szereplő személyek semmilyen kapcsolatban nem lehetnek kaszinókkal bárhol a világon, tehát sem játékosi, sem alkalmazotti, sem tulajdonosi szerepet nem tölthetnek be. Az egyetlen mód a listáról lekerüléshez az, hogy valaki meghal, de még ekkor is csak eredeti halotti bizonyítvány alapján törlik az illetőt.

 

Francis Citro olasz származású családban született New Jerseyben. "Kemény" gyerekkora volt, az utcán nőtt fel, az ököljog végig jelen volt az életében. Ám állítása szerint bűnszervezetben soha nem vett részt, és 1985-ös börtönbüntetése után észhez tért. Akkor 6 társával együtt két évre ítélték uzsoratevékenységért, az ügyész állítása szerint Dél-Kaliforniában és Las Vegasban 1000%-os kamatra adott kölcsön pénzt. Mivel kapcsolatba tudták hozni pár ismert nagy bűnözővel, a Szerencsejáték Felügyelet 1991-ben feltette őt a listára.

 

 

Citro szerint a lista messzemenően diszkriminatív. Az ott szereplők felének ugyanis olasz családi neve van, ezt a tulajdnoságot automatikusan maffiával azonosítják.

 

A fia, Francesco 1 éves volt, amikor Francis bekerült a börtönbe. "Szörnyű felismerés volt, hogy fiam életének e  fontos szakaszánál nem tudok jelen lenni. "Megesküdtem, hogy akkor sem kerülök újra börtönbe, ha wc pucolással is kelljen a kenyeremet keresni"- emlékszik vissza. És így is történt, a börtönből kikerülve portásként dolgozott, normális életet kezdett, sőt még jótékonysági szervezeteknek is gyűjtött. 

 

Lánya, a 20 éves Bettina is megerősíti, hogy az apja megtartotta a szavát, nem csak esküdözött, mint sok ember.

 

Citro büntetés utáni próbaideje letelt, elvileg a társadalom teljes jogú tagja. Úgy érzi, törlesztett a bűnéért, ám a Fekete Könyvben bárki rátalálhat, amit megbélyegzésnek könyvel el. Most éppen dokumentumokat gyűjt és tanukat keres azért, hogy a Szerencsejáték Felügyelet elé tárhassa bizonyítékként, hogy nem tartozik oda. "Soha nem csaltam kaszinóban, soha nem verekedtem ott. Igaz, büntetett előéletű vagyok, de van rajtam kívül még egy pár rosszfiú a városban. Miért pont én vagyok rajta a listán?"

 

A Szerencsejáték Felügyelet érdekesnek tartja a felvetést, már tanácskoztak is a szabályok megváltoztatásáról. 

"Még sohasem történt ilyen, hogy valaki ennyi idő után előálljon, és törlését kérje a könyvből."- nyilatkozta James Taylor, a Nevadai Szerencsejáték Felügyelet végrehajtási részlegének helyettes vezetője. Szerinte nem biztos, hogy újra szívesen látnák Francist a kaszinókban.

 

De Francis nem adja fel. Számos munkahelyen dolgozott már, vezetett éjszakai szórakozóhelyet, volt vízszerelő és ács is. De bárhova megy állásinterjúra, reménybeli főnöke egy gyors internetes kereséssel ráakad a Black Book-ban, ami mindent elmond előéletéről, és persze nem szívesen alkalmazza őt.

 

A stressz rossz hatással van az egészségére. Háziorvosa figyelmeztette, hogy könnyen kialakulhat nála artériaelzáródás, de erről is csak úgy nyilatkozik: "Az a végső vereségemet jelentené."

 
Címkék: kaszinó,