Nepál lehet a következő Makaó

2015-08-18
A nepáli szerencsejáték piac virágzik – annak ellenére, hogy egyelőre nincs a legtöbb nagybefektető vagy kaszinófejlesztő látókörében.

 

A dél-ázsiai ország jelenleg gyakorlatilag egy ázsiai szerencsejáték piacokról szóló kiadvány „születőben” című fejezetében kaphatna helyet, azonban a szakértők szerint ez nem tartja vissza a merész befektetőket attól, hogy Nepálra - Indiához való közelsége miatt (annak gazdasági növekedésével és hiányzó kaszinópiacával) - vonzó befektetési lehetőségként gondoljanak.

 

Grant Govertsen, az Union Gaming Securities Asia Ltd vezető elemzője szerint, a fejlődő nepáli kaszinószektor olyan szerencsejáték erőforrásokhoz biztosít hozzáférést a befektetők számára, melyek nem függnek a kínai játékosoktól. 

 

Tény, hogy a nepáli kaszinók célpontja a szomszédos ország – India – középosztálybeli lakossága, akik számára már a szerencsejátékok sok fajtája ismerős, azonban nincs hely, ahol játszhatnának. Govertsen szerint India évente körülbelül 10 milliárd dollár tiszta játékbevételt generál – ebben a számban benne van mind a legális, mind a nem legális, valamint a kaszinó és nem-kaszinó játékokból származó bevétel is.

 

“Szeretnénk kiemelni, hogy több mint 300 millió ember él a Nepál közvetlen szomszédságában lévő három indiai államban, és körülbelül 400 millió, ha hozzávesszük Nyugat-Bengália állam (Kalkutta) lakosait is.” – mondja Govertsen. „Igaz, mint India legtöbb részén, a lakosság legnagyobb része szegény ahhoz, hogy célközönségnek lehetne tekinteni, de rajtuk kívül még mindig sokmilliónyian vannak, akik ténylegesen potenciális kaszinóügyfeleknek számítanak.”

 

Govertsen felhívta a figyelmet az India és Kína közötti hasonlóságokra is, különös tekintettel a két ország lakosságának méretére.

 

„Természetesen nem jelenthetjük ki teljes biztonsággal, hogy Nepál a következő Makaó, de hisszük, hogy a lehetőség elég vonzó ahhoz, hogy megérdemeljen egy közelebbi pillantást. A lényeg az, hogy India közel Kínához mérhető számú lakosnak ad otthont, és Kínához hasonlóan, valószínűleg legalább párszáz millió olyan embernek, akik elég gazdagok ahhoz, hogy valamilyen szinten részt vegyenek a kaszinózásban.”

 

Kínához hasonlóan, Indiában is tilos a kaszinók üzemeltetése, ami nagyszerű lehetőséget kínál a szomszédos országok – például Nepál – számára, hogy kihasználják az ebben rejlő gazdasági potenciált. 

 

Nepál kaszinóipara a fellendülés jeleit mutatja a tragikus 2014-es év után. A kormány tavaly bezáratta az országban üzemelő mind a 10 kaszinót, mivel azok nem tartották be az új szabályokat. A 2013-as kaszinó rendelet megduplázta a kaszinók által fizetendő liszensz és egyéb díjakat, megtiltotta azok üzemeltetését a nemzetközi határok 5 km-es körzetében, az elektronikus játéktermeket pedig a négycsillagos hotelek falai közé száműzte.

 

A régió vállalatai most kezdik észrevenni Nepált. Tavaly februárban, a hongkongi székhelyű Silver Heritage megnyitotta a Millionaire’s Club-ját, valamint a kathmandui Shangri-La Hotel-ben lévő kaszinóját, és már újabb projekteket tervez az országban. A 400 szobás Tiger Palace elnevezésű új létesítmény 50 millió dollárba kerül, és az ígéretek szerint 2016 közepén lesz nyitásra-kész állapotban.