Nemcsak fogadni, füleseket adni is tilos az olimpikonoknak

Az illegális sportfogadások a doppinghoz hasonló mértékben veszélyeztetik a sport tisztaságát – vallja Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. Az ötkarikás szervezet ezért nemcsak a sportfogadásokban való részvételt tiltotta meg a jövő pénteken kezdődő londoni olimpián résztvevőknek, hanem azt is, hogy ismerőseiknek bármilyen bennfentes információt, tippet, vagy „fülest” szivárogtassanak ki.

 

Angliát, az idei nyári játékok házigazdáját a fogadások őshazájának tekintik, hiszen ott akár a másnapi időjárásra is lehet fogadásokat kötni, nemhogy az olimpia versenyeire. Amikor a britek pályázatuk készítése során a londoni játékok nemzetgazdaságra gyakorolt pozitív hatásait vették számba, bizony komoly tényezőnek tekintették, hogy az ötkarikás játékok hatására jelentősen fellendül a fogadóirodák forgalma is. Márpedig abból rengeteg van Londonban, valamint az olimpia többi helyszínén, nem is beszélve az online irodákról. Nagy lesz tehát a kísértés a sportolóknak arra, hogy vagy ismerőseiken, rokonaikon keresztül, esetleg ők maguk közvetlenül is fogadjanak.

 

Ezért rá is kérdeztünk arra, milyen korlátozás van érvényben a magyar olimpiai csapat tagjainak esetében.

 

„Az olimpikonoknak tilos bármilyen szerencsejátékot űzni a versenyidőszakban, Londonban. Ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése” – tájékoztatta honlapunkat Török Olivér, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtóreferense.

 

A MOB honlapján utánanéztünk annak, hogy a londoni olimpia esetében mit is jelent pontosan a versenyidőszak. Mint kiderült, ez már meg is kezdődött, mert egészen pontosan az olimpiai falu július 16-i megnyitásától az augusztus 12-i záró ünnepélyig tart.

 

Érdekes kérdés az is, hogy mi alapján vannak a versenyzők arra kötelezve, hogy betartsák a Nemzetközi Olimpiai Bizottság említett rendelkezéseit. Nos, Erre két dokumentumot találtunk. Egyrészt az olimpia delegáció minden tagjának – tehát nemcsak a versenyzőknek, hanem a különféle szakembereknek, edzőknek, gyúróknak, stb. is – még jóval a kiutazás előtt alá kellett írniuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgynevezett „részvételi feltételek űrlapját”, amelyet a MOB-nak aláírva és lepecsételve még márciusban el kellett juttatnia a londoni olimpia akkreditációs részlegéhez. Ebben többek között ez szerepel:

 

„Vállalom továbbá, hogy betartom a NOB Etikai Kódex rendelkezéseit, különös tekintettel az Olimpiai Játékokkal kapcsolatos sportfogadási tevékenységben történő részvétel, valamint e tevékenység támogatásának vagy hirdetésének tilalmára vonatkozó rendelkezéseket (beleértve a bennfentes információ kiszivárogtatásának tilalmát)…”

A NOB Etikai Kódexének 5. pontja értelmében: "Tilos az Olimpiai Játékokkal  kapcsolatos fogadásban való részvétel, illetve a fogadás bárminemű támogatása, továbbá az Olimpiai Játékokkal kapcsolatos fogadás bárminemű promóciója."

 

A rendelkezést megszegők esetében az olimpiákról való örökös kizárást helyezték kilátásba. 

 

A londoni olimpiára akkreditált személyek a részvételi feltételek űrlap aláírásával azt is vállalták, hogy betartják a XXX. Olimpiai Játékokon számukra kidolgozott Közösségi média, Blog és Internethasználati NOB Iránymutatás rendelkezéseit. Ezek lényege, hogy a sportolók blogjaikban, vagy a közösségi oldalakon csak a saját versenyzésükkel és teljesítményükkel kapcsolatban közölhetnek információkat, mondhatják el véleményüket. 

 

Az űrlapon még az is szerepel, hogy annak aláírója kijelenti: kimerítően ismeri a londoni olimpiai játékokon való részvételére vonatkozó valamennyi rendelkezést, és hogy ezekre a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a résztvevő sportági szakszövetsége is kifejezetten felhívta a figyelmét, és azokat kifejezetten elfogadja.

 

A másik dokumentum, hogy minden magyar olimpikonnak a kiutazás előtt alá kellett írnia egy szerződést a Magyar Olimpiai Bizottsággal, s ebben erkölcsi és anyagi felelősséget kellett vállalnia az esetleges dopping- vagy fegyelmi vétségekre. 

 

Hogy az illegális sportfogadások mekkora veszélyt jelenthetnek az olimpiára, annak érzékeltetésre álljon itt két korábbi adat: az egyik, hogy nagyjából 15 ezerre tehető a világon működő illegális internetes fogadóirodák száma, s ezek az Interpol tájékoztatása szerint évente körülbelül 140 milliárd dollárnak – 32 ezer milliárd forintnak – megfelelő pénzösszeget mozgatnak meg. Ezek után nem meglepő, hogy az angol kormány speciális hírszerző rendszert állít fel a londoni olimpiára annak érdekében, hogy monitorozni tudja a gyanús fogadásokat. 

 
Címkék: fogadás, sportfogadás,