Ilyen lesz a megújult Tippmix és Totó - újabb részletek a változásokról!

2015-07-29
Nemcsak a Tippmix változik meg jelentősen a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási rendszerének augusztus 10-re tervezett megújításával, de a Totó is átalakul: új szelvények jönnek, s eltűnik a 13+1 – tudott meg újabb részleteket a játékreformokról a Fortunaweb.

 

Augusztus 9-ét már hónapok óta nagy izgalommal várják a hazai szerencsecégnél. Ezen a vasárnapon a hivatalos tájékoztatás szerint rendszerkarbantartás miatt fogják szüneteltetni a fogadásokat, s még a pihenőnapon nyitva tartó lottózók sem nyitnak ki. Valójában azonban arról van szó, hogy ekkor futtatják le az új sportfogadási rendszer tesztprogramját. Ha nem jön közbe semmi galiba, akkor másnap, augusztus 10-én élesben is indulhat az új szisztéma, mégpedig a régóta várt élő-, hosszútávú- és speciális kombinációs fogadásokkal együtt. 

 

 Ez a hivatalos verzió, de valójában az új sportfogadási rendszer tesztelése miatt kell zárva tartani

 

Aki szeret nosztalgiázni, az feltétlenül tegyen el magának a jelenlegi Tippmix, illetve Totó színes segédszelvényekből, ezeket ugyanis az új rendszer beindulását követően már nem lehet használni. A Tippmix egyik újdonsága  az lesz, hogy a jövőben kétféle szelvény tartozik majd a bukmékeri játékhoz: az egyik a hagyományos, a jövőbeni sporteseményekre vonatkozó, míg a másik az élő fogadásokhoz. Előbbi papíros nagyobb, pontosabban hosszúkásabb lesz, mint a jelenlegi. A Totó segédszelvényeket is lecserélik, de hogy milyen lesz az új, azt még maguk  a terminálkezelők sem tudják, hiszen bár körülbelül négy hónapja megtartották nekik az oktatást róla, de sem akkor, sem azóta nem kaptak belőle mintát. Kicsit aggódnak is emiatt, elvégre már csak alig két hét van hátra az éles rajtig…

 

A Totó esetében egyébként azért van szükség a szelvényváltásra, mert az eddigi 13+1 helyébe 14 mérkőzés lép. Elsőre jelentéktelennek tűnik a különbség, de mégsem az. Az átalakítás lényege, hogy a 14. mérkőzésre eddig csak egy tippet lehetett leadni, ezentúl viszont ott is lehetőség lesz két-, vagy háromesélyt játszani.  Ezzel nő a variációk száma, amitől alighanem forgalomnövekedést remélnek a Csalogány utcában. 

 

Visszatérve a Tippmixre, itt a legtöbb játékost elsősorban az élő fogadások bevezetésének részletei érdeklik. Mivel ennél a játéknál akár néhány másodperc leforgása alatt jelentősen változhat a helyzet – s ezzel együtt a nyereményszorzók – ezért lényeges szabály lesz, hogy terminálkezelő a Puttóhoz hasonlóan csak akkor indíthatja el a szelvény nyomtatását, ha a játékos már befizette a fogadása árát. Ez fogadásonként továbbra is minimum 200 forint lesz, de efölött bevezetik a 10 forintos fogadási egységeket.  

 

További újításként a Szerencsejáték Zrt. néhány saját lottózójában a sportesemények közvetítésével igyekszik majd a játékosokat az élő fogadásokra ösztönözni. Egy kis budapesti körséta során sikerült kideríteni, hogy a fővárosban azokban a nagy bevásárlóközpontoki lottózókban alakítanak ki „élő fogadás sarkokat”, amelyeket az elmúlt egy évben, már az új dizájn szerint újítottak fel. Ilyen sarok lesz például a KÖKI Terminálban, a Csepel Plázában és a Pólus Centerben, míg az Árkádban mindössze egy újabb tévékészülék érkezik majd hamarosan az eddigiek mellé.

 

Így néz ki jelenleg a KÖKI Terminálban kialakított „élő fogadás sarok”. Később bizonyára többen ücsörögnek majd benne.

 

Az egyik ilyen „élő fogadás sarokkal” a KÖKI büszkélkedhet majd. Ott eredetileg egy elég kis méretű lottózója volt a Szerencsejátéknak, ám  annak területét a közelmúltban nagyjából a duplájára bővítették. Az új boltrész belső sarkában egy terminált alakítottak ki, míg a külső falak mellé elhelyezett két asztalhoz összesen tíz játékos tud leülni, akik egyszerre négy tévékészüléken, illetve két monitoron tudják nyomon követni az élő eseményeket, illetve az ezekhez kapcsolódó fogadási lehetőségeket. Persze ez nem zárja ki azt, hogy ha valakinek ahhoz támad kedve, akkor valamelyik  lottó-  vagy mondjuk Kenó szelvényét töltse ki ezeknél az asztaloknál. A berendezést egy tükör és egy biztonsági kamera teszi teljessé arra az esetre, ha ennél a terminálnál éppen nem ülne senki, mint például akkor, amikor mi jártunk arra.

 

Az ország egyik legnagyobb alapterületű lottózója a Csepel Plazaban található. Ott egy közös térben játszhatnak ugyan a lottórajongók és a tippmixelők, de a tágas tér miatt nem zavarják egymást. A bal oldalon négy asztalnál összesen 20 szék, négy tévé és két monitor áll a sportfogadók rendelkezésére, míg a helyiség másik oldalán öt bárszéken ülve töltögethetik szelvényeiket a számsorsjátékok kedvelői. 

 

A Csepel Plaza lottózójában az egyik oldal a tippmixelőké…

 

…míg a másik a lottósoké

 

A reformmal együtt jönnek még a különféle idegennyelvű fantázianevekkel ellátott speciális fogadási kombinációk is, amelyek elég bonyolultak, így nem csoda, hogy elsőre jónéhány terminálkezelőt megbuktattak a vizsgán. De nemcsak nekik, hanem a játékosoknak is meggyűlhet a bajuk ezekkel, így a terminálosok kicsit tartanak attól, hogy az értetlenkedő fogadók feltartják majd a sort, s emiatt feszültségek alakulhatnak majd ki a lottózókban. 

 

Végül érdemes néhány szót szólni a nyitva tartásokról is. A KÖKI Terminál földszintén fellelhető lottózó például hétköznap és szombaton este 8-ig, vasárnap pedig 6-ig van nyitva, így jelen állás szerint nemcsak a hétközi labdarúgó Bajnokok Ligája mérkőzéseket (kezdés: 20.45), de még a vasárnapi (kezdés: 18.00) magyar NB I-es találkozókat sem lehet majd végigizgulni az élő fogadásra kialakított sarokból. Erre az élményre maradnak tehát a szombati angol Premier Liga- és német Bundesliga-összecsapások, meg a vasárnap déli spanyol- és a kora délutáni olasz bajnokik.

 

Pósfai Gyula