Nem reménytelen Erdő Péter pápává választása

2013-02-15
Szinte az összes fogadóiroda szerint középső esélyt képvisel a magyar bíboros a pápaválasztás esélyesei között, és a hét eleje óta a legtöbb iroda csökkentette a rá vonatkozó nyereményszorzót.

 

Pár órával azután, hogy XVI. Benedek pápa nagy meglepetésre bejelentette, hogy február 28-ával távozik székéből, a fogadóirodák már elkezdték kiajánlani oddsszaikat az utódjával kapcsolatban. Az ír Paddy Power fogadóiroda lépett a leggyorsabban, náluk már négy favoritja is volt a pozíciónak. Először Francis Arinze nigériai, majd Peter Turkson ghánai, aztán Ouellet kanadai, jelenleg pedig Angelo Schola olasz bíboros, aki a cikk írásának pillanatában 3.75 oddsszal vezeti a jelöltek listáját. A hét elején náluk még Ouellet volt a favorit (4.00), azonban pénteken ő már csak a harmadik jelölt a sorban (9/2).

A rivális Ladbrokesnél jelenleg Turkson a favorit (4.00), őt követi Ouellet (4.50), majd Angelo Scola (6.00). Arinze bíboros a hét elején ennél az irodánál még másodfavoritnak számított (4.50), azonban mostanra lecsúszott a negyedik helyre (8.00).

A legnagyobb brit fogadóiroda, a William Hill jelenleg 3.75-szeres nyereményt fizet Peter Turkson, 4.20-est Angelo Scola és 4.50-est Marc Ouellet esetén. Korábban itt Arinze volt a favorit (4.00), őt követte Ouellet és Turkson bíboros (4.50).

 

Erdő Péter bíborost egyre esélyesebbnek tartják a fogadóirodák, hiszen a hét elejéhez képest szinte mindegyik csökkentette a rá vonatkozó nyereményszorzót. Korábban  a Paddy Powernél 67-szeres nyereményt fizettek volna a győzelme esetén, most azonban már a William Hill 34.00-szeres oddssza a legjobb ajánlat. A Fortunaweb által megvizsgált irodák közül a Ladbrokes bízik a legjobban a magyar bíboros sikerében, ők csak 26-szoros nyereményt adnak a győzelme esetén, ezzel ő a 11. jelölt a listán. A Paddy Power-nél a 13. helyen áll (26.00), a legkevésbé pedig a William Hill bízik benne, ők továbbra is 34-szeres pénzt ígérnek a rá fogadóknak, és ezzel a 21. helyen áll a listán.

 

Egyébként nemcsak az új szentatya személyére, hanem arra is lehet fogadni, hogy melyik országból származik majd a következő pápa: a jelenlegi favorit Olaszország (1.91), azt követi egy bármilyen afrikai ország (3.25), a harmadik pedig egy bármelyik dél- vagy közép-amerikai állam (3.75). 

Az új pápa nevét illetően a fogadóirodák szerint jelenleg a Péter a legesélyesebb (3.00), az életkort illetően pedig a 65-70 éves kor a legvalószínűbb. A konklávé a Paddy Power oddsmesterei szerint legnagyobb valószínűséggel 1 napig fog tartani, és meglehetősen valószínűnek tartják, hogy a döntés ideje alatt Twitter mikroblog szerverei legalább 5 percre felmondják szolgálatot, hiszen csak  1.83-szoros nyereményt fizetnek ebben az esetben.

 

A Paddy Power fogadóiroda tekintélyes mennyiségű tétet vár az eseményre, szerintük ez lesz az eddigi valaha volt legnagyobb, nem sporttal kapcsolatos piac. „A legutóbbi, 2005-ös pápaválasztás alkalmával több mint egy millió euró értékben érkeztek fogadások, de most úgy gondoljuk, hogy ezt is túl fogjuk szárnyalni.” – nyilatkozta az iroda szóvivője, Mac An Iomaire.

 

Természetesen az őrült ötletek sem hiányoznak a kínálatból, a legtöbbet az U2 együttes frontembere, Bono pápává választása esetén fizetne az iroda. Ha valamilyen csoda folytán az énekes váltaná Benedek pápát, a szerencsés fogadók ezerszeres nyereményre számíthatnak…

 

Címkék: fogadás,