Nem reklámoz szerencsejátékot a Facebook Hollandiában

2013-05-28
Bejelentették: a holland fiatalok nem láthatnak több szerencsejáték reklámot a Facebook-on. De csak amíg el nem fogadják az új szabályozást...

 

Mint arról nemrég hírt adtunk, Hollandiában is körvonalazódik az új szerencsejáték szabályozás, amely egy rég elavult, 1964-es törvényt ír felül. Ebben szabályoznák, hogy a szerencsejáték szolgáltatók hogyan kaphatnak holland liszenszet.

Elképzelések szerint ez 2015. január 01-én lépne hatályba, addig az egyetlen legális szolgáltató az állami tulajdonban lévő - egyébként veszteséges - Holland Casino, amelyet az új törvény alapján szintén privatizálni szeretnének. 

 

Amíg ezek a lépések megtörténnek, természetesen az online szerencsejáték oldalakat tilos reklámozni az írott vagy az online médiában, de ezt a tilalmat sokan, széles körben megszegik. Ezzel kapcsolatban ért el most jelentős lépést a Holland Szerencsejáték Hatóság, a Kansspelautoriteit. Hivatalos közleményben tudatta a Dutch News című napilappal, hogy egyetértéssel zárult a Facebook-kal történő tárgyalásuk az online szerencsejáték reklámok holland fiatalok számára való elérhetetlenné tételéről a közösségi médiában. 

 

Paul Tang elmondta: "Ezzel a lépéssel a szervezet elismerte, hogy komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos feladatait. A Facebook oldalai igen népszerűek és könnyen elérhetőek a fiatalkorúak körében, akik ezentúl nem lesznek kitéve a szerencsejátékok csábításának."

  

A közösségi oldal egyébként nem csak a felelősségérzet, hanem a részére kilátásban helyezett hatalmas bírságok miatt döntött a tiltás mellett. Nagy valószínűséggel a reklámok vissza lesznek helyezve, amint az első engedélyeket megkapják a szolgáltatók. 

 

Jelenleg a törvényjavaslat még csak a két hónapos ismertetési periódusát éli, július második felében lesz benyújtva hivatalosan a parlamentben.