Nem liberalizálják a szerencsejáték ipart és a lottót Kínában

2013-10-04
Több mint ezer szektorban korlátozzák, illetve tiltják a külföldi befektetést a sanghaji szabadkereskedelmi övezet területén - derült ki a zónát érintő negatív lista nyilvánosságra hozatala után.

  

A dokumentum 19 iparág több mint ezer szektorában állított stoptáblát a külföldi befektetőknek, minden mást illetően ugyanakkor azok a kínai állampolgárokkal és hazai cégekkel egyenlő elbánást élveznek majd. Az úgynevezett negatív vagy fekete lista kitiltja a külföldi tőkét többek közt a média iparágából, a szerencsejáték-üzletből, tilos számukra internetkávézók alapítása, lottójátékok meghidetése vagy például a genetikailag módosított növények termelése. 

A várakozásokkal ellentétben a számítógépes játékok szektora is zárva marad a nagy külföldi fejlesztőcégek előtt. Részben korlátozzák a birtokolható tőzsdei részvények értékét, biztosító társaságokban és elektronikus kereskedelmi üzletekben való részesedésüket, de például külföldi cégek elektromos autókat sem gyárthatnak szabadon. A teljes lista kínai nyelven elérhető itt

 

A listán nem szereplő iparágakban ugyanakkor szabadon fektethetnek be, illetve alapíthatnak vegyesvállalatot, a korábbi gyakorlattal ellenben még hivatalos engedélyre sem lesz ehhez szükség, csupán regisztrálniuk kell majd az illetékes hivataloknál. A papírmunka mennyiségét szintén csökkenteni igyekszenek a zónán belül: a korábbi 30 naphoz képest átlagban 4 napos átfutási időt ígérnek. 

A hivatalosan vasárnap elindított sanghaji szabadkereskedelmi övezet első lépcsőben a 24 milliós metropolisz keleti felén, Putung városrészben 29 négyzetkilométeres területre terjed ki. A projekt lényege, hogy a zóna területére érkező, ott termelt, átalakított, továbbfejlesztett és újraexportált árukra a nemzeti vámelőírások nem vonatkoznak majd, az ottani kereskedelem a hatóságok beavatkozása nélkül zajlik. 

Címkék: piaci információ,