Nem kell visszafizetni a hitelkártyával illegális szerencsejátékra költött pénzt

2018-10-01
Egy friss bírósági ítélet kimondja, hogy a német szerencsejátékosok nem kötelezhetőek arra, hogy visszafizessék a német liszensz nélkül üzemelő oldalakon hitelkártyával költött összegeket.

 

Egy német jogi tanácsadói platformon, az Anwalt-on megjelent cikk szerint a Müncheni Kerületi Bíróság nemrégiben elutasította a Landesbank Berlin AG által egy olyan szerencsejátékos ellen indított eljárást, aki nem fizette vissza a VISA kártyájával egy meg nem nevezett, nemzetközi liszensszel rendelkező online kaszinóban költött összeget.

 

Mivel az ügyfél nem tagadta a költés tényét, normál körülmények között a banknak jogában állna jogi lépéseket tenni annak érdekében, hogy visszakapja az összeget. A szerencsejátékos azonban azzal érvelt, hogy a banknak nincs joga követelni a pénzt, mivel online kaszinó üzemeltetése szigorúan tilos Németországban.

 

A Bundesgerichtshof (BGH, azaz a Szövetségi Bíróság) ítélkezési gyakorlata szerint a bankok vállalják, hogy teljesítik a kártyatulajdonosok kötelezettségeit a kereskedők felé, de nincs külön ellenőrzési és felügyeleti kötelezettségük a készpénz-visszatartására.

 

Ebben az esetben azonban a bíróság úgy döntött, hogy mivel a szóban forgó ügylet a szerencsejáték-specifikus 7995-ös kereskedői kategóriakódot (MCC) használta, a banknak kötelessége lett volna az ügylet jogellenes tevékenységként való visszautasítása. A bíróság azt is megjegyezte, hogy a bank speciális díjakat alkalmazott a "lottó, fogadások és kaszinó értékesítés" feldolgozásához, ami azt jelenti, hogy tudatában voltak jogszerűtlen eljárásuknak.

 

A német bankokat az utóbbi években alaposabban vizsgálták az illetéktelen szerencsejátékokkal kapcsolatban. Tavaly novemberben az úgynevezett Paradicsom Papírok kiadása rávilágított arra, hogy az ország számos nagy pénzügyi intézménye zsírosodik a nemzetközi szerencsejáték-üzemeltetők közötti tranzakciók megkönnyítésével.

 

Míg a meg nem nevezett szerencsejátékos, aki a bolondot játszatta a bankkal, először valószínűleg nevetni fog, nem fog sokáig nevetni, ha a német hatóságok úgy döntenek, hogy büntető eljárást kezdeményeznek ellene "jogellenes játékban való részvétel" miatt. 2015-ben egy müncheni bíróság elítélt ugyanis egy blackjack-játékost, aki nagy nyereményt ért el egy Gibraltáron bejegyzett online kaszinóban, de végül kénytelen volt lemondani a több mint 63 ezer eurós nyereményről, és még 2.100 eurós  bírságot is fizethetett.

 

A német szerencsejáték szabályozás egyébként meglehetősen komplikált. Általánosságban elmondható, hogy az online szerencsejáték illegális, bár az ország monopóliumot tart fenn a lottójátékok, és a félmonopóliumot a sportfogadás terén. Ezt többször megkérdőjelezte az Európai Unió irányító testülete, az Európai Bizottság.

 

A 2012-es német államközi szerencsejáték-szerződés kimondja, hogy az online kaszinójáték továbbra is illegális, hacsak az egyes tartományok nem fogadnak el jogszabályt annak szabályozására. Schleswig-Holstein volt az egyetlen olyan német állam, amely törvényt hozott az online szerencsejátékok engedélyezésére 2012-ben, de a következő évben hatályon kívül helyezte a törvényt a kormányváltás után.

 

Sok EU székhellyel üzemelő online szerencsejáték szolgáltató úgy tekinti Németországot, mint szürke piacot, mert úgy véli, hogy belső szerencsejáték-törvényei megsértik az EU-tagállamok szabad, határon átnyúló kereskedelmére vonatkozó európai jogszabályokat.

 

Legutóbb 2016-ban az Európai Unió Bírósága úgy ítélte meg, hogy Németország nem szabhat ki szankciókat a német engedély nélkül működő online szerencsejáték-társaságokra, mivel egy másik tagállamban engedéllyel rendelkező társaság nem tud német liszenszet szerezni.

 

A hír azonban, hogy a német állampolgárok használhatnak hitelkártyát az EU tagállamaiban engedélyezett (azonban német liszensszel nem rendelkező) szerencsejáték-oldalakon, majd visszautasíthatják az összeg visszafizetését, valószínűleg elgondolkoztatja majd egy pillanatra a szolgáltatókat, függetlenül attól, hogy a német bírósági ítélet jogellenes-e az uniós jog értelmében vagy sem.