Nem kaszinózhatnak a marihuána szektorban dolgozók

2014-06-19
Az amerikai kaszinók nem fogadhatnak el téteket olyan játékosoktól, akik az orvosi marihuána bizniszben dolgoznak – kivéve, ha egy átfogó átvilágításnak vetik alá ezeket az ügyfeleiket, tétjeiket pedig rendszeresen monitorozza a szövetségi kormány.

 

A hír a múlt hét végi, bankbiztonsági törvénnyel kapcsolatos konferencián látott napvilágot Las Vegasban.

A marihuána irányelv minden kaszinóra vonatkozik, Észak-Kaliforniától kezdve a mississippi-i kaszinóhajókon át, a Las Vegas Strip-i mega-kaszinókig. A szerencsejáték szolgáltatóknak tehát mostantól vagy el kell utasítaniuk azokat az ügyfeleket, akikről tudják, hogy az államilag szankcionált marihuána vállalatoknál dolgoznak, vagy pedig rendkívül átfogó és költséges eljárás keretében monitorozniuk kell ezeket a játékosokat.

 

Ugyanezek a költséges eljárások a bankszektorban azt eredményezték, hogy az elmúlt években több ezer számlát szüntettek meg a bankok; gyakorlatilag mindenkit feketelistára tettek a marihuána szektorban, így ők sem folyószámlát, sem megtakarítási számlát nem nyithatnak.

 

Csütörtökön Jim Dowling - aki egykor a Fehér Ház tanácsadója volt pénzmosási ügyekben, most pedig a kaszinókkal kapcsolatos szabályozási kérdésekben ad szaktanácsokat – arról tájékoztatta az iparági vezetőket, hogy ugyanazokat a marihuána irányelveket kötelesek követni, mint a bankok. “A kaszinók nem fogadhatnak el tőlük pénzt, vagy pedig meg kell felelniük a kormány új irányelveinek.” – mondta Downling.

 

Ha egy kaszinó ennek ellenére ki akarja szolgálni a marihuána bizniszben dolgozó ügyfeleit, egy olyan eljárást kell lefolytatnia, mely Downling leírása szerint olyan, mint egy "büntetőjogi átvilágítás", aztán pedig 90 naponként jelentést kell küldeniük a szövetségi szabályozó testületnek a játékos tevékenységéről. Ráadásul még ebben az esetben sem lehetnek a kaszinók biztosak abban, hogy a szövetségi kormány nem fog büntető- vagy polgári jogi vádat emelni ellenük.

 

Bár ez valószínűleg nem fog megakadályozni egy marihuána patika tulajdonost sem abban, hogy odamenjen egy blackjack asztalhoz, és letegyen 20 dollárt, azonban gond lehet, ha egy osztó felismeri, vagy ha olyan nagy tétet tesz fel, ami miatt a kaszinó köteles ellenőrizni a bevételi forrását.

 

A napokban kapott szárnyra az a hír is, miszerint Sheldon Adelson kaszinómogul 2,5 millió dollárral támogatta a floridai marihuána-ellenes kampányt. Egy ottani jogszabálytervezet ugyanis orvosi engedéllyel legalizálná a kanabisz termesztését, vásárlását és birtoklását. Egy nemrég készült felmérés szerint a floridai szavazók közel 90 százaléka támogatja a javaslatot, azonban Adelson, a Las Vegas Sands elnök-vezérigazgatója, aki nem mellesleg a világ nyolcadik leggazdagabb embere, úgy látszik, nem tartozik közéjük.

 

Címkék: kaszinó,