Nem kapkodnak a görög OPAP állami részvénycsomagjáért

2013-04-18
Csak két ajánlat érkezett a monopóliumban lévő görög szerencsejáték cég, az OPAP 33%-os állami tulajdonának megvásárlására. Az ok a nehéz gazdasági helyzet és a megemelt szerencsejáték-adó lehet.

 

Az egyik egy amerikai befektetési alap, a Third point nevű cégtől, a másik a cseh  Jirij Smecj és a görög hajótulajdonos George Melisanidis tulajdonában lévő Emma Delta elnevezésű cégcsoporttól érkezett. A görög médiában napvilágra került egy olyan értesülés, miszerint az Emma Delta 10%-ban a Lottomatica/GTECH cégcsoport tulajdona. A Lottomatica azonban nem nyilatkozott ebben az ügyben.

 

Az állami tulajdoni rész árát 730 millió euróra becsülik, ám az ajánlatok tartalmát, tehát hogy mennyit ajánlottak a részesedésért még pár napig nem hozza nyilvánosságra a privatizációval megbízott szervezet, a Hellenic Republic Asset Development Fund (HRDAF), ahol minden bizonnyal nincsenek elragadtatva az ajánlatok alacsony számától.

 

Pedig novemberben a HRDAF közleménye szerint nyolc érdeklődő volt a részvénycsomagra, köztük az online szerencsejáték szoftverekkel foglalkozó Playtech és az Intralot, az a cég, amely a görög lottót és sportfogadást is üzemelteti. Pedig a részvénycsomagot még azzal is kívánatossabbá tette a görög kormány, hogy nemrégiben az OPAP fogadási monopóliumát 2020-ig, a lottómonopóliumát 2030-ig hosszabbította meg . Valószínű azonban, hogy a pályázókat negatívan érintette a januárban bejelentett intézkedés, miszerint a szerencsejáték adót 30%-ra növeli a görög kormány, valamint görögország jelenlegi gazdasági helyzete sem túl bizalomgerjesztő.

 

Hasonlóan nem lehet hatalmas az érdeklődés a görög lóversenyfogadási szervezet, az ODIE privatizációja iránt, ugyanis az erre vonatkozó tendert két héttel meghosszabbították április 26-ig.

Címkék: piaci információ,