Nem jutottak ki a világbajnokságra a férfi kézisek

2014-06-15
Nem jutott ki a jövő évi, katari világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután a selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján 32-26-ra kikapott a szlovén csapattól, így összesítésben 54-51-re alulmaradt.

 

Mocsai Lajos együttese - amely a múlt heti, veszprémi első meccsen 25-22-re nyert - az 58. percig továbbjutásra állt.

 

A vb-részvétel azért is fontos lett volna, mert Katarban olimpiai kvóta, illetve olimpiai selejtezős helyezések szerezhetők, azaz a mostani kudarc azt is jelenti, hogy a válogatottnak nagyon nehéz lesz az útja, ha ki akarja harcolni a 2016-os riói ötkarikás szereplést.

 

Elsőként ki kell kerülnie a 2016. januári lengyelországi Európa-bajnokságra, ahol az aranyérmes kvótát szerez Rióra. Ha nem sikerül megszerezni az első helyet, akkor olyan helyezést kell elérni, hogy a magyarok előtt szinte csak olyanok végezhetnek, akik a 2015-ös vb-n is előkelő pozíciókban zártak. Ez után következhet a 2016 tavaszán esedékes olimpiai selejtező - egyelőre ismeretlen városban, bárhol a világon -, ahol a kvartett első vagy második helyén kell végezni.

 

Olyan magasan jegyzett válogatottak, mint például a szerb, a német és a norvég ugyancsak elbuktak a vb-selejtezőn, így velük biztosan harcolni kell majd az ötkarikás kijutásért.

 

Vb-selejtező, visszavágó:

Szlovénia-Magyarország 32-26 (13-16)

Velenje, 2000 néző, v: Kurtagic, Wetterwik (svédek)

 

gól: Gajic 9/4, Skube 5, Natek 4, Zvizej 3, Gaber 3, Dolenec 3, Bombac 2, Miklavcic 1, Bezjak 1, Spiler 1, illetve Nagy 6, Iváncsik 4, Harsányi 4, Lékai 3, Császár 3, Zubai 2, Szöllösi 2, Putics 1, Szalafai 1

 

A párharcot 54-51-es összesítéssel a szlovén csapat nyerte, amely így részt vehet a jövő évi, katari világbajnokságon.

 

Az egy héttel ezelőtti veszprémi találkozón mindkét csapat sok hibával játszott, a magyarok végül 25-22-re nyertek. Gulyás most ujjtörés miatt nem léphetett pályára.

 

A nagy tét miatt tapintható volt a feszültség mindkét oldalon, ráadásul nagyon meleg volt a csarnokban, rengeteg volt a játékmegszakítás, a padlótörlés az izzadságfoltok miatt. A zsúfolásig megtelt csarnokban közel 200 magyar drukkernek volt hely.

 

Nagy szerencsés gólja után Gajic büntetője a kapufán csattant, és a 3. perc végén már 3-0 volt az állás - vezettek a vendégek. A hazaiak megpróbálták gyorsítani a játékot, de jól zárt vissza a magyar fal. A szlovén védelem feljavulásával egyenlő lett az állás (4-4), majd Harsányi hatperces gólcsendet zárt le hétméteresével. A magyaroknak sikerült kijönniük a hullámvölgyből, negyedóra után két, összesítésben öt gól volt az előnyük. Létszámfölényben még nőtt is a különbség, ezért a szlovénok a 19. percben, 6-10-nél időt kértek, és agresszívebben kezdtek játszani.

 

Mindkét gárda több poszton cserélt, majd Ancsint, Vadkertit és 10-13-nál Szalafait is kiállították. Az emberhátrányok során ugyan olvadt az előny (12-13), ám amikor a magyarok kerültek emberelőnybe, a szünet előtti hajrában visszaállt a háromgólos differencia. Harsányi ugyanakkor rásérült fájós térdére, bekísérték az öltözőbe, és nem tudta folytatni a játékot.

 

A térfélcserét követően 3-1-es rohammal kezdtek a hazaiak, ekkor Nagy góljai tartották előnyben a magyar csapatot. Ilyés két rontott lövése után erőre kapott a szlovén gárda, és a 38. percben megint egyenlített (20-20). A hangzavar fülsüketítő volt, a pályán pedig őrült harc folyt. A fontos gólokat szerző Nagyot kiállították, a hazaiak pedig a 42. percben - először a meccs folyamán - átvették a vezetést (22-21).

 

Az összesített hátrány ledolgozásáért küzdöttek a szlovénok, akik bő negyedórával a vége előtt időt kértek. Tekintettel arra, hogy a magyarok meglőtték azt a gólmennyiséget, amelyet kaptak Veszprémben, a hazaiaknak már négy góllal kellett nyerniük a továbbjutáshoz.

 

Mocsai Lajos is időt kért 24-23-nál, majd a feljavuló védelem labdaszerzései után sikerült fordítani (50. perc: 24-25). Szöllösit kiküldték, de emberhátrányban remekelt a magyar csapat, azonban a szlovének sem törtek meg, és az 55. percben 28-26-ra vezettek. A rendkívüli izgalmak közepette a meztépő Bundalót kiküldték, de a hátrányban Bombac betalált. A magyaroknak gólt kellett dobniuk, Mocsai pedig próbálta rendezni a sorokat 3:20 perccel a vége előtt - sikertelenül.

 

Az 58. percben először állt továbbjutásra a szlovén válogatott, majd még egy Gajic-góllal már két góllal jobb volt összesítésben. Maradt bő egy perc, de ez kevés volt a magyar feltámadáshoz.

 

Mocsai Lajos kapitánnyal most veszített először párharcot magyar férfi vagy női válogatott, amikor olimpiára, vb-re vagy Eb-re kijutás volt a tét..

 

A világbajnoki selejtező vasárnapi visszavágóján elszenvedett vereség után Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, csapata sok mindent megpróbált, de fizikailag felmorzsolódott.

 

Az együttes nem jutott ki a jövő évi, katari vb-re, mivel a velenjei visszavágón 32-26-ra kikapott a szlovén együttestől, így összesítésben 54-51-re alulmaradt.

 

Mocsai a meccset értékelve úgy fogalmazott: ameddig a csapat bírta erővel, addig uralta az összecsapást.

 

"Sajnos a végjátékra elfogytunk. Többen sérültek voltak, pihentetni kellett őket, de a cserék révén megbomlott az egység. A támadásokban a kritikus szakaszban labdákat veszítettünk, leindítottak bennünket. Tőlünk nem volt senki, aki a végén elvállalta volna a befejezéseket. Komplett kerettel jobban bírtuk volna" - mondta az MTI-nek a kapitány, hozzátéve, hogy hazai pályán reálisan lett volna mód 6-7 gólos előnyt szerezni, az most elegendő lett volna.

 

A jövőről azt mondta: van út az olimpiára.

 

"Az biztos, hogy nehezebb dolgunk lesz, mintha kijutottunk volna a vb-re, de az Eb-n lehet úgy szerepelni, hogy elérhető lesz az olimpiai selejtezős pozíció. Amíg van remény, addig harcolni kell, nem adjuk fel a riói álmainkat!" - jelentette ki.

 

A lefújás után a magyar játékosok letörten ültek az öltözőfolyóson, sokan magukba fordultak csalódottságukban.

 

"Kiadtuk a kezünkből a meccset. A végén összeestünk, támadásban és védekezésben. Pedig nem ért minket meglepetés. Rengeteg volt a hiba a végjátékban. Nem elég ötven percet jól játszani" - mondta Nagy László.

 

A kapus Mikler Roland úgy vélte, az első félidőben jól védekeztek és jól mozgatták az ellenfél védelmét, de a második félidőre ebből semmi sem maradt. Hozzátette, tudták, hogy nekik fognak esni a második félidőben, mégis megroppantak ettől.

 

"Mintha a négy évvel ezelőtti párharcot játszottuk volna le, fordított felállásban. Akkor mi jöttünk vissza reménytelennek hitt helyzetből, most a szlovénok. Nagyon gyengén játszottunk a végjátékban" - mondta Lékai Máté.

 
Forrás: MTI
Címkék: kézilabda,