Nem jött be az olimpia a Las Vegasi fogadóirodáknak

2016-09-01
A 2000-es, Sydney-ben rendezett olimpia óta a riói volt az első, amire fogadni lehetett Nevadában, de úgy tűnik, a játékosokat nem igazán hatotta meg a lehetőség.

 

Az állam szerencsejáték szabályozói korábban nem támogatták az úgynevezett amatőr sportokra való fogadást, azonban a Las Vegasi fogadóirodák sikeresen lobbiztak a múlt évben, így megváltoztatták álláspontjukat. A nemzetközi fogadóirodák – így a brit, ír, ausztrál és az offshore online oldalak már régóta engedélyezték az olimpiára való fogadást.

 

Ugyan a nevadai fogadóirodák nem várták hatalmas reményekkel a nyári játékokat, véleményük szerint még a kevés is több a semminél. Las Vegas legnagyobb kaszinóiban a hírek szerint valóban igencsak lassacskán csorogtak be a tétek a riói olimpia ideje alatt – úgy tűnik, a kevésbé ismert sportesemények egész egyszerűen nem hozták lázba a tipikus amerikai sportfogadókat. A helyi fogadóirodák ugyan kiizzadták magukból a tollaslabda, vadvízi evezés, ritmikus sportgimnasztika és szinkronúszás oddsszait, de csak elvétve tettek fel a játékosok valamennyit ezekre az eseményekre.

„Körülbelül annyian fogadtak az olimpiára, mint amennyien egy nagyobb baseball meccsre szoktak.” – közölte a Mirage oddsmestere, Jay Rood.

 

Ugyan még az alkalmi sportrajongók is ismerik ugyan Michael Phelps nevét - aki utolsó olimpiáján hatból öt versenyét megnyerte, és ezzel összesen 23 aranyérmet tudhat magáénak az ötkarikás játékokon - a Phelps-re kínált oddssok közel sem voltak világraszólóak. A Bovadában például Phelps 1.33-as oddsszal volt a 100 méteres pillangó favoritja, 4x200-as gyorsváltó esetében pedig 700 dollárt kellett feltenni, ha valaki 100 dollárt akart keresni a tippel.

 

A nevadai fogadóirodák egyébként nem is Phelps, hanem egy másik amerikai úszó, Katie Ledecky 800 méteres gyorsúszásban várható győzelmére ajánlották a legkisebb nyereményszorzót: ahhoz, hogy valaki 100 dollárt nyerjen, 25 ezret kellett feltennie! Bármenyire is furcsán hangzik, nem volt ez rossz ajánlat, hiszen Ledecky világcsúccsal nyert, közel 12 másodpercet verve a második helyezettre. 

 

Az USA férfi és női kosárlabda csapata sem hozott túl sokat a játékosoknak: a férfiakra 1.04, a nőkre 1.07 oddsszal lehetett fogadni – mindkét csapat aranyérmes lett. A csekély nyereményszorzók ellenére az olimpiai események közül a kosárlabda volt a legnépszerűbb az amerikai fogadók körében, hiszen szinte minden játékos ismeri azokat az NBA sztárokat, akik a férfi olimpiai válogatottban szerepeltek. A labdarúgás és a golf is azok között az események között volt, melyekre viszonylag sokan fogadtak Nevadában.

 

Ugyanez nem volt elmondható a kevésbé ismert sportokról, melyekre szinte alig érkeztek tétek. „Azok mentek jól, melyekre az emberek napi szinten is fogadni szoktak.” – ismerte be a Nevadában több mint 100 irodát üzemeltető William Hill oddsmestere, Nick Bogdanovich.

 

Összességében alkalmanként átlagosan 10-20 dollárral fogadtak az olimpiára a játékosok, mely aprópénz ahhoz a rekordot jelentő 132,5 millió dollárhoz képest, mely az idei Super Bowl alkalmával folyt be a nevadai irodákhoz. 

 

Az irodák elmondása szerint ugyanakkor a csekélyebb fogadási kedv nem az érdeklődés hiánya miatt volt, hiszen rengetegen érkeztek a kaszinókba, hogy megnézzék az olimpiai közvetítéseket. Ez fesztiválhangulatot teremtett a kaszinókban a nyári hónapokban, mely nem tartozik tipikusan sportfogadási szempontból egy nagy forgalmú időszaknak. „Rengetegen érdeklődtek az oddsszok iránt, az emberek figyelemmel kísérték őket, egyszerűen csak nem rohantak a pénztárhoz, hogy pénzt is áldozzanak rá.” – közölte az egyik kaszinó szóvivője.

 

Címkék: sportfogadás,