Nem használhatnak hitelkártyát a brit szerencsejátékosok

2020-01-22
Megtiltották a britek a hitelkártyával való szerencsejátékot – a tiltás április 14-étől lép érvénybe.

 

Az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottsága (UKGC) egy ideje már pedzegette, hogy a függő játékosok védelme érdekében rászállnak a hitelkártyákra. Január 14-én végül bejelentették, hogy valóban megteszik: ez a fizetési mód tiltott lesz a legtöbb szerencsejáték esetében, és ugyanakkor utasította az online szerencsejáték szolgáltatókat, hogy vegyenek részt egy önkizárási rendszerben.

 

A legtöbb játékost persze ezek közül a hitelkártya-tilalom érinti rosszabbul, mely április 14-től lép életbe, és ezen időponton túl a hitelkártyák a legtöbb szerencsejáték esetén illegális fizetőeszköznek fognak minősülni. Az egyetlen kivétel a tilalom alól a nem online lottójátékok köre, ahol a fizetés szemtől szembe történik, valamint azok a National Lottery és közösségi lottószelvények, amelyeket kiskereskedelmi boltokban árulnak, amit nehéz lenne ellenőrizni, hiszen ezek a legtöbb közértben a mindennapi vásárlási cikkekkel együtt vásárolhatóak meg – írja a CalvinAyre.com.

 

Neil McArthur, a Szerencsejáték Bizottság vezérigazgatója, a döntés magyarázataként a közleményben megjegyezte: „A hitelkártyával való szerencsejáték jelentős pénzügyi károkat okozhat. A ma bejelentett tilalom minimálisra csökkenti annak kockázatát, hogy a fogyasztók olyan pénzzel szerencsejátékozzanak, mely nincs a birtokukban. A kutatások azt mutatják, hogy a hitelkártyákat használó online szerencsejátékosok 22%-a problémás szerencsejátékos”.

 

„Nagy-Britanniában 24 millió felnőtt szerencsejátékozik, ebből 10,5 millióan játszanak online szerencsejátékokat. Az Egyesült Királyság Pénzügyminisztériumának becslése szerint 800.000* fogyasztó használ hitelkártyákat játékra. ”

 

A CalvinAyre cikke szerint ez a 22%-os adat, amelyet McArthur idéz, megkérdőjelezhető. A szám egy 2019. márciusi tanulmányból származik, amelyben az online felmérésben részt vevő 2000 felnőtt közül 150 jelezte, hogy hitelkártyát használ az online játékra. Tehát azért, mert egy tanulmányban a lehetséges 800.000-ből 33 ember jelezte, hogy problémái vannak a szerencsejátékokkal, ez elég ahhoz, hogy mindenki számára megtiltsák a lehetőséget – veti fel a CalvinAyre.

 

Természetesen bárki, aki találkozott már függő játékossal, tudja, hogy egy kényelmes fizetési mód elvesztése nem akadályozza meg őket abban, hogy másik lehetőséget keressenek. A jövőben más, potenciálisan veszélyesebb módszerekhez kell fordulniuk, hogy pénzt szerezzenek függőségükhöz – figyelmeztet a cikk.

 

Ugyanakkor ez lehet a végső lökés néhány szerencsejátékos és szolgáltató számára ahhoz, hogy ténylegesen is elkezdjen fizetési lehetőségként tekinteni a Bitcoinra. Az ezzel az a virtuális valutával való fizetés nem csak hogy ugyanannyira gyors és egyszerű, mint a hitelkártyák, de a tranzakciós díjak is sokkal alacsonyabbak, mint a hagyományos banki szolgáltatások igénybevétele esetén.