Nem fizetik ki a selejtes sorsjegyekkel nyert nyereményeket

2019-01-03
Több nebraskai játékos álma is összetört november végén, mikor közölték velük, hogy nem fizetik ki nyereményüket, mert „nyertes” sorsjegyeik nyomdahibásak voltak.

 

Szeptemberben a játékosok még abban a hitben voltak, hogy pár dollártól 40 ezerig terjedő nyereményeknek örülhetnek a Nebraska Lottery 5 dolláros Bonus Bucks elnevezésű kaparós sorsjegyének köszönhetően. 

 

Később azonban kiderült, hogy a sorsjegy gyártója, az IGT véletlenül rosszul nyomtatott sorsjegyekkel árasztotta el a piacot, aminek köszönhetően sokkal több nyertes született, mint amire a Nebraska Lottery számított illetve felkészült.

 

A lottótársaság elmondása szerint két órán belül leállították a játék értékesítését, miután rájöttek, hogy túl sok játékos nyert nagy nyereményeket. Ebben az időszakban 405 darab sorsjegyet adtak el.

 

Az IGT közleménye szerint “képszinkronizációs” hiba történt, ami azt jelenti, hogy néhány szimbólum rossz rácsban jelent meg, és így akkor is nyertessé váltak bizonyos sorsjegyek, mikor nem kellett volna. A hibát nem lehetett előre észrevenni, mert – értelemszerűen – a szimbólumokat lekaparható latex film fedte. 

 

Bármilyen kegyetlenül is hangzik, a nebraskai jogszabályok értelmében a lottótársaság nem köteles kifizetni a nyereményeket, ha valamilyen hiba van a játékokban.

 

A lottótársaság arra kérte a játékosokat, hogy vigyék vissza a sorsjegyeket, melyeket új, érvényess orsjegyekre cserélnek be. Eddig 150 játékos vitte vissza a hibás sorozatból származó sorsjegyét, és ebből 18 bizonyult ténylegesen nyertesnek.

 

A történet hasonlít egy még kegyetlenebb kaparós sorsjegyes fiaskóhoz, ami 2017-ben karácsony napján esett meg Dél-Karolinában, mikor a lottótársaság görög szolgáltató partnere, az Intralot véletlenül 71.000 darab nyertes sorsjegyet nyomtatott ki, és ezzel 35 millió dollárnyi „nyereményt” hozott létre. Lényegében minden egyes sorsjegy, amit eladtak a Holiday Cash Add-A-Play elnevezésű játékból, nyerő volt. 

 

A dél-karolinai jogszabályok nem olyan egyértelműek, mint a nebraskaiak, ha hibákról van szó, így a hiba komoly fejfájást okozott a lottó bizottságnak, mely azóta szakított is az Intralottal.

 

Májusban a bizottság végül úgy döntött, hogy nem fizeti ki a nyereményeket, csupán visszatérítette a sorsjegyek 1 dolláros árát az ügyfeleinek. Azóta több játékos is pert indított, melyek még folyamatban vannak.

 

Talán nem véletlen, hogy napjainkban egyre népszerűbbé válank az online kaparós sorsjegyek, hiszen azokkal legalább ilyen probléma nem fordulhat elő :)

 
Címkék: lottó, sorsjegy,