Nem fizethetnek Visa és Mastercard kártyákkal a német játékosok

2020-06-15
Egyre szorul a hurok a német játékosok nyaka körül

 

A német játékosokat célzó online kaszinók nem fogadhatják el a jövőben a Visa és Mastercard kártyákat, miután a német kormány tovább fokozza az engedély nélküli szerencsejáték tranzakciók korlátozását.

 

Május végén az NDR német hírportál adta hírül, hogy a Visa arra utasította banki partnereit, hogy ne dolgozzák fel a kártyáival történő online kaszinó tranzakciókat. A Visa szóvivője elmondta, hogy a közelmúltban egyeztettek lakossági banki partnereikkel „annak biztosítása érdekében, hogy csak a legális, megfelelően engedélyezett tranzakciókat dolgozzák fel”.

 

Az elmúlt hetekben az online szerencsejátékokkal foglalkozó fórumokra egyre több panasz érkezett a játékosoktól, hogy ez vagy az az online kaszinó már nem fogad el Visa vagy Mastercard kártyákat német ügyfelek esetén. A kaszinók általában arról tájékoztattak, hogy  a helyzet az volt, hogy vagy felfüggesztik ezeket a német tranzakciókat, vagy minden piacon elveszítik a Visa vagy a Mastercard hozzáférést.

 

Igaz, a helyzet nem teljesen egységes. Az NDR arra a megállapításra jutott, hogy míg például a Tipico, a helyi fogadási szolgáltató, törölte még a Visa említését is a platformjáról, a GVC Holdings Bwin brandje azt közölte a német ügyfelekkel, hogy csak a sportfogadás esetében használhatják tovább a Visa-t.

 

Az NDR ráadásul ki is próbálta, és mind a Tipico-nál, mind a Bwin-nél sikerült feltöltenie egy játékosi számlát. Mindkét oldal képviselői azt mondták az NDR-nek, hogy a szerencsejátékokról szóló német állami szerződést, amely állítólag kriminalizálja az online kaszinó tevékenységét, összeegyeztethetetlennek tartják az európai uniós joggal.

 

Németország erőfeszítései a nemzetközileg engedélyezett szerencsejáték oldalak pénzügyi tranzakcióinak blokkolására tavaly júniusban kezdődtek a PayPallal, amely néhány hónappal később blokkolta német ügyfelei ilyen irányú pénzmozgásait. Januárban Alsó-Szászország Belügyminisztériuma emlékeztette a német bankágazati szövetségeket az online szerencsejátékkal kapcsolatos kötelezettségeikre.

 

Ugyanez a minisztérium áprilisban bejelentette, hogy „ismét megtiltotta egy nemzetközileg aktív fizetési szolgáltatónak, hogy részt vegyen illegális szerencsejátékkal kapcsolatos fizetési műveletekben Németországban”. A szóban forgó szolgáltatót nem nevezték meg, de a minisztérium szerint „további tilalmi felszólításokat” küldtek ki más szolgáltatóknak is.

 

A minisztérium május végén azt nyilatkozta az NDR-nek, hogy 19 meg nem nevezett fizetési feldolgozóval folytat tárgyalást, amelyek közül kilenc már leállította a németországi online kaszinók tranzakcióinak feldolgozását.

 

A jelenlegi német online szerencsejáték-engedélyezési terveket - amelyek - bár szigorú korlátozásokkal - engedélyeznék az online kaszinójátékot - nemrégiben darabjaira szedték, amikor egy osztrák bukméker meggyőzte a bíróságot, hogy az engedélyezési folyamat átláthatatlan. A német jogalkotók bizonygatják, hogy ez csak egy apró döccenő, ami nem lassítja ütemtervet, amelynek célja, hogy 2021. július 1-jéig létrejöjjön egy szabályozott online piac.

 

Mint sok más piacon, a közelmúltban a német szerencsejátékosok is az online kaszinótermékekre fordították a figyelmüket, mivel a koronavírus miatt megszűntek a sportesemények és a szárazföldi szerencsejáték lehetőségek. A Google Trends adatai azt mutatták, hogy március közepe és április közepe között 85%-kal növekedett az „online kaszinó” kulcsszóra való keresés, minden idők legmagasabb pontját érve el azóta, hogy a Google 2004-ben elkezdte regisztrálni ezeket az adatokat.