Nem épül fel Madridban Európa legnagyobb kaszinókomplexuma

2013-12-16
Bekövetkezett az, ami már hónapok óta a levegőben lógott: a Las Vegas Sands bejelentette, hogy mivel nem tudott megegyezni a spanyol hatóságokkal, lemond a spanyol főváros mellett megálmodott óriási kaszinóváros, az Eurovegas megépítéséről.

 

A 80 éves multi-milliárdos, Sheldon Adelson által vezetett Las Vegas Sands 22 milliárd eurós projekttel 12 hotelből, 6 kaszinóból, konferencia központból, golfpályákból, színházakból, bevásárlóközpontokból, bárokból és éttermekből álló komplexumot hozott volna létre Madridtól 13 km-re délnyugatra fekvő Alcorconban. A 750 hektáros területen felépülő komplexum első fázisát a tervek szerint 2017-re fejezték volna be, ebben az ütemben négy kaszinó hotel készült volna el, melyek összesen 12 ezer szobával várták volna a látogatókat.

 

 

Az előzetes kalkulációk szerint a projekt a megvalósítás 12 éve alatt mintegy 260 ezer állást teremetett volna a 26 százalékos munkanélküliséggel küszködő Spanyolországban, azonban a tervnek számos ellenzője is akadt, akik attól féltek, hogy a kaszinók a szerencsejáték függőket, prostituáltakat és a maffiát fogják Madridba vonzani.

Kezdetben még két város vívott ádáz küzdelmet Sheldon Adelson kegyeiért, hiszen Madrid mellett Barcelona is magáénak szerette volna tudni a beruházást, júniusban azonban már felerősödtek azok a hangok, mely temették a tervet

 

 

Mostanra világossá vált, hogy a Las Vegas Sands nem kapja meg azokat a kedvezményeket, melyekért már hónapok óta lobbizott a különböző spanyol hatóságoknál, így végérvényesen dugába dőlt a terv. Adelson egyrészt biztosítékokat szeretett volna arra vonatkozóan, hogy a jövőben nem lesz olyan jogszabályváltozás, amely a projekt nyereségességét veszélyeztette volna, másrészt a szerencsejáték adó csökkentését, és a dohányzást tiltó törvény hatálya alóli mentességet kért.

Soraya Saenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy a hatóságok nem tudják teljesíteni ezeket a kéréseket, és hogy a kormánynak a spanyolok általános érdekeit kell szem előtt tartania.

 

Adelsont nem hatotta meg különösebben a hír, bejelentette, hogy Európa helyett a jövőben méginkább az igencsak virágzó ázsiai piacokra koncentrál.

 

Címkék: kaszinó,