Nem építhet Demján kaszinót Pozsonyban

2014-01-16
A szlovák kormány jóváhagyta, hogy kiemelt projektnek minősíti a TriGránit-féle Metropolis nevű óriásberuházás első fázisát, azzal a feltétellel, hogy nem építenek kaszinót a Pozsony határába tervezett komplexumban.

 

Korábban emiatt még Rajkára vitték volna a projektet Demjánék.A Metropolis most jóváhagyott első fázisában 223 millió eurós beruházással kongresszusi központot, aquaparkot, szállodát, multifunkciós termeket és bevásárlóközpontot hiznak létre 2018-ig, 330 munkahelyet teremtve. A szlovák állam évente 10 millió eurós adóbevétellel számolhat. 

 

A bumm.sk értesülése szerint A szlovák kormány szerdán hagyta jóvá azt a javaslatot, mellyel kiemelt beruházássá nyilvánították a beruházást. "A kormány egyhangúlag elfogadta, hogy ez a projekt nagy beruházásnak minősül" - számolt be Ján Počiatek régiófejlesztési miniszter. Hozzátette, hogy azza a feltétellel hagyták jóvá a javaslatot, hogy nem épül kaszinó a tervezett központban. "Amennyiben ezt megszegik, a határozat érvényességét veszíti" - tette hozzá a miniszter. 

 

A beruházó a Hervex nevű cég, amely a TriGranit Development Slovakia, kft. leányvállalata, amely a TriGranit csoport tagja, melynek Demján Sándor, Magyarország egyik leggazdagabb embere az alapítója és tulajdonosa. A pozsonyi tervezett projekt összberuházási költsége 1,5 milliárd euró. 

 

A beruházás Pozsony külterületén, a Ligetfalu városrészhez tartozó Horvátjárfalu (Jarovce) kataszterében valósul meg a tervek szerint. Milan Ftáčnik, Pozsony polgármestere szerint fontos, hogy a fejlesztés során betartsák a város területrendezési tervét, amit meglátása szerint tiszteletben tartanak, a város beleszólhat területének alakításába. a polgármester szerint a területrendezési terv lehetővé teszi a kongresszusi központ felállítását a városrészben, ami jelenleg még gyakorlatilag egy külön kis falut képez. A polgármester üdvözli a beruházást, mert szerinte impulzust adhat a turizmusnak, és a város nem lát jelenleg semmilyen problémát a projektben. 

 

A TriGránit üdvözölte a kormány döntését. "A kormány döntését üdvözöljük, megerősíti azt a felfogásunkat, mely szerint a gazdasági növekedést erősítő és a sok munkahelyet teremtő jelentős beruházások nem csak az iparba és gépkocsigyártásba kell, hogy irányuljanak" - jelentette ki Zászlós Gábor, a cég képviselője. Meglátása szerint a Metropolis-projekt kiutat kínál az ország sokat kritizált autógyártástól való függőségéből, és hozzájárul az ország gazdaságának fellendítéséhez. 

 

Kaszinónegyedet nem akart senki

 

Úgy tűnik, így egyelőre letett a TriGránit a kaszinónegyed építéséről, melyet évek óta tervezget. A szlovák parlament már 2010-ben módosította a hazárdjátékok adóztatásáról szóló törvényt, amely hátrányosan érintette a TriGránit terveit. A beruházást a Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom támadta, és az építkezés megtorpedózása érdekében 125 ezer aláírást is összegyűjtöttek. A cég ezért azt fontolgatta, hogy inkább a határ túloldalán, Rajkán építik meg a Metropolist. A szlovákiai politikusoknak ez sem tetszett, mondván, hogy a magyar várost és Pozsonyt buszjárat köti össze, azaz szerintük "a kaszinóktól elválaszthatatlan bűnözés így is megfertőzhetné a szlovák fővárost" - vélték.

 

Akkor Horvátjárfalu is hivatalosan elutasította a tervet, sőt a pozsonyi magisztrátus is negatív álláspontot képviselt. Úgy tűnik, kaszinó nélkül megváltoztatták álláspontjukat.

 

Forrás: bumm.sk

Címkék: kaszinó,