Nem enged a sportfogadási tilalomból az USA bírósága

2013-03-05
Az USA szövetségi bírósága az NFL, NBA és NHL javára döntve megakadályozta, hogy New Jersey állam legalizálja a sportfogadást.

 

New Jersey-t az NCAA (atlétikai), az NFL (futball), az NBA (kosárlabda), az NHL (hoki) és a Major League (baseball) szövetség, valamint az Igazságügyi Minisztérium perelte be, hogy megakadályozza, hogy az állam engedélyezze a kaszinók és sportpályák részére a sportfogadási szolgáltatás nyújtását.

 

New Jersey állam szavazói 2011 novemberében jóváhagyták a sportfogadás legalizálását, azonban ez függőben maradt az állam szövetségi tilalmat elrendelő 1992-es törvénnyel (PASPA) szemben emelt kifogásának végeredményéig. Az állam úgy érvelt, hogy a tilalom – ami alól Delaware, Nevada, Oregon és Montana kapott felmentést, mivel ezekben az államokban volt valamiféle szabályozás a törvénykönyveikben a sportfogadással kapcsolatban a PASPA elfogadása idején – az államok jogainak alkotmányellenes megsértése, igazságtalanul megfosztja szerencsejáték és verseny iparágait a bevételektől.

 

Michael Shipp kerületi ügyész elmondta NJ állam ügyvédeinek, hogy a „bírói beavatkozás” általában indokolatlan olyan ügyekben, ahol az államok nem értenek egyet a szövetségi szabályozással, és azt tanácsolta, hogy NJ inkább a Kongresszusnál járjon el a PASPA eltörlése vagy módosítása érdekében. NJ két kongresszusi képviselője múlt hónapban adta be ezzel kapcsolatos törvénymódosítási javaslatát.

NJ állam kormányzója, Chris Christie jelezte, hogy fellebbez a bírósági döntés ellen, azonban az biztos, hogy ez a döntés legalább újabb 12 hónappal késlelteti a spotfogadás bevezetését az államban.

 

Az 1992 óta érvényben lévő tilalom értelmében - melyet a nagy sportszövetségek támogatnak - az USA-ban jelenleg mindenfajta sportfogadás illegálisnak minősül. A népszerű online sportfogadást olyan helyekről szolgáltatják, mint Costa Rica és Antigua. Míg a sportszövetségek úgy érvelnek, hogy a tilalom biztosítja a sport integritását, a kritikusai szerint a tilalom eltörlésével könnyebb lenne tetten érni a bundaügyeket, jobb védelmet biztosíthatnának az amerikai fogadóknak, és megakadályozhatnák, hogy a szervezett bűnözés profitáljon a sportfogadásból.