Nem csak nálunk füstmentesítenek

Atlantic Cityben önként vállalják a szigort
Habár január 01-tól tilos, vasárnaptól már büntetnek is a füstért a kaszinókban.
Érdekes egybeesés, hogy egy nappal később, április 2.-án nyílik a Revel Kaszinó Atlantic Cityben, ami New Jersey Állam első füstmentes kaszinója lesz.

 

 

Az új komlexum 1898 szobával rendelkezik melyekből csodálatos a kilátás az óceánra. Különlegessége, hogy dohányozni mindössze egyetlen kijelölt helyen, a szabad ég alatt lehet.

 

„Sok ember kerülte eddig a kaszinókat a dohányfüst miatt.”  mondta Bronson Frick, az amerikai nemdohányzók Szövetségének elnökhelyettese. „Egyre elterjedőben van ez a gyakorlat országosan és globális szinten is."

Összesen 19 államban van megtiltva a kaszinókban a dohányzás, köztük van Kalifornia és Illinois is.

Pennsylvániában viszont sokkal megengedőbb a szabályozás, a kaszinó területének 25 százalékán lehet dohányozni, de ezt megduplázhatja a cég, ha kimutatja, hogy a nyerőgépek átlagos gépenkénti nyereménye 90 napon át jelentősen magasabb volt a dohányzó részben, mint a nem dohányzóban. Ezt mind a 10 Pennsylvániában működő kaszinó bizonyítani tudta pár hónappal a nyitás után, így a kaszinók területének a felén lehet dohányozni, másik felében nem. Egyszer kell bizonyítani, nem vizsgálják folyamatosan. A Washington megyében lévő The Meadows kaszinóban például a nemdohányó részben az adóhivatal 269,2 dollárt számolt gépenként, ami 50%-kal kevesebb, mint a dohányzó részben elért 543,76 dollár.

 

A 2,4 milliárd dollár beruházással épült Revel kaszinó hírét a játékosok többféle véleménnyel fogadták. A nemdohányzók természetesen üdvözlik a hírt, a dohányzók ellenzik. A kaszinóban dolgozóknak viszont egységes a véleménye: örülnek annak, hogy nem szenvednek többet a passszív dohányzástól, ami komoly egészségügyi kockázatoknak tette ki őket. Egy tanulmány szerint még a legfejlettebb légtisztítási technológiák sem védik meg az embereket a dohányfüst ártalmaitól. Így, ha el akarjuk kerülni őket, füstmentes környezetet kell biztosítani.

 

Érdekes tény, hogy egy akadémiai tanulmány szerint az amerikai szerencsejátékosok 80%-a nemdohányzó, ami megfelel a nemdohányzó 18 évesnél idősebb amerikaiak arányának.

Nálunk rosszabb a helyzet. A 15 évesnél idősebb lakosság 36%-a dohányzik rendszeresen, ezért a dohányzás visszaszorítása érdekében a fentinél drasztikusabb lépések léptek életbe január 1-től. Míg New Jerseyben a dohányzók választhatnak a füstös és füstmentes kaszinók között, itthon ez a kiskapu nem áll rendelkezésre, minden közösségi helyen tilos a dohányzás, így a kaszinókban is. Eddig csak figyelmeztettek, vasárnaptól már büntetnek is. Igaz, volt egy jogszabály módosító javaslat, miszerit a kaszinók kivételt jelentsenek ez alól, de mindössze 1 órát volt hatályban a rendelet.

 

Miért kell ez a szigor? 

A dohányzók vehemensen tiltakoznak a jogszabály ellen, pedig éppen az ő érdekükben lett az meghozva.

Közel 1 milliárd férfi és 250 millió nő dohányzik a világon, tehát egy világpolgárra évente 580 db cigaretta jut. 

 A statisztikai adatok s a számítások figyelembevételével kijelenthető, hogy 6 másodpercenként 1 (egy), naponta 13 500, évente pedig 4,9 millió világpolgár hal meg a dohányzás következményeként. Az 1990-es évek végén a dohánytermékek okozta halálozások száma 1,2 millió volt a világon (az összes halálozás 14%-a). A megelőző intézkedések elmaradásával, ez a szám 2020-ra becslések szerint 2 millióra emelkedhet (az összes halálozás 20%-ára). Forrás>>

Hazai vonatkozásban az elemzések azt mutatják, hogy 19 percenként 1 (egy), naponta 77, évente pedig 28 000 honfitársunk halála hozható összefüggésbe a dohányzással. Ezeket az embereket szeretnék megmenteni az erélyes szabályozással, illetve a felnövekvő nemzedéket, akiknek már remélhetőleg nem fogja betölteni mindennapjait a dohányfüst.

 
Címkék: jogi háttér, kaszinó,